Makupala: Deuteronomium – Metallia jo 20 vuotta

Makupala: Deuteronomium – Metallia jo 20 vuotta

Jyväskylästä lähtöisin olevan suomalaisen kristillisen metallin pioneeri Deuteronomium on saavuttanut kypsän 20 vuoden iän. Kahteen vuosikymmeneen on mahtunut monenlaista ulkomaankeikkoja, kotimaisia festarikeikkoja ja hajoamista myöten.

Vuonna 1993 perustettu Deuteronomium (lat. viides Mooseksen kirja) ”ei syntynyt suunnitelmallisesti tai erityisestä päätöksestä perustaa kristillinen metalliyhtye”, Miika Partala kertoo. 1990-luvun alussa Suomessa oli vain kourallinen metallimusiikkia kuuntelevia kristittyjä. Vaikka bändin kaikilla jäsenillä on omat Mieltymyksensä, deuteronomiumilaisten yhteisiä esikuvia ovat aikakin Stryper, Slayer ja Iron Maiden.

Sittemmin kuitenkin rankemman musiikin esiinmarssi ja läpilyönti tapahtui sekulaaripuolen lisäksi myös gospelpuolella. Metallimusiikin suosion nousun lisäksi on moni muukin asia suomalaisen gospelin parissa muuttunut, Miika kertoo. Tarjonta on lisääntynyt niin bändien kun musiikkityylien suhteen. Lisäksi hommasta on tullut ammattimaisempaa kaikilla mittareilla arvioiden.

Bändin kasvukipuja ja tarinoita

Myös Deuteronomium on muuttunut vuosien varrella. Yhtyeen perustajajäsenet ovat veljekset Manu ja Jarno Lehtinen. Mukaan bändiin tulivat vuonna 1993 myös Miika Partala ja Tapio Laakso. Vuonna 1994, jolloin kaksi alkuperäisjäsentä, Jarno ja Tapio, jättivät bändin. Jäljelle jäivät Manu ja Miika, jotka ovat mukana bändissä yhä edelleen. Samana vuonna bändi myös joutui olosuhteiden pakottamana tauolle menetettyään harjoituskämppänsä.

Vuoden 1995 lopussa Miika ja Manu aktivoivat bändin uudelleen tien päälle. Rumpuihin saatiin Johnny Pesonen ja toiseksi kitaristiksi Jari Mantour. Jarin ja Johnnyn jätettyä bändin 1997 tilalle tulivat Janne-Jussi Kontoniemi sekä Kalle Paju, jotka ovat mukana Deuteronomiumissa tänä päivänäkin.

468x60v4

Vuonna 2000 Deuteronomium oli tullut siihen pisteeseen, että se hajosi sisäisiin ristiriitoihin. Bändin jäsenillä oli eriäviä näkemyksiä siitä, miten bändihommaa olisi pitänyt tehdä.

– Se oli ruma rikkoutuminen. Nuorina ja kirkasotsaisina oli selvät näkemykset siitä, mitä pitäisi tehdä, mutta kompromisseja ei tehty, Miika kuvailee tilannetta.

– Onneksi aika pehmitti ja ymmärrystä tuli lisää. Nykyään uskalletaan jo hyväksyä toisten ajattelumaailmaa paljon paremmin. Sitä paitsi paluun jälkeen homma on toiminut paremmin kuin ikinä, hän lisää.

Deuteronomium teki paluun kesäkuussa 2006 soittamalla keikan OHM-juhannusfestareilla Keuruulla. Keikka oli onnistunut ja keikkaa varten harjoitteleminen ja yhdessä soittaminen maistuivat taas kaikille bändiläisille, joten he päättivät jatkaa Deuteronomiumin parissa jälleen.

Suurimmat saavutukset

Deuteronomiumin suurimmiksi saavutuksiksi Miika Partala nimeää debyyttilevyn, Street Corner Queenin (joka on muuten ensimmäinen kristillisen metallibändin julkaisema levy Suomessa), julkaisemisen vuonna 1998, Deuteronomiumin tekemän ensimmäisen ulkomaankeikan vuonna 1999 sekä yhtyeen ensimmäisen reissun Meksikoon kolme vuotta sitten. Tärkeimpänä asiana Miika pitää kuitenkin bänditouhun jatkumista, vaikka Deuteronomium hajosikin välillä.

Suomessa soitettujen ns. Isojen gospelkeikkojen, kuten Maata näkyvissä -festareiden ja Vappugospelin lisäksi Deuteronomium on soittanut sekulaaripuolen festereilla. Kesällä 2009, jolloin Deuteronomium soitti vain kaksi keikkaa, se soitti Tampereella Sauna open airissa ja Turussa Down by the Laituri -festareilla. Ja onpa yhtyeen levy ”From the Midst of the Battle” (2008) käynyt Suomen virallisen albumilistan sijalla 11.

Juhlavuoden suunnitelmat

– Suurellinen suunnitelma, jota unelmaksikin voisi kutsua, on päästä keikkailemaan kaikilla mantereilla, Miika kertoo. Bändin tavoitteena on päästä soittamaan jokaiselle mantereelle seuraavan kiertueen aikana, tai edes pitkällä aikavälillä.

Uuden levyn Deuteronomium ehti julkaista jo tänä keväänä 30. huhtikuuta yhtyeen ”20-vuotisjuhlashow’ssa” Vappugospelissa . Uusi levy, The Amen, on Deuteronomiumin viides pitkä studioalbumi. Uutden levyn Miika luonnehtii olevan ”vanhan liiton keskitempoista blackia ja vanhatestamentillista paatosta” sisältävä paketti. Hänen mukaansa Deuteronomiumin uudet levyt ovat aina poikenneet radikaalisti bändin edellisistä levyistä. Ainut, mikä ei muutu on metallin parissa pysytteleminen.

Teksti: Hanna-Reetta Hietikko
Kuva:
Lasse Niskala

Tämä on makupala Nuotan uusimmasta numerosta 6-7/2013. Lue lisää ja tilaa lehti omaksesi täältä.

468x60v2