Medialähetystyötä Suomenlahden toisella puolen


Nuotan sisarlehden päätoimittaja Joel Reinaru kertoo kristillisen mediatyön levinneen Viroon – “kiitos Jumalan ja Suomen Nuotan”.

Teksti Ada Ylönen | Kuva Joel Reinarun albumi

Kolmikymppinen virolainen Joel Reinaru on lähetystyöntekijä, puoliso ja isä. Suurimman osan miehen töistä muodostaa päävastuu Viron kirkon nuorisotyöstä. Aikaansaava mies ehtii lisäksi tehdä muutakin:

– Työhöni kuuluu myös nuorisotyötä kotiseurakunnassani, gospeltyötä bändini Reinaru Vennadin kanssa sekä Pluss-lehden tekemistä, Joel avaa.

Pluss on Nuotan virolainen sisarlehti ja Nuotan tapaan se on laaja mediayhteisö sisältäen paperisen lehden lisäksi muun muassa nettisivut ja radion.

Kristillinen media alkoi Virossa Nuotan jalanjäljissä ja melko johdatetusti. Virolainen ryhmä oli käymässä Kristus-päivänä Turussa ja jätti yhteystietonsa Nuotan pisteelle, koska he innostuivat ajatuksesta kristillisestä mediasta. Myöhemmin he saivat kuulla, kuinka kyseisessä tapahtumassa Nuotan tekijät olivat rukoilleet, että työ saisi levitä Viroon ja Venäjälle. Joel kertoo Jumalan valmistaneen tilanteen Pluss-lehdelle juuri oikeaksi.

Jumalan johdatusta

Joel on ollut Pluss-lehden työssä mukana alusta saakka. Ensimmäisen lehden ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi seitsemän vuotta ja mediatyö on laajentunut aivan uuteen mittakaavaan. Plusslaiset kokevat kaiken olleen Jumalan siunaamaa. Joel kokee myös vahvasti Jumalan johdattaneen juuri hänet johtamaan työtä.

– Muistan, että aluksi ajattelin vain luottavaisesti, että Jumala antaa oikean ihmisen hommaan. Pian kuitenkin ikään kuin Jumala olisi kuiskannut minulle, että Joel, sä tiedät millaista tämän työn pitäisi olla, joten miksi et sä johtaisi sitä, Reinaru kuvailee.

– Vastasin Jumalan kutsuun myöntävästi.

Reinarun mielestä medialähetystyöllä on valtava merkitys.

Toimittajilla on upea mahdollisuus kertoa tarinoita Jumalan johdatuksesta ihmisten elämissä.

– Media on luonteva kanava nuorille, koska he käyttävät sitä niin paljon. Minusta on hienoa, että saamme Pluss-lehden työn avulla jakaa evankeliumia nuorille ominaista väylää, Joel kertoo.

– Toimittajilla on upea mahdollisuus kertoa tarinoita Jumalan johdatuksesta ihmisten elämissä.

Lähetystyötä tarpeeseen

Lähetystyö on Joelin mielestä ennen kaikkea jakamista:

– Meidän kristittyjen ei kuuluisi Jumalan rakkauden löytämisen jälkeen pitää sitä itsellämme siihen asti, kun kuolemme ja pääsemme taivaaseen. Jokainen ihminen kaipaa Jumalan rakkautta, ja meille on annettu tehtäväksi jakaa sitä.

– Oman uskon tarina ja kokemukset voivat rohkaista muita etsimään omaa suhdetta Jumalaan, Joel pohtii.
Pluss on paitsi Viron ainoa kristillinen nuortenlehti, myös ainoa kyseiselle ikäryhmälle profiloitu lehti. Joel kertoo yhden tarinan lehden vaikutuksista:

– Ei-uskovan äidin tytär oli sairaalassa ja pyysi äitiään tuomaan hänelle luettavaa. Äiti etsi netistä sopivia lehtiä, ja ainoa vironkielinen nuortenlehti, jonka tämä löysi, oli Pluss. Meillä on valtavan etuoikeutettu asema tehdä mediatyötä tästä asetelmasta. Parasta on, että voimme levittää nimenomaan kristillistä sanomaa Virossa.

Rukous:
Kiitos Isä Pluss-lehdestä. Siunaa sen toimittajia heidän tekemässään evankeliointityössä ja siunaa ennen kaikkea lehden lukijoita. Kiitos siitä, että olet luvannut, että sinun sanasi “ei tyhjänä palaa”. Siunaa Viroa.

Viro
väkiluku: 1,3 miljoonaa
pääkaupunki: Tallinna
muuta: Virolaiset ovat Eurobarometrin kyselyn mukaan Euroopan vähiten uskonnollista kansaa.

Voit tukea Plusstyötä liittymällä Nuotta-kummiksi: Nuotta.com/kummi