LEPO! Jumala ei tarvitse suorittamistamme


Suomalaisessa yhteiskunnassa tuntuu vallitsevan suorittamisen kulttuuri jo alakoulusta lähtien. Markus Ikonen oli kova suorittaja, kunnes Jumala puuttui asiaan.

Teksti Annika Jalovaara | Kuva Markuksen albumi & Vlad Deep / Unsplash

 

Jo nuoresta pitäen Markus Ikonen tottui kuluttavaan elämäntahtiin. Hengellisessä työssäänkin mies päätyi usein omin voimin etenemiseen. Levon merkitys tuntui tärkeältä, mutta kyky löytää tilaa sille oli vaikeaa muutosyrityksistä huolimatta.

– Turhautuminen suorittamiseen ja rauhattomuuteen ajoi mut anomaan Jumalalta, että hän kaikkivaltiaana laittaisi mun elämän järjestykseen. Ajattelin, että ulkopuolisten tekijöiden on muututtava, jotta mulla voisi mennä paremmin.

Jumala kuitenkin näytti, että ensiksi Markuksen sisällä asiat tarvitsivat muutosta.

– Yritin taistella omin voimin heikkouksiani vastaan ja myös se väsytti valtavasti.

Jumala laittoi Markuksen rukoilemaan, että Hän voisi näyttää miehen synnit ja sen, missä kaikessa mies tarvitseekaan apua. Heränneen synnintunnon kautta armo tuli Markukselle todelliseksi ja painava taakka jäi Jeesuksen ristin juureen.

– En halua enää koskaan luopua anteeksipyytämisen ja -saamisen tuomasta päivittäisestä ilosta. Siinä on jotain ikuista ja jotain todella levollista.

Markus Ikonen

Evankeliumi ei kata pelkästään käsitettä synti, vaan koko elämämme

Tenth Avenue Northin Control-kappaleen sanoma siitä, että Jumala ei tarvitse ihmistä, mutta silti rakastaa häntä, alkoi avautua Markukselle.

– Jumala ei tarvitse suorittamistamme, vaan haluaa pyyteettömästi rakastaa. Koska ihmisillä on kova taipumus kerätä taakkoja itse kannettaviksi, Jeesus kutsuu luokseen kaikkia työn ja kuormien uuvuttamia (Matt. 11:28-30). Hän on tehnyt kaiken työn puolestamme ja haluaa meidän löytävän levon luotaan.

Markus kertoo hänellä levon alkaneen löytyä elämään sitä kautta, että Jumala laittoi sormensa Markuksen eri elämänalueiden päälle ja kysyi, saako Hän olla tämänkin asian Herra. Kun Jumala tätä kautta johdatti Ikosen kyselemään jokaisessa elämänsä solmukohdassa Häneltä apua, se alkoi vapauttaa miestä.

– Mun tehtävä on levätä Jeesuksessa ja tehdä niitä tehtäviä, joihin Jumala ohjaa. Konkreettinen työväline levon löytämiseen on Jumalan Sana, joka on täynnä koko elämämme kattavia lupauksia.

Mun tehtävä on levätä Jeesuksessa ja tehdä niitä tehtäviä, joihin Jumala ohjaa.

Jeesus, Rauhanruhtinas, on ainoa väylä rauhaan

Ikoselle tärkeä raamatunkohta on Fil. 4:6-7 “Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne.” Mies korostaa, että on elintärkeää puhua Jumalalle ja jättää kaikki asiat Hänelle.

Jumala on luvannut pitää meistä huolen ja saamme jättää murheemme Hänelle (1.Piet. 5:7).

– Olen huomannut, että mitä lähempänä elän Jeesusta, sitä enemmän saan kokea iloa ja että suuristakin elämää varjostavista ongelmista huolimatta Jumala antaa rauhansa. Jumala on luvannut pitää meistä huolen ja saamme jättää murheemme Hänelle (1.Piet. 5:7).

Lepopäivä on Ikosesta myös tärkeä asia.

– Lepäsihän Jumalakin seitsemäntenä päivänä ja fiilisteli kaikkea tekemäänsä. Samalla tavalla mekin saamme fiilistellä ja keskittyä siihen mitä Jumala on tehnyt, hän sanoo.

Jos lepääminen tuntuu vaikealta, mies neuvoo kertomaan siitä Jeesukselle ja pyytämään Häntä apuun. Lepo voi olla jokaiselle erilaista. Tärkeintä on kuitenkin, että etsimme sitä sen oikealta antajalta, Ikonen alleviivaa.