Maata Näkyvissä johti unelma-ammattiin


Aino ”Aikku” Kurkinen somettaa positiivisella ja energisellä tyylillään. Media-alalla työskentelevän ammattilaisen ura alkoi Maata Näkyvissä-festareilta.

Teksti Aino Kemlin | Kuva Julia Paajanen   

 

Aikku Kurkinen on somessa kuin kala vedessä, mutta uskovana siellä ei aina ole helppoa olla. Vaikka Aikku ei koe koskaan joutuneensa syrjinnän kohteeksi uskonsa takia, käy silloin tällöin mielessä, mitä muut siitä mahtavat ajatella.

Usko Jumalaan on ollut osa Aikkua koko hänen elämänsä ajan. Kristittyyn perheeseen syntyessään Raamatun kertomukset tulivat tutuiksi jo pienenä ja hän kävi kristillisen koulun. Kristillistä perhettä ja kasvatusta Aikku pitää etuoikeutena.

– Vaikka en osaa sanoa tarkkaa päivämäärää uskoontulolleni, henkilökohtaisen Jumalasuhteen löysin todella kesällä 2015, Aikku muistelee. Tuolloin hän oli itselleen uuden seurakunnan kesäleirillä ensimmäistä kertaa.

Somessa Aikku pyrkii olemaan aito, ja aitoon Aikkuun kuuluu myös usko. Hän ei halua peitellä sitäkään puolta itsestään, koska usko on iso osa häntä.

– Tuskin sitä aivan ensisilmäyksellä somessa huomaa, mutta tarkemmin katsoessa se ei taida jäädä epäselväksi.

Hän saattaa esimerkiksi julkaista kuvia seurakunnasta tai laittaa kuvatekstiin Raamatunkohdan. Somemaailmassa Aikku panostaa tällä hetkellä eniten Instagramiin ja siellä hänellä onkin yli viisituhatta seuraajaa.

Jumala pitää lupauksensa ja näistä lupauksista, ristin juurelta, löytyy rauha

Kaikki alkoi festareilta

Tällä hetkellä Aikku työskentelee media-alalla ja hänellä on paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa. Kaikki alkoi blogin kirjoittamisesta, mutta siihen liitetyt vlogi-videot saivat kipinän todella syttymään.

– Kun aloin tehdä videoita, se tuntui heti omalta jutulta, josta tykkään ja jossa voin kehittyä.

Radiojuontajan urasta haaveillut Aikku ei uskonut unelmaansa, vaan päätti lähteä sairaanhoitaja-äitinsä jalanjäljissä opiskelemaan lähihoitajaksi. Kohtalo, tai pikemminkin johdatus, puuttui kuitenkin peliin. Aikku teki vuoden 2013 Maata Näkyvissä -festareista koostevideon Youtubeen, joka huomioitiin festaritiimissä saakka.

– Minua pyydettiin festari-TV:n juontajaksi ja siitä se sitten lähti! Sieltä minulle myös vinkattiin, että Summeri hakee juontajaa ja päätin sitten hakea sinne, Aikku kertoo.

Se tuntui heti omalta jutulta, josta tykkään ja jossa voin kehittyä

Mutkilta ei matkassa vältytty, mutta lopulta paikka aukesi ja nuori nainen sai elää unelmaansa. Hän on päässyt esimerkiksi tuuraamaan radiojuontajaa YleX:llä. Nyt kädessä ovat media-assistentin paperit.

– Olen aina haaveillut radiojuontajan työstä, hän kertoo. Unelmani olisi tehdä sitä täyspäiväisesti ja juontaa erityisesti aamuradiota.

 

Somasti somessa

Omana itsenään esiintyminen somessa ei tarkoita Aikulle kuitenkaan pelkästään uskonasioiden jakamista, koska hänen elämänsä ei ole vain sitä.

Hän rohkaiseekin kaikkia olemaan aitoja, oli se sitten mitä vain. Aikku painottaa sen olevan jokaisen oma päätös, kuinka paljon uskostaan itse kertoo, eikä halua painostaa ketään siihen. Hän kuitenkin rohkaisee olemaan rehellisiä uskonasioiden tullessa puheeksi, niin somessa kuin muuallakin.

– Some on pahimmillaan raaka ja hyvin pinnallinen paikka, mutta parhaimmillaan se voi olla myös luonteva paikka olla aito sekä helppo tapa jakaa omaa uskoa.

Aikku kertoo toiveestaan ilahduttaa ihmisiä somessa. Hänestä olisi hienoa, jos pystyy parantamaan jonkun päivää tämän selatessa hänen julkaisujaan somessa. Myös vilpittömillä kehuilla ja lähimmäisenrakkaudella voi osoittaa ihmisille Jumalan rakkautta ja siten kertoa myös uskostaan tekojen kautta.

Nuotan lukijoille Aikun lähettämä neuvo on selvä: Olkaa omia itsejänne!

Rauha löytyy Jumalalta

Aikku kertoo arkensa rakentuvan pitkälti työn ja seurakunnan ympärille. Some on iso osa arkea monesti jo pelkästään työn kautta ja omaa elämää tulee jaettua myös vapaa-ajalla. Aikku käy seurakunnassa useimmiten kolmesti viikossa.

– Henki tarvitsee säännöllistä ravintoa siinä missä ruumiskin, eikä riitä, jos sitä ruokkii vain silloin tällöin.

Seurakunnan välittävä ilmapiiri ja rauha ovat hyvää vastapainoa somen pinnalliselle maailmalle

Seurakunnassa Aikku käy paitsi itsensä ja Jumalasuhteensa takia, on hän siellä myös palvelemassa muita. Tällä hetkellä hänen kädenjälkensä näkyy mediatyössä sekä Awake-illoissa, joita seurakunnassa järjestetään, kohderyhmänään erityisesti nuoret aikuiset.

Seurakunnan välittävä ilmapiiri ja rauha ovat hyvää vastapainoa somen pinnalliselle maailmalle. Rauhan Aikku kokeekin elämäänsä tulevan juuri Jumalalta. Hän mainitsee Raamatusta löytyvän paljon lupauksia, joiden mukaan meidän ei koskaan tarvitse pelätä, emmekä koskaan ole yksin.

– Jumala pitää lupauksensa ja näistä lupauksista, ristin juurelta, löytyy rauha!

Aikulle seurakuntayhteys on tärkeä rauhan lähde. Hän kertoo monesti huomanneensa maailman levottomuuden ja paineiden lisääntyneen, kun yhteys muihin uskoviin ei ole ollut säännöllistä.

 

Maata näkyvissä

Maata Näkyvissä -festareilla on iso rooli Aikun uralla ja itse tapahtuma on myös lähellä hänen sydäntään. Tänä vuonna Aikku vastaa paitsi festareiden virallisen Instagram-tilin päivittämisestä, on hän pitämässä myös studiota lauantaina. Sosiaalista mediaa käsittelevä studio on haastattelun aikaan vielä suunnitteluvaiheessa, mutta Aikku toivottaa kaikki tervetulleiksi mukaan.

– Kannattaa tulla, jos haluaa inspiroitua! Studio on ehdottomasti kaikille, joita kiinnostaa some ja siellä oleminen aidosti kristittynä.

Festarit ylipäätään ovat tapahtuma, jonne Aikku kannustaa niin uusia kuin vanhojakin kävijöitä lähtemään mukaan. Yhtä kohokohtaa hän ei osaa nimetä, vaan odottaa viikonloppua kokonaisuudessaan.

– Jos vielä mietit, saatat katua, jos et tule! Vaikkei se vaikuttaisi omalta jutulta, voi aina kokeilla ja löytää itsestään uusia puolia, Aikku kannustaa.

Samalla Aino muistuttaa, että festarit ovat studioineen ja messupisteineen myös paljon enemmän kuin pelkkiä hyviä bändejä. Ensimmäinen festarikokemus marraskuisessa Turussa hänellä on vuodelta 2011. Silloin Aikun mieleen painui lähtemätön kuva keskeltä permantoa – tuhansia ihmisiä ja tunne siitä, että kaikki ovat yhtä porukkaa.

Maata näkyvissä-festaristudio – Kalan kuvat somessa
Mitä tapahtuu, kun syöksyn surffailemaan somen pohjattomaan mereen? Miten vastaan somen antamiin mahdollisuuksiin ja vastuisiin tuoda myös omaa kristillistä näkemystäni esiin somen maailmassa? Laita talenttisi käyttöön. Omia ratkaisujaan esittelemässä ja eteenpäin ohjaamassa Aino ’Aikku’ Kurkinen ja Jussi ’Pastorifik’ Koski.
www.maatanakyvissa.fi


Aino Kurkinen, 20
Media-assistentti
Suosikki Raamatunkohta: Enää en elä minä, vaan Kristus elää minussa. Sen elämän, jota tässä ruumiissani vielä elän, elän uskoen Jumalan Poikaan, joka rakasti minua ja antoi henkensä puolestani. (Galatalaiskirje 2:20)
IG: ainooaikku
MNF-instagram: maatanakyvissa