Leikkauksia Taivaan Isän kanssa


Maailman tunnetuimpiin ortopedisiin urheilukirurgeihin lukeutuva Sakari Orava on saanut elämänsä aikana hoitaa niin tähtiurheilijoita kuin Serbian presidenttiäkin.

Teksti Eveliina Rissanen | Kuva  Marko Ollonqvist, Juha Jaakkonen, Vesa-Matti Väärä, Antti Hirviniemi   

 

Nuorena miehenä Sakari Orava harrasti aktiivisesti nyrkkeilyä, minkä johdosta urheilu tuli hänelle hyvin rakkaaksi asiaksi. Urheillessa myös erilaiset vaivat ja vammat tulivat sekä Oravalle, että hänen urheilukavereilleen tutuiksi, mikä herätti kiinnostusta vammojen hoitoihin. Nuoren miehen ollessa armeijassa, Orava alkoi pohtia tulevaisuuden ammattiaan. Hyvänä vaihtoehtona hän piti luonnontieteellistä alaa ja armeijan aikana se vahvistui. Orava pääsi opiskelemaan haluamaansa alaa, jossa hän erikoistui traumatologiaan ja liikuntalääketieteeseen. Myöhemmin hän sai myös professorin ja tohtorin arvonimen.

Tänä päivänä Sakari Oravalla on takanaan viidenkymmenen vuoden kokemus ortopedisistä urheilukirurgian töistä. Uransa aikana Orava on tehnyt kymmeniä tuhansia leikkauksia, toiminut Suomen maajoukkueen urheilulääkärinä, ollut olympialaisissa ylilääkärinä ja kiertänyt ympäri maailmaa erilaisissa kongresseissa puhumassa sekä opettamassa.

Asiantuntijan roolissa lukuisat huippu-urheilijat oppivat tuntemaan ja arvostamaan Oravan tietämystä sekä osaamista. Tämän myötä Orava on päässyt operoimaan kymmeniä maailmanluokan huippu-urheilijoita, mikä on tuonut myös maailmanlaajuista julkisuutta.

”Ei sitä voi omaan ansioon ja tietämykseen vain luottaa”

 

Rukousta ja terveydestä huolehtimista

Sakari Oravalle usko on tärkeä osa elämää ja se näkyy myös hänen työelämässään. Joka päivä mies rukoilee ennen töihin menoa päivän tapahtumien puolesta ja erityisesti vaikeiden kirurgisten toimenpiteiden puolesta.

– Ei sitä voi omaan ansioon ja tietämykseen vain luottaa. Jumalaan pitää luottaa ja pyytää Häneltä apua, Sakari Orava kertoo.

Uransa aikana Orava on myös nähnyt paljon Jumalan ihmeitä, kun mahdottomina ja vaikeina pitämät vammat ovat parantuneet.

Oravalle on myös tärkeää ajatella ihmistä kokonaisuutena, johon kuuluu ihmisen hengellisyys, psyykkisyys ja fyysisyys. Nykypäivän kiireisessä elämässä ja arjessa monelta unohtuvat terveydestä huolehtiminen kaikkine puolineen, jolloin liian moni turvautuu vain vitamiinien syömiseen purkista. Tasapaino työn, levon ja liikunnan kanssa ovat avainsanoja kokonaiseen terveyteen.

 

 

Toivon kipinän ylläpitoa

Lääkärinä Orava joutuu jatkuvasti kohtaamaan ihmisiä, jotka kärsivät elämässä erilaisten sairauksien takia. Vaikka kirurgina miehen tehtävä on hoitaa ihmisten fyysisiä kipuja, on hänelle tärkeää myös kohdata ihminen empaattisesti ja yrittää ymmärtää potilaiden ongelmia. Moni potilas kokee myös toivottomuutta ja tottumista omaan kärsimykseensä, jolloin kirurgin on syytä pitää yllä toivoa ja rohkaisua paranemisen puolesta.

 ”Pitäisi miettiä, miten hirveen paljon on asioita, mitä voi tehdä”

Samalla Orava pitää tärkeänä, että lääkärin täytyy olla realistinen paranemisen suhteen. Kaikilla vaivat eivät parane kokonaan eivätkä he tule samaan kuntoon kuin ennen vaivoja.  

– Ei kärsimystä tarvitse ottaa kaikilta pois, mutta sitä on koetettava lievittää ja auttaa, mikä on ensimmäinen tehtävä meillä lääkäreillä. Monesti lasketaan leikkiä jalostaako kärsimys ihmistä, mutta ei se kaikkia jalosta, osaa kyllä, Orava kuvailee.

Orava on myös itse kokenut elämänsä aikana monia eri sairauksia ja kärsimystä. Sen vuoksi mies ei pysty nykyään urheilemaan samalla tavalla kuin ennen, mutta silti hän kokee pystyvänsä harrastamaan paljon.

– Ihmiset ovat usein masentuneita, jos eivät pääse enää juoksemaan ja lenkille. Mä yritän aina sanoa sitä, että pitäisi miettiä, miten hirveen paljon on asioita, mitä voi tehdä. Pitää tehdä sellaista kuntoutusta, mihin elimistö antaa luvan, Orava rohkaisee.

 

 

Hiljentymistä sanoman äärellä

Pääsiäinen on Sakari Oravalle tärkeä juhla samalla tavalla kuin joulu. Pääsiäinen laittaa ihmisen miettimään Jeesuksen ristin työtä ja kuolemaa meidän jokaisen ihmisen tähden. Tärkeimpänä asiana pääsiäisessä Orava pitää hiljentymistä ja ristinkuoleman muistelemista.

– Pääsiäisenä käydään laidasta laitaan läpi nämä kaikki synkät tunteet, jolloin ensin vaivutaan mahdollisimman syvälle ja sen jälkeen tulee uusi toivo ja valoisa ylösnousemus, Orava kuvailee pääsiäisen tunnekulkua.

Sakari Orava ja hänen vaimonsa Aira muuttivat vastikään Naantalista Kauniaisiin. Suomen Raamattuopiston lähipiirissä asuessa, myös opiston juhlallisuudet tulevat todennäköisesti kuulumaan Oravien pääsiäisen viettoon.

”Se mitä elämässä toivoo, niin siihen pitää panostaa”

 

Tavallista elämää

Ensi syksynä Sakari Orava on päättänyt jäädä pois työelämästä ja siirtyä eläkkeelle. Monipuolisen ja vaihtelevan elämän vuoksi, ei Oravalla ole tulevaisuuteen enää tavoitteita ja unelmia. Elämä läheisten kanssa on tärkeintä ja arvokkainta, mitä mies toivoo tulevaisuudestaan.

Kokonaisuudessaan Oravalla on vain kiitollisuus siitä, miten paljon Taivaan Isä on antanut hänen elämälleen, uralleen ja ammatilleen.

Orava näkee myös vahvasti nuorissa tulevaisuuden. Hänen mielestään nuoret ovat aktiivisia ja parempia tietotekniikassa kuin miehen omassa sukupolvellaan olevat ihmiset. Kuitenkin samalla Orava näkee tämän päivän tietotekniikassa vaaran siinä, että keskitytään vain kännyköihin eikä ymmärretä opiskelun ja koulun tärkeyttä.

– Sanoisin, että täytyy paneutua ja keskittyä. Se mitä elämässä toivoo, niin siihen pitää panostaa. Moni nuori pelkää täysillä heittäytymistä, vaikka olisi resursseja ja osaamista. Täytyy vain uskaltaa tehdä ja asettaa itselle tavoitteita, Orava rohkaisee.

 

 

Syntynyt 17.6.1945 Kokkolassa, 73-vuotias. Asuu Kauniaisissa.

Vaimo, kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.

Työskentelee ensi syksyyn asti Turussa Mehiläinen Neo-yksityissairaalan urheiluklinikalla.

Maailman tunnetuimpia ortopedisiä urheilukirurgeja. Erikoistunut myös traumatologiaan ja liikuntalääketieteeseen. Saanut professorin arvonimen.

Lääketieteen tohtori, suoritti perustutkinnon Oulun yliopistossa, valmistui 1972.

Harrasti nuorena nyrkkeilyä, esikuvaurheilija Olli Mäki. Oli aiemmin aktiivinen vapaa-ajankalastaja ja metsästäjä.

Tehnyt yli 25 000 leikkausta.

Asiakkaisiin kuulunut mm. seuraavia urheilijoita ja julkisuuden henkilöitä: Jalkapalloilijat David Beckham, Mikael Forssell ja Guillermo Amor Torres, Yleisurheilijat Alessandro Lambruschini ja Tommi Evilä, jääkiekkoilija Saku Koivu, nyrkkeilijä Amin Asikainen, Serbian ex-presidentti Boris Tadic, muusikko Sipe Santapukki.

David Beckhamin operoiminen Turussa 2010 oli maailmanlaajuinen uutinen.

Leikannut potilaita 11 maassa ja 53 sairaalassa, pitänyt ulkomaanvastaanottoja Italiassa ja Espanjassa.
Lähteet: Iltasanomat