Mikaveli: ”On myös maailma, mitä emme näe”


Gospelmusiikin suuri nimi, Mikaveli, on lähes kaikkien puheenaiheena. Eikä ihme, sillä artisti on pian taas julkaisemassa uutta kappaletta. Mitä hän haluaa saavuttaa musiikillaan?

Teksti Bertha Simojoki | Kuvat Hannes Honkanen   

 

Mikaveli julkaisee pian uuden kappaleen nimeltä “Enkelit & demonit”. Kappale kertoo siitä, että on olemassa myös näkymätön maailma.

– On tämä maailma jonka me näemme ja jossa me asumme. On myös olemassa se maailma, jota me emme näe, minne toivottavasti pääsemme jonakin päivä.

Mikaveli löytää kappaleisiin inspiraatiota maailman ajankohtaisista tapahtumista.

– Niitä löytää vaan vähän seurailemalla ja haistelemalla, mitä ympärillä tapahtuu. Ei välttämättä ole vain yhtä tilannetta, joka inspiroi tekemään koko kappaleen. Minusta vaan tuntui, että tämänlainen kappale täytyy tehdä.

Henkilökohtaisesti hänelle yksi tärkein osa kappaletta on kertosäe.

– Jos joku on seurannut kauan IMboys:n ja Mikaveljen matkaa uskon, että tulet varmasti tykkäämään tästä kappaleesta. Lopulta se kolahtaa niille keille kolahtaa.

Mikaveli toivoo, että hän voi kappaleellaan tavoittaa minut, sinut ja kaikki Nuotan lukijat.

– Tietysti mä haluan tavoittaa myös ne, jotka eivät käy missään kristillisissä tapahtumissa tai hengaile uskovaisten kanssa. Toivon, että ne ihmiset voisivat saada jotain tarttumapintaa tästä kappaleesta.

 

Ura käyntiin duolla

Mikael Meklin, yleensä tunnettu taiteilijanimellä Mikaveli, on kahden lapsen isä ja rap-artisti. Ennen musiikkiuraa Mikael oli töissä vakuutusyhtiössä. Mikaelin musiikki-ura lähti käyntiin, kun hän on oli ystävänsä Roni Lempiäisen kappaleessa mukana.

– Kun biisi julkaistiin monet alkoivat ihmettelemään, että kuka toi toinen on? Kyllähän ne tiesi kuka Roisi Roni on, mutta mun naamaa ne eivät olleet nähneet.

Mikael ja Roni ovat tunteneet toisensa ala-asteen ensimmäisestä luokasta lähtien ja näin myös päätyivät tekemään yhdessä musiikkia. Vuonna 2012 Mikael ja Roni perustivat Immanuel -rap-duon. Immanuel keikkaili vuoteen 2014 asti, jonka jälkeen he pitivät keikkatauon, kun Roni lähti Thaimaahan puoleksi vuodeksi vaihtoon. Sooloura lähti Mikaelin kohdalla käyntiin vuoden 2014 loppupuolella, kun hän julkaisi ensimmäisen soolokappaleen nimeltä “Etsivä löytää”. Mikaveljen kolmas soolokappale nousi Radio Suomipopin top 10-listalle. Ensimmäinen debyyttisooloalbumi julkaistiin vuonna 2015 nimellä Herranjengis, minkä jälkeen hän on julkaissut yksittäisiä kappaleita. Mikael ja Roni tekevät edelleen paljon yhteistyötä. Roni oli mukana Mikaveljen edellisessä albumissa, mutta he ovat tekemisissä paljon myös musiikin ulkopuolella.

– Meillä molemmilla on omat perheet ja lapsia, ja tehdään soolouraa mikä tietysti vie aikaa.

“Tietysti myös ne jotka ei käy missään kristillisissä tapahtumissa, niin toivon että voisi saada jotain tarttumapintaa tästä kappaleesta”

 

Musiikkivideoihin luodaan uniikkia tunnelmaa

Juuri nyt työn alla on Enkelit & demonit-musiikkivideon kuvaaminen. Videoon halutaan vahvasti luoda omanlainen tunnelma ja kappaletta kuvaava ympäristö.

– Se ei ole tämmöinen maailma, kuin tässä kahvilassa, missä tämä haastattelu pidetään. Musiikkivideossa on ihan erityinen ja omanlaatuinen tunnelma.

Musiikkivideon tunnelma luodaan Hannes Honkasen aivotyöllä. Honkanen on ohjannut melkein kaikki Mikaveljen aikaisemmatkin musiikkivideot. Videoissa on paljon valoefektejä ja videon muokkaustavat muistuttavat toisiaan.

– Ne on just mun tyylisiä. En odota, että mun kappaleet saa jotain suurta erityismainintaa tai palkintoja, mutta jos kultalevy tulee, niin tottakai se otetaan vastaan.

Mikaveljen musiikilla on korkeat kuuntelijaluvut netissä. Myös monet, jotka eivät ole aikaisemmin kuunnelleet gospelia, ovat hänen musiikkinsa kautta saaneet astua sisään gospelmaailmaan.

– Olisi tottakai siistiä että jengi kuuntelisi ja tykkäisi. Erityisesti, että kappaletta kuuntelisi paljon muutkin kuin mä ja mun kaverit.

“Ihan alusta asti tuntui siltä, ettei gospel ollut mikään valinta, vaan se oli jotain, mitä minusta nousee ja sanoitan biisit sen mukaan. ”

Gospel oli itsestäänselvyys

Mikaveli on yksi gospelmusiikin suurimmista nimistä ja on muutamassa vuodessa noussut suureen suosioon nuorten keskuudessa. Vaikka sanoma on kappaleissa tärkeää, toteaa Mikael, että yleensä kappaleita kuunnellessaan hän kiinnittää eniten huomiota melodiaan. Kun hän työstää kappaleita, hän aloittaa melodialla ja sen jälkeen sommittelee lyriikat.

– Mä olen aina ollut melodiatyyppiä. Tottakai kun tekee omaa musiikkia, niin yrittää itse tehdä lyriikat mahdollisimman hyvin.

Mikaveli tekee paljon keikkoja, noin 30-60 keikkaa vuodessa.

– Keikkamäärä riippuu paljon siitä, onko uutta musiikkia tai albumia tulossa. Vuoden suurin keikka on ehdottomasti Maata Näkyvissä -festareilla.

Marraskuun festareiden yleisössä on monta tuhatta nuorta, jotka osaavat Mikaveljen kappaleet jopa takaperin. Siellä myös monet, jotka eivät ole aikaisemmin kuulleet Mikaveljeä, pääsevät hyvin mukaan meininkiin. Hänen musiikista löytyy gangsta-rap -meininkiä, mutta gospel on päägenre.

– Ihan alusta asti tuntui siltä, ettei gospel ollut mikään valinta, vaan se oli jotain, mitä minusta nousee ja sanoitan biisit sen mukaan.

 

Bändin jäsenet: Mikael Meklin
Levyt: Herranjengis (2015)
Instagram:@mikaveli77
Nettisivu: mikaveli.com
FaceBook: @mikavelimusic
YouTube: MikaveliVEVO
Spotify: Mikaveli