Maksetut Viulut julkaisi loppuvuodesta neljännen albuminsa Pyhä, joka kertoo kristityn arjen erityisyydestä. Levyä tehdessä bändi oppi lisää konseptialbumeista, johdatuksesta, yhteydestä ja messusta.
Lapsi lukee Isä meidän -rukousta ääneen. Välillä viulut, kitara ja harmoni pistävät bileet pystyyn, välillä tunnelma on herkempi. Pyhä on gospelbändi Maksettujen Viulujen neljäs albumi, ja eroaa kolmesta edeltäjästään monella tavalla: se on rakennettu messun kaavaan, ja kokonaisuus voidaan laulaa yhteislauluina. Albumin kappaleet ovat yhtyeen kokonaan itse kirjoittamia. Ja näiden lisäksi Pyhä on konseptialbumi, eli levy nivoutuu yhdeksi kokonaisuudeksi. Erilaisista pätkistä syntyy alusta loppuun iso kaari.
– Halusimme nivoa levyn kappaleet toisiinsa välijohdannoilla, laulaja-kitaristi Ossi Mäki-Reini kertoo.
– Niin, annetaan kuulijan ajatuksille myös aikaa laulujen välissä, harmoonia soittava Neea Lamminmäki täydentää.
Tarina Pyhä-levyn syntymisen takana on epätavallinen. Laulaja-viulisti Henna-Maria Harju sai Jerusalemin-matkallaan idean messumusiikin tekemisestä. Henna-Maria ei ole koskaan kokenut olevansa “messufani”, joten hänelle oli heti selvää, että idea oli Pyhän Hengen johdatusta. Hän käytti matkansa jälkeen aikaa paitsi laulujen kirjoittamiseen, myös messun historiaan ja taustaan tutustumiseen. Helposti sanahelinäksi jäävä liturgia ja tuhansia vuosia vanha kristillinen perintö konkretisoitui. Syntyi kokoelma upouusia lauluja käytettäväksi messuun.
– Pyhän Hengen voima tuntuu välillä gospelhommissa tosi paljon, Henna-Maria sanoo.
”Pyhän Hengen voima tuntuu välillä gospelhommissa tosi paljon.” – gospelmuusikko Henna-Maria Harju
Pyhä matka
Levynteko on artistille pitkä prosessi, jonka aikana visio tulevasti ehtii muuttua monta kertaa. Kappaleet menevät monen prässin läpi ennen päätymistä levylle.
– Sanoitus-, sävellys-, sovitus- ja äänitystyön jälkeen tuottaja Markus Savijoki hioi kappaleita vielä meidän vision päälle, yhtyeessä perkussioita ja viulua soittava Sirpa Luoma selittää.
Tyytyväisiä Maksetut Viulut työnsä jälkeen joka tapauksessa ovat. Albumin nimi on Pyhä, koska bändi ajattelee pyhän olevan kristittyjen arjessa saumattomasti läsnä.
– Pyhä ei ole meidän käsin kosketeltavissa, mutta silti se on todellisuus, jossa me kristityt koko ajan elämme, Sirpa jatkaa.
”Pyhä on todellisuus, jossa me kristityt koko ajan elämme.”
Pyhän valmistuminen on ollut poikkeusoloissa kummallista, kun suurelle keikkakiertueelle ei ole voinut lähteä. Vuorovaikutusta yleisön kanssa on ollut ikävä.
– Missä on kaikki palaute ja hype? Saa nähdä, milloin kunnolla konkretisoituu, että me oikeasti julkaistiin levy, Henna-Maria nauraa.
– Odotamme myös sitä, että pääsemme vetämään Pyhää seurakunnan kanssa messun muodossa. Kevään aikana meillä on ainakin striimikeikkoja.
Maksetut Viulut -miniseurakunta
Maksetut Viulut ei ole jäsentensä ainoa musiikkiprojekti, mutta pitkäikäisin se on.
– Voi sanoa, että meillä on kymmenen vuotta yhdessä soittamista takana. Se on iso juttu ja kiitoksen paikka. Meillä on yhdessä vahva näky: haluamme soittaa ja laulaa Jeesuksesta niin, että mahdollisimman moni voisi kuulla hänestä, Neea kuvailee.
– Maksetut Viulut tuntuu erityiseltä, koska ollaan koettu, kuinka Jumala on johtanut hommaa, emmekä me. Siksi me varmaan ollaan näin kauan jo saatu yhdessä tehdä töitä, Sirpa miettii.
”Jumala on johtanut hommaa, emmekä me.”
– Musiikkimme on kehittynyt folkista pikku hiljaa tiettyyn popimpaan suuntaan. Kansanmusiikki säilyy kuitenkin popin rinnalla koko ajan, Ossi sanoo.
– Meidän musiikki heijastelee sitä, mitä bändin jäsenet kulloinkin kuuntelee ja tykkää tehdä. Tarkoitus ei ole sulkea mitään tyylilajia pois, Neea huomioi.
Viisihenkisessä yhtyeessä vaikutteita ja inspiraatiota tulee monesta eri taustasta, ja Maksetut viulut kokee sen rikkaudeksi. Bändi on toisilleen myös miniseurakunta, jossa jaetaan uskonelämän eri puolia.
– Tällä porukalla uskaltaa tunnustaa olevansa kristitty. On ollut ihmeellistä, miten meidän työ ja asenne on myös puhutellut montaa ei-uskovaa, Neea sanoo.
Suomeksi ja yli rajojen
Gospelmuusikon työ on Suomessa harvalle kokoaikaisesti tapa ansaita elanto.
– Muusikon ammatti ei ole helppo, ja korona on koetellut tapahtuma-alaa. Mitä enemmän gospelmuusikot pääsevät keikalle, sitä ammattimaisempaa musiikki voi olla ja paremmin gospel-skene voi kukoistaa, Neea selittää.
Hillsong ja muut ulkomaiset gospelin tekijät ovat levinneet seurakuntien käyttöön ympäri maailmaa. Suomigospelin kenttä on maailman mittakaavassa pieni, mutta merkityksellinen.
– Jokaiselle kielelle on tarve tehdä musiikkia Jeesuksesta. Se luo seurakuntiin kristittyjen yhteyttä, Henna-Maria painottaa.
– Meilläkin on sovituksia mannerten rajat ylittävistä gospelklassikoista, kuten Swing Low tai Amazing Grace. Kuunnellaan Spotifysta paljon eri maiden gospelia, ja Spotifyn kautta meidän musiikki on tavoittanut ihmisiä ympäri maailmaa, Neea kertoo.
Maksetuille Viuluille on tärkeää tehdä musiikkia, joka puhuttelee yli seurakuntarajojen. He toivovat, että heidän musiikistaan voisi saada lohtua sekä iloa ja että Jumala voisi sen kautta kylvää uskon siemeniä.
– Sitä me rukoillaan ja siihen pyritään, Henna-Maria alleviivaa.
– Kristityt ovat yksi Jeesuksen seurakunta, ja siksi yhteyttä on niin tärkeä rakentaa. Voidaan olla pienemmistä asioista eri mieltä, mutta Jeesus on sama kaikille, Sirpa päättää.
“Voidaan kristittyinä olla pienemmistä asioista eri mieltä, mutta Jeesus on sama kaikille.”
Ketkä?
Maksetut Viulut
Henna-Maria Harju – laulu, viulu, mandoliini
Ossi Mäki-Reini – laulu, kitara, perkussiot
Sirpa Luoma – laulu, viulu, perkussiot
Tuuli Malve – laulu, viulu
Neea Lamminmäki – laulu, harmooni
Uusin albumi Pyhä kuunneltavissa Spotifyssa.
Levyä sekä nuottikirjaa saa ostettua kristillisistä kirjakaupoista ja maksetutviulut.fi-nettikaupasta. Kevään aikana järjestettävistä striimikeikoista lisätietoa Maksettujen viulujen omilla kanavilla. »https://www.maksetutviulut.fi/
Lue myös Sanansaattajan yhtyeestä kirjoittama haastattelu Sleyn nettisivuilta »https://www.sley.fi/yhdessa-soitetut-ja-lauletut-hetket-soivat-kauniisti/
sekä Nuotan pääsiäisraamis: »https://www.nuotta.com/paasiaisjeesus
Teksti Ada Tienhaara | Kuvat Pietari Koskenniemi