Lukiosta lääkikseen – lukiolaisen Elli Rusaman unelma


Espoossa asuva lukiolainen Elli Rusama, 17, haaveilee lääkisopinnoista ja lääkärin ammatista lukion jälkeen. Elli kertoi Nuotalle unelmastaan ja matkastaan sitä kohti.

Teksti Lina Simojoki | Kuva Elli Rusaman albumi

 

Elli Rusama asuu ja käy lukiota Espoossa. Yläasteelta asti hän on haaveillut lääkikseen pääsemisestä ja sillä alalla työskentelemisestä.

– Olen jo seiskaluokalta asti haaveillut lääkärin työstä, sillä pidän ihmisten auttamisesta ja heidän kanssaan työskentelemisestä. Kilpailu opiskelupaikoista on kova. En välttämättä hae Helsinkiin opiskelemaan, mutta jonnekin lääkikseen haluaisin kuitenkin päästä, Elli kertoo.

“Lääkärin työ antaa hyvän toimeentulon, ja Suomessa alalle on paljon kysyntää.”

Elli on alun perin unelmoinut opettajan ammatista ja ollut äitinsä koulussa TET:issä, mutta huomasi, että ala ei tuntunutkaan omalta jutulta. Pian Elli innostui erityisesti lastenlääkärinä olemisesta, sillä hän pitää lapsista.

– Lääkärin työ antaa hyvän toimeentulon, ja Suomessa alalle on paljon kysyntää. Ihmisten kokemukset tästä työstä ovat rohkaisseet minua tavoittelemaan isoja asioita, Elli kertoo.

 

Selvä unelma auttaa kurssivalinnoissa

Elli on kokenut tärkeäksi sen, että hänellä on jonkinlainen suunnitelma, jotta hän tietää, mihin kannattaa panostaa. Selkeä tavoite on helpottanut esimerkiksi kurssien valinnoissa.

– Olen valinnut pitkän matematiikan ja luonnontieteitä, jotka auttavat unelman tavoittamisessa, Elli sanoo.

Elli kertoo olevansa valmis tekemään töitä opiskelupaikan eteen, vaikka se vaatii paljon aikaa ja voimia. Välillä Ellistä tuntuu, ettei aika aina riitä esimerkiksi läksyjen tekemiseen. Sellaisten hetkien aikana on myös tärkeä uskoa itseensä.

Lääkärin työ tuo kuitenkin mukanaan myös haasteita ja vastuuta. Elli tiedostaa sen, että on varmasti rankkaa olla todistamassa vaikkapa jonkun ihmisen kuolemaa tai olla vastuussa ihmishengestä.

– Jos potilaalle määrää esimerkiksi väärän lääkkeen, voi potilas jopa kuolla, Elli sanoo.

 

Terveysasemien lääkärit motivoivat

Suunnitelmana Ellillä olisi tehdä unelmansa eteen töitä vähän kerrallaan. Silti hän haluaa olla avoin muutoksille. Lääkis ei ole hänelle ainoa vaihtoehto, vaan mielessä on myös muita kiinnostavia aloja.

“Joskus olen epäröinyt mahdollisuuksiani.”

– Joskus olen epäröinyt mahdollisuuksiani, koska välillä kouluaineet tuntuvat vaikeilta ja lääkikseen on vaativaa päästä. Kuitenkin aina, kun näen lääkäreitä terveysasemilla töissä, ajattelen, että pääsen sinne kyllä jollain keinolla. On kuitenkin hyvä olla B-suunnitelma.

Elli kokee, että hän on saanut lääkärin unelman ja kutsumuksen Jumalalta. Hänestä tuntuu hienolta ajatus, että Jumala on antanut unelman aikaisessa vaiheessa. Elli rohkaisee Nuotan lukijoita uskomaan mahdollisuuksiinsa ja ottamaan haasteet vastaan.

– Jos olet valmis tekemään töitä unelmasi eteen, uskon, että onnistut varmasti, Elli sanoo.

 

 

 

KUKA?

Nimi: Elli Rusama
Ikä: 17
Lempiraamatunkohta: Room. 8:38-39
Kotiseurakunta: Olarin seurakunta