Lyhytelokuva: Kutsumus

Lyhytelokuva: Kutsumus

Kutsumus on vuonna 2009 julkaistu 19-minuuttinen lyhytelokuva, joka käsittelee lähetyskutsua nuoren Ruutin (Hanna Peiponen) elämässä. Tapahtumat sijoittuvat varsinaisten mullistusten, naisten äänioikeuden ja eduskunnan, vuoteen 1906. Ruut saa lähetysillassa kipinän lähteä toteuttamaan Jeesuksen lähetyskäskyä. Asiaa mutkistaa kuitenkin sairastava ja vaativa isoäiti (Leena Kauhanen), joka on kova auktoriteetti tytön elämässä. Ruut joutuu kamppailemaan isoäidin odotusten ja Jumalan kutsun välillä — hän saa huomata, että aikuistuminen ja valintojen tekeminen ei ole helppoa.

Lyhytelokuvan juoni on selkeä, se etenee rauhallisesti ja johdonmukaisesti. Välillä on tosin aistittavissa pientä ennalta-arvattavuutta ja yksitoikkoisuutta, ja paikoittain juoneen jää kaipaamaan lisää yllättävyyttä. Elokuvassa vilahtelevat historialliset tositapahtumat lisäävät uskottavuutta: muun muassa lähetystyön pioneerin Martti Rautasen maininta luo toden tuntua.

Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan varsin kiitettävästi, varsinkin Hanna Peiponen onnistuu vangitsemaan hienosti nuoren naisen sisäisen kamppailun palon ja odotusten välillä. Kutsumuksen hiljainen, mutta samalla voimakas vahvistuminen näkyy selkeästi Ruutin hahmossa. Leena Kauhasen roolisuoritus on myös paikallaan, tosin roolihahmon kehityskaari voisi olla hieman hienovaraisempi. Sivuosien esittäjät ovat myös melko uskottavia ja merkittäviä sisällön kannalta, aikakauden kieli ja arvot heijastuvat selkeästi heidän rooleistaan.

Erityisesti lyhytelokuvan musiikki ja sen taidokas käyttö tehostamassa tapahtumien vaikutusta ansaitsevat kiitosta. Musiikki todella imaisee katsojan mukaan elokuvaan; herkkä äänimaailma elää yhdessä juonen kanssa ja tuo paljon tunnetta.

Myös kuvauksesta vastaava Matti Eerikäinen tietää mitä tekee. Kuvaus on erittäin kaunista ja samalla tavalla herkkää kuin musiikkikin — yhdessä ne muodostavat hienon kokonaisuuden.

Kaiken kaikkiaan Kutsumus-lyhytelokuva on kaunis tarina lähetyskutsusta ja sielun palosta, jota ei voi sammuttaa. Elokuva pistää katsojan todella ajattelemaan omaa suhtautumistaan lähetystyöhön ja Jumalan kutsuun.

Elokuvan ohjaus ja käsikirjoitus: Heikki ja Jenni Repo

Kuvan lähde: www.kutsumuselokuva.net