Masennuksesta Jumalan eheyttämäksi


18-vuotias Elise Ignatius on saanut kokea ihmeellisen parantumisen kiusaamisen aiheuttamasta masennuksesta. Jumala on saanut eheyttää romutetun itsetunnon, mistä Elise on hyvin kiitollinen.

Teksti Aapo Anttoora | Kuva Ines Bazdar/123rf.com 

Elise ei osaa sanoa syytä miksi joutui kiusaamisen kohteeksi alakoulussa. Tuossa iässä kaveriporukat ovat hyvin tärkeitä, ja yhtäkkiä läheinen ystävä käänsi tyttöporukan Eliseä vastaan.

Oli vaikeaa mennä kouluun, koska ei voinut tietää milloin ollaan parhaita kavereita milloin ei. Se oli pompottelua ja veitsenterällä taiteilua. Jatkuva kiusaaminen olisi jossain mielessä ollut jopa helpompaa käsitellä, Elise kertoo.

Kiusaaminen oli sanallista ja poissulkevaa. Elise koki jäävänsä ulkopuolelle, koska häntä ei nähty muiden kanssa samalla viivalla. Elise kävi kesäisin hengellisillä leireillä ja rukouspalvelussa, mutta kiusaamistilanteeseen siitä ei tuntunut olevan apua.

468x60v4

Erityisesti iltaisin yksin ollessa ihmisten sanat tuntuivat palavilta nuolilta.

Kiusaaminen aiheutti suuria ulkoisia paineita esimerkiksi ulkonäön suhteen. Piti olla tietynlainen. Yläasteaikana kiusaaminen laukaisi masennuksen.

Pidin häpeää ja syyllisyyttä sisälläni. Erityisesti iltaisin yksin ollessa ihmisten sanat tuntuivat palavilta nuolilta, Elise kuvailee.

 

Prosessi romutti ja rakensi

Masennusta ei diagnosoitu, mutta Elise tietää kärsineensä siitä. Koettelemusten myötä nuoren naisen itsetunto oli romutettu ja elämän tarkoitus kateissa. Jossain vaiheessa hän kuitenkin huomasi Jumalan kuljettaneen kohti parantumista.

Menin uuteen seurakuntaan, jossa Jumala pääsi tekemään työtään minussa. Parantuminen on ennen kaikkea prosessi, Elise sanoo. Vähitellen hän oppi, ettei Jumalan lapsen tarvitse olla vääryyden uhri.

Elise sanoo näkevänsä asioita nyt enemmän Jumalan silmin. ”Jumala sallii asioita. Pahoille ajatuksille ei pidä antaa valtaa vaan luottaa Jumalan hyvään suunnitelmaan”. Jo pienestä pitäen Jumalan tuntenut Elise on kokenut, että mitä suuremman kärsimyksen joutuu kohtaamaan, sitä suurempi kirkkaus odottaa vaikeuksien hellittäessä.

Jumalan lapsen ei tarvitse olla vääryyden uhri.

Masennuksen romuttamaa itsetuntoa ei Elise olisi kyennyt itse nostamaan. Hän sanoo olevansa kiitollinen siitä, että Jumala on korjannut rikki mennyttä paljon enemmän kuin tarpeeksi.

 

Jumalan rakkaus parantaa

Nuoruus on kriittinen ja herkkä kehitysvaihe. Elise haluaa oman selviytymisprosessinsa kautta rohkaista luottamaan siihen, että kipeistä asioista voi eheytyä.

Prosessissa on kirkastunut miten valtavasti Jumala on tehnyt minunkin puolestani.

Toki välillä on miettinyt miksi nämä asiat joutui kohtaamaan. Pyhä Henki on kuitenkin tehnyt mut vapaaksi eikä katkeruutta kiusaajia kohtaan ole, Elise iloitsee.

Avain masennuksesta pois oli se, että Elise sai antaa elämänsä ohjat kokonaan Jeesukselle ja ylistäminen. Prosessissa on kirkastunut miten valtavasti Jumala on tehnyt hänenkin puolestaan. Nyt elämällä on tarkoitus. Ilo ja uusi voima nousee kiitoksena ja erityisesti ylistyksenä Jumalalle.

– Ylistyksen ilmapiiri on paras ase masennusta vastaan. Vihollinen haluaa vain haavoittaa, siksi Jumalan äänen tunteminen Raamatun kautta on tärkeää, Elise todistaa. Hän neuvoo kaikkia opettelemaan erottamaan mistä sisimmän äänet ovat peräisin.

Vihollinen haluaa vain haavoittaa, siksi Jumalan äänen tunteminen Raamatun kautta on tärkeää, Elise todistaa. Juuri Sanan ja seurakuntayhteyden kautta hän on saanut nähdä Isän rakkauden ja hyvän suunnitelman.

Jumalalle mikään ongelma ei ole mahdoton, kun annamme hänelle luvan tehdä työtä meissä.

468x60v3