Taikauskon tilalle Elämän leipää


Iloiset ja avoimet uruguaylaiset ystäväni etsivät elämälleen suuntaa ja tarkoitusta. Jotain, joka onnistuisi täyttämään sisimmässä piilevän tyhjyyden ja poistamaan huolen tulevasta.

Teksti Martta Luoma | Kuva Martta Luoman albumi

Uusi kotimaani, kaunis Uruguay, on yksi maailman liberaaleimmista maista, eikä sillä ole virallista uskontoa. Noin 40% kolmesta miljoonasta asukkaasta kuuluu katoliseen kirkkoon ja noin 9% johonkin protestanttiseen kirkkokuntaan, mutta heistä vain murto-osa osallistuu seurakunnan toimintaan.

Asun pienessä kaupungissa rannikolla, enkä etäisyyksien vuoksi ole vielä päässyt näkemään täkäläisen seurakunnan elämää. Kuitenkin jo pienessä ajassa olen oppinut katsomaan maailmaa uusin silmin, ja ennen kaikkea luottamaan siihen, että Kristus on kanssani joka hetki ja saan uskoa kaiken Herran haltuun.

Vaikuttavinta on ollut nähdä köyhyydessä ja alkeellisissa oloissa elävien ystävieni avoimuutta, jaloutta ja iloisuutta, sekä sitä, kuinka he jakavat pienestä ja vaatimattomasta omastaan. Puutetta voi olla kaikesta ja kuitenkin suurimpana puutteena näkyy elämän tarkoituksen ja toivon puuttuminen.

Täällä sisältöä elämään haetaan ja tulevaisuuden pelon luomaa aukkoa täytetään ennustuksin ja taikauskomuksin. Toivoa ja rauhaa, jonka evankeliumi ja Pyhä Henki saavat aikaan, ei ole. Toivoa, josta yllättäen eräänä päivänä host-perheeni äitini puhui sanoen: “En käy messussa usein, mutta aina käydessäni saan sieluuni rauhaa, joka auttaa jaksamaan.” Tietäen, että hänen elämässään on ollut suuria murheita, en voinut muuta kuin pidättää kyyneleeni, nyökätä ja huokaista rukouksen, että host-äitini kävisi sisään tuon kirkon ovista useammin.

Lemppari

Laatinut Toni Pakarinen

Uskon abc: M

Melkisedek

Melkisedek on Vanhassa testamentissa (1. Moos. 14)  esiintyvä mystinen ylipappi ja Salemin eli rauhan kuningas, joka voidaan ymmärtää Kristuksen esikuvana. Heprealaiskirjeen seitsemännessä luvussa puhutaan Melkisedekin pappeuden olevan korkeimman jumalan ylipappeutta.

Totta vai tarua?

”Armo on ilmaista mutta ei halpaa.”

Totta: Armossa voidaan nähdä kaksi kaksi tasoa.

On totta, että ihmiseltä ei odoteta mitään omia ansioita armon vastaanottamiseen. Samoin on totta, että armo ei ole halpaa, koska Jumalalta se on vaatinut kaiken mahdollisen. Mitä Jeesus teki ristillä ei ollut vähäpätöistä eikä halpaa. Kuten sanotaan, on totta, että Jumala kalliisti osti meidät poikansa verellä.

Lempparijae:

Janne Salokoski:

”Turhuuksien turhuus, sanoi Saarnaaja, turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta!” (Saarn. 1:2)

Miksi tämä: Kaikki maallinen on turhaa ja mitätöntä, mutta silti kaikkivaltias Jumala rakastaa meistä jokaista.