Leffa: Skam


”Sä näytät ihan horolta”. Ex-parhaan kaverin vihat niskassaan Eva aloittaa lukion ensimmäisen vuoden. Sisällä kytee jatkuva pelko poikaystävän pettämisestä ja kaveriporukatkin vaihtuvat radikaalisti.

Suureen suosioon noussut norjalainen tv-sarja ”Skam” kuvailee lukioikäisten nuorten elämää. Sarjassa käsitellään teemoja, kuten ystävyys, seurustelu, rakkaus, seksi, ryyppääminen ja juhliminen. Sarjan ensimmäisessä kaudessa tapahtumia seurataan ensimmäistä vuottaan lukiossa aloittavan Evan näkökulmasta. Hän seurustelee samanikäisen Jonaksen kanssa. Eva kamppailee jatkuvien epäilyjen ja epäluottamuksen kanssa poikaystäväänsä kohtaan. Lisäksi hänellä on mennyt välit poikki parhaan ystävänsä kanssa ja hän joutuu hankkimaan kokonaan uudet ystävät. Sarjassa kuvataan hienosti nuorten kokemia paineita kuulua porukkaan ja saada yhteisön hyväksyntä. Kavereiden vaikutus on valtava ja suosion eteen on tehtävä kovasti työtä. Muiden mielipiteillä on enemmän tai vähemmän merkitystä, riippuen tilanteesta ja henkilöstä. Yhteisö määrittelee normit ja arvot, joista ei pidä liikaa poiketa.

”Minussa on jotain vikaa”

Evan ystävä Vilde on päättänyt harrastaa seksiä koulun komeimman ja ihanimman pojan kanssa. Tarkoituksena on saada suosiota ja päästä hyvään penkkaribussiin. Esiaviollinen seksi on hyväksytty normi sarjassa. Kukaan ei kyseenalaista seksin harrastamista vaan se on pikemminkin suotavaa ja normaalia. Vilden tapauksessa seksin harrastaminen liittyi oman sosiaalisen aseman pönkittämiseen. Vilden huonoksi onneksi poika osoittautuu todella ilkeäksi ja sen lisäksi, että Vilde tulee pahasti hylätyksi, hänen itsetuntonsa murskataan.
Vilden huonouden tunteet eskaloituvat syömishäiriöön ja sinnikäs suosion kalastelu jatkuu edelleen. Ihmisen syvä hyväksytyksi ja rakastetuksi tulemisen kaipuu tulee parhaiten esiin seksuaalisuuden alueella. Kaltoinkohtelut satuttavat ja haavoittavat kipeästi. Ehkä siksi Jumalakin on kiinnostunut meidän seksuaalisuudestamme. Hänellä tuntuu olevan siihen paljonkin sanottavaa Sanassaan.

”Hiton huono valinta!”

Monien kiperien tapahtumien jälkeen Evan ja Jonaksen suhde on kriisissä. Jonas syyttää Evaa siitä, että hän tekee jatkuvasti sitä mikä on muiden mielestä siistiä. Jonaksen mielestä Evan pitäisi tehdä sitä mitä hän itse haluaa. Eva joutuu tosissaan pohtimaan suhdettaan ja itseään. Kuka hän on? Mitä hän ajattelee? Mitä hän tekee ja miksi?

Lopulta Eva tekee todella rohkean teon ja eroaa Jonaksesta. Hän kokee tehneensä huonon valinnan kun aloitti seurustelun. Poikaystävän mielipiteet olivat tulleet hänen omiaan tärkeämmäksi ja suhde tuotti enemmän murhetta kuin iloa.

Uskon, että tällaiseen itsenäiseen ja omaan ajatteluun myös kristityt ovat kutsuttu. Meidän ei pidä juosta muiden mielipiteiden tahtiin vaan löytää oma itsemme ja olla rohkeasti juuri sellaisia kuin olemme. Omista rajoista ja arvoista ei kannata luopua muiden hyväksynnän saamisen vuoksi. Lopulta on paljon ”coolimpaa” seistä omien sanojen takana ja pitää kiinni siitä mihin uskoo.

 

Teksti: Susanna Hulkko
Kuvat: Skam Promo