Lecrae – Uskoaan häpeilemätön jenkkiräppäri

Lecrae – Uskoaan häpeilemätön jenkkiräppäri

Suureen suosioon noussut Lecrae Moore on yhdysvaltalainen, uskostaan häpeilemättä puhuva rap-artisti. Hän ei pyri luokittelemaan musiikkiaan vaan tekee sitä lahjoilla, jotka on Jumalalta saanut. 

Seitsemän studioalbumia julkaissut kaksinkertainen Grammy-voittaja Lecrae räppää kappaleissaan aiheista, joihin monilla ihmisillä on kosketuspintaa. Suomessakin vuoden 2015 Vappugospelissa vieraillut räppäri on tunnustava kristitty, mutta hänen musiikkinsa ei ole saarnaavaa. Musiikkinsa kautta hän haluaa auttaa ihmisiä kehittymään ja kertoa asioista, joita hän on kokenut elämässään.

Kappaleissa käsitellään räppärin elämän tärkeimpiä käännekohtia, mutta myös kaikkein kipeimpiä kokemuksia. Lecrae ei halua lokeroida itseään kristilliseksi räppäriksi, vaan hän on räppäri, joka sattuu olemaan vahvasti kristitty. Lecrae kertoo radio Kingdom keys networkille antamassaan haastattelussa, että hän näkee paljon mahdollisuuksia hip hop -musiikissa.

– Hip hop -musiikki on minulle mahdollisuus viedä eteenpäin viestiä ja jakaa toivoa ja inspiraatioita ihmisille, Lecrae kertoo.

Toisin kuin monet rap-artistit, hän ei halua missään nimessä musiikissaan ihannoida väkivaltaa tai viestittää mitään negatiivista vaan tähtäimessä on tehdä hyvää musiikkia positiivisella sanomalla.

Ovatko pyhävaatteesi kunnossa?

Lecrae julkaisi tammikuussa 2016 Church clothes -levysarjansa kolmannen osan. Church clothes on Lecraen mukaan musiikillisesti sekä sisällöllisesti hyvin paljon hänen itsensä näköinen. Se on hip hoppia hänen perspektiivistään.

Lecrae kertoo rapzilla.comille antamassaan haastattelussa Church clothes -sarjan olevan suunnattu erityisesti sekulaarimusiikin kuuntelijoille. Lecraen mukaan monet hip hop -kulttuurin edustajat näkevät kristinuskon asiana, jota eivät tunne tai osaa lähestyä. 

– Ihmiset ajattelevat usein, että on olemassa jokin tietty tapa, miten esittää itsensä, kun tulee Jumalan luo. He luulevat, että heidän pitäisi jotenkin puhdistautua ennen kuin tulevat Jumalan eteen, Lecrae kuvailee.

Levyn nimi Church clothes viittaa siihen, että Jumalan eteen saa tulla omana itsenään.

– Jumala ei vaadi, että ensin pitäisi ryhdistäytyä ja peseytyä vaan hän on armon Jumala.

Odotusten ja ennakkoluulojen ristipaineessa

Lecrae kohtaa uskovana rap-muusikkona paljon ennakkoluuloja sekä valtavirran rap-kulttuurin edustajien että uskovien taholta. Ennakkoluulot kohdistuvat usein asenteisiin uskovia tai gospelmusiikkia kohtaan. Uskovien puolelta ennakkoluuloja aiheuttavat muun muassa hip hop -kulttuuriin usein liitetyt syntiset elämäntavat. 

Lecrae painottaakin sitä, että musiikki ja muut taiteet eivät itsessään ole syntiä, mutta tavat, joilla niitä tehdään, voivat olla. 

– Ongelma ei ole itse musiikissa, vaan musiikkia tekevän ihmisen sydämessä asuvassa synnissä. Ei tulisi demonisoida mitään itsessään Jumalan luomaa ja hyvää, Lecrae ilmaisee.

Lecrae vertaa taiteita esimerkiksi puukkoon, joka ei itsessään ole paha vaan tehty Jumalan luomista materiaaleista hyödyllistä käyttötarkoitusta varten. Ihmisille saattaa tulla puukosta mieleen murhaajat tai kauhuelokuvat, mutta puukkoa voi käyttää myös esimerkiksi ruoan paloittelemiseen ja jakamiseen vaikkapa kodittomalle.

Peittelemätön omaelämänkerta

Juuri vastikään valmistunut Unashamed-kirja, on omaelämäkerrallinen kertomus Lecraen vaiheista. Kirjassa päästään hyvin lähelle artistin elämän vaikeimpia hetkiä ja syvimpiä haavoja. Lecraen mukaan arvet ovat todistus siitä, että haavat voivat parantua.

– Ensimmäinen kirjani Unashamed kertoo siitä, mitä on olla häpeilemätön oma itsensä. Se kertoo siitä mitä on seistä vahvana uskossa keskellä maailman myrskyjä, Lecrae kertoo kristillisille radiokanava Kingdom keys networkille antamassaan haastattelussa.

Kirjassa käsitellään vaikeimpia asioita, joita Lecrae on käynyt elämässään läpi, kuten elämä ilman isää ja hyväksikäyttö lapsuudessa. Hän toivoo, että ympäri maailmaa ihmiset, jotka ovat kokeneet samanlaisia asioita, voisivat samaistua kirjan kertomuksiin ja selvitä kokemuksista.

– Haluan viestittää ihmisille, että Jumala on luonut heidät ja heidän elämällään on tarkoitus. Heidän ei tarvitse hävetä menneisyyttään tai virheitänsä.

Teksti: Joonas Immonen

Kuva: Lecraen promo

Juttu kokonaisuudessaan Nuotassa 3/2016