Laulu kaatuneesta maidosta


Ei haittaa mitään -raita on Samuli Luomarannan ja kotiinpalaajat yhtyeen suosituimpia kappaleita keikoilla. Inspiraation lähteenä on kaatunut maito ja Timo Nisulan saarna.

Teksti Henrik Mäki | Kuva Samuli Luomaranta & Kotiinpalaajat promo

 

– Kun tytär oli vähän nuorempi ja maito kaatui pöydälle niin, hänellä oli tapana sanoa, että ei haittaa mitään. Silloin mietin, että tästä on tehtävä biisi. Toisena vaikuttimena tässä biisissä on hyvän ystäväni Timo Nisulan saarna, jossa Timo muistelee vanhaa maastojuoksukilpailua.

Toisinaan gospelista tehdään monitulkinnallista, jotta levitystä saataisiin laajemmin radiossa. Onko tässä kappaleessa pyritty monitulkinnallisuuteen?

-Ei, kappaleessa lauletaan puhtaasti Jumalan työstä ja mitä se meissä saa aikaan. Esimerkiksi yhdessä kohtaa kysytään ”pääsenhän vielä kotiin kerran” ja kertoja vastaa ”Pääset vielä taivaaseen kerran kuljen suo kantaen”.

”Jumalaa ei haittaa meidän töpeksinnät”

Voiko hyvänkin gospelin ymmärtää väärin?

– Kun lapselle sattuu jotakin niin vanhemmat lohduttavat, että ei haittaa mitään. Jossakin vaiheessa sitten kun lapset kasvavat niin alkaa kilpailu ystäviä ja luokkatovereita vastaan –  vertaillaan hirveästi itseään muihin. Siinä sitten nuo sanat unohtuvat, että ei haittaa mitään, vaikka epäonnistuisi. Jumalaa ei haittaa meidän töpeksinnät ja viimeisenä oleminen.

Saako sitten tehdä mitä vaan, jos kerran ei haittaa mitään?

-Ei tietenkään saa, silloin kappaleen sanat on ymmärretty väärin. Päinvastoin kun oma säheltäminen loppuu niin Luojan työ saa alkaa.

 

Ilon kautta kosketukseen

Olen hieman hämmentynyt, kun kuulen Samulilta, millaisella mielialalla kappale on sanoitettu ja sovitettu.

-Kappale on tehty vähän kieliposkella meiningillä. Ajattelin kirjoittaa kivan ja iloisen biisin.

Sanomasta tulee mieleen tuhlaajapojan kertomus, jota en miellä kovin iloiseksi, vaikka se onkin armorikas ja päättyy onnellisesti. Mieleeni nousee Eppujen laulu ”Murheellisten laulujen maa”  jonka Martti Syrjä kertoo tehneensä huumorilla, mutta se kosketti kuuntelijoita niin syvästi että sai uuden merkityksen. Jotakin samaa on ”Ei haittaa mitään” biisissä. Iloiseksi tarkoitetuksi kappaleeksi se on yllättävän puhutteleva ja saa pohtimaan oman elämän arvoja.

https://www.samuliluomarantajakotiinpalaajat.fi