Marttyyrikirkon uutiset: Turkmenistan

Marttyyrikirkon uutiset: Turkmenistan

Tämän viikon marttyyrikirkon uutisissa kerrotaan keskiaasialaisessa Turkmenistanissa toimivasta seurakunnasta.

Protestanttijohtaja Narmurad Mominov oli vierailulla erään seurakuntaansa kuuluvan perheen kotona. Kun hän oli lähdössä, poliisit saapuivat paikalle. He vaativat Mominovia jäämään ja antamaan lausunnon, jonka mukaan hän olisi ollut pitämässä laitonta hengellistä kokousta. Todisteeksi väitteelle poliisit löysivät talosta Uuden testamentin, jota ei kukaan edes avannut Mominovin vierailun aikana.

Talon vieraita pidettiin paikalla aamukahteen saakka ja heitä painostettiin antamaan lausuntoja uskonsa hylkäämisestä. Mominoville määrättiin 100 manatin sakko, joka vastaa normaalin työmiehen puolen kuukauden palkkaa.

Tämä ei ollut Mominoville ensimmäinen kerta poliisien haavissa. Aikaisemmin hänen seurakuntaansa kuulumattomia vanhempiaan on yritetty painostaa sulkemaan Mominov perheestä. Painostusta lisättiin eräänä talvena katkaisemalla sähköt, kaasu ja vesi vanhempien talosta.

– Joka kerta kun joku sanoo, että joku on antanut jollekin toiselle Injilin [Uuden testamentin], valmistellaan raportti rikoksesta, haastetaan oikeuteen ja sakotetaan. Myös jokaista, joka osallistuu hengelliseen kokoukseen sakotetaan, koska viranomaiset katsovat että jumalanpalvelus yksityiskodissa on rikos. On lupa kokoontua vain vuokratuissa tiloissa kun viranomaiset ovat siitä tietoisia ja ovat hyväksyneet päivät ja kellonajat, valittaa eräs turkmenistanilainen uskova.

Turkmenistanilaisissa ratsioissa voidaan takavarikoida hengellinen kirjallisuus, antaa tuntuvia sakkoja ja pakottaa allekirjoittamaan lausunto, jonka mukaan kristitty luopuu uskonnostaan eikä edes tapaa enää muita seurakuntalaisia. Muuan uskova vietiin allekirjoittamisen jälkeen moskeijaan, jossa hänen oli kerrottava katuneensa kristityksi kääntymistään.

Nimettömänä pysyttelevä, ratsiaan osallistunut poliisi ei halua kommentoida tämänkertaista Mominovin tapausta.

Tämän viikon marttyyrikirkon uutisissa on myös rukouspyyntö Pakistanin uskovien puolesta. Voit tilata Marttyyrikirkon Ystävät ry:n jokaviikkoisen uutiskirjeen täältä.

Teksti: Juho
Kuva: flickr/davidstanleytravel