The Last Jedi: Kapinan loppu?


Ensimmäinen ritarikunta hyökkää vastarintaliikkeen tukikohtaan, ja jedien tarina kituu kuolinvuoteellaan. Jokainen joutuu kysymään itseltään, kenen puolesta oikein taistelee.

Teksti Lassi Peltomaa | Kuvat Star Wars: The Last Jedi promo

 

Luke Skywalker on elävä legenda, mutta hänellä on sanansa sanottavana legendoista. Hän kokee pettäneensä voiman ja ne, jotka luottivat häneen. Hän pakenee kohtaloaan kuin mikäkin vastentahtoinen profeetta. Meripedon vatsan sijaan Luke tavataan syrjäisen vesiplaneetan pikkusaarelle rakennetusta ensimmäisestä jedi-temppelistä. Miten asiaa katsookin, temppeliin vetäytyminen ja mietiskely on monen elokuvasankarin keino paeta menneisyyttään.

”Elänkö uskoa omassa rauhassani kristittyjen kesken, vai kohtaanko ympäröivän maailman joukot ja opit kilpi kalisten?”

Sama kiusaus on kristityllä. Elänkö uskoa omassa rauhassani kristittyjen kesken, vai kohtaanko ympäröivän maailman joukot ja opit kilpi kalisten?

Saarelle on kuitenkin ilmaantunut nuori nainen, Rey, joka haluaa oppia jediksi. Reylle Luke opettaa – ei hyvää eikä pahaa vaan – kultaista keskitietä. Yllättävää kyllä, Raamatustakin löytyy keskitielle puolustaja:  “Älä ole kovin vanhurskas äläkä esiinny ylen viisaana: miksi tuhoaisit itsesi? Älä ole kovin jumalaton, äläkä ole tyhmä: miksi kuolisit ennen aikaasi?” (Saarn. 7:16-17)

 

 

Rey ja Kylo Ren

Rey toivoo Luken paitsi opettavan häntä myös palaavan taisteluun ja pelastavan Leia Organan johtaman vastarinnan. Samalla hän etsii totuutta vanhemmistaan. Pian Luke huomaa Reyssa piilevän voiman, jonka hän on nähnyt aiemmin vain entisessä oppilaassaan Ben Solossa. Ben Solo taas tunnetaan nykyään Kylo Reninä – pahan Yksinvaltias Snoken oikeana kätenä.

Kylo Renin ja Reyn välille muodostuu odottamaton telepaattinen yhteys. He aistivat toisissaan ristiriidan. Rey uskoo, että Kylon voisi tuoda pois pimeältä puolelta. Kylo aikoo puolestaan vetää Reyn mukanaan sinne. Toivo Kylo Renin pelastamisesta saa Reyn kulkemaan suoraan leijonan luolaan.

Ei tarvitse mennä kauas löytääkseen samankaltaisia tilanteita tosimaailmasta. Hengellisen sodan pyörteissä moni menettää toivonsa, kuten Luke, kulkee pois hyvältä tieltä, kuten Kylo Ren, tai vaarantaa itsensä pelastaakseen ystävänsä, kuten Rey. Samaan aikaan vastarinnan rippeet pakenevat Ensimmäisen Ritarikunnan tähtihävittäjiä.

 

 

Poe, Finn ja vara-amiraali Holdo

Leia Organan aluksen komentosilta räjähtää ja Leia imeytyy muiden johtajien mukana avaruuteen. Komennon ottaa vara-amiraali Amilyn Holdo. Poe ajautuu pian kiistaan Holdon kanssa eikä luota tähän. Kun Finn ja hänen uusi ystävänsä Rose Tico keksivät, millä keinoin viholliset jäljittävät vastarintaliikkeen alusta, he ehdottavat johtajille uhkarohkeaa suunnitelmaa, jonka Holdo tyrmää. Poe, Finn ja Rose päättävät salaa toteuttaa suunnitelman, mikä johtaa kapinaan vastarintaliikkeen sisällä.

”Finn ja Rose tapaavat muuan ‘koodinmurtajan’, joka luultavasti myisi äitinsäkin eniten maksavalle.”

Kiistasta seurakunnan sisällä voi syntyä uskon puhdistuminen, kuten Lutherin aikana, mutta siitä voi myös seurata kirkon vieraantuminen Raamatusta. Ensimmäiset merkit Poen kapinan seurauksista nähdään, kun Finn ja Rose tapaavat muuan “koodinmurtajan”, joka luultavasti myisi äitinsäkin eniten maksavalle. Rose on kuitenkin oppinut jotakin keskeistä. Pelastettuaan Finnin, hän kertoo tälle, ettei sotaa voiteta tuhoamalla vihollisia, vaan pelastamalla rakkaita. Olkoon Vo… Herra kanssanne.

 

 

Star Wars: The Last Jedi
Tähtien Sota: Viimeinen Jedi

Ohjaus: Rian Johnson
Käsikirjoitus: Rian Johnson
Perustuu George Lucasin luomiin hahmoihin

Rooleissa:
Daisy Ridley (Star Wars: The Force Awakens) – Rey
Mark Hamill (Star Wars: alkuperäinen trilogia ja The Force Awakens) – Luke Skywalker
Adam Driver (Paterson, Star Wars: The Force Awakens) – Kylo Ren
Carrie Fisher (Star Wars: alkuperäinen Trilogia ja The Force awakens) – Leia Organa
Andy Serkis (Rice of the Planet of the Apes, Sormusten Herra: Kuninkaan Paluu) – Yksinvaltias Snoke
Laura Dern (Jurassic Park, Wild) – Vara-amiraali Holdo
Kelly Marie Tran (Xoxo) – Rose Tico
John Boyega (Star Wars: The Force Awakens, Attack the Block) – Finn
Oscar Isaac (Ex Machina, Inside Llewyn Davis) – Poe Dameron