Lämpöä Siperiaan


Pitkä kylmä talvi ei ole jäädytä ihmisten sydämiä Siperiassa. Ihmisten suuhun sopivat luontevasti sanat ”Slava Bogy” – ”Kiitos Jumalalle” ja evankeliumin etenee.

Teksti Susanna Hulkko | Kuvat perhealbumista

Mari ja Markus Aitamäki ovat Kansanlähetyksen lähettejä Siperiassa. He tekevät työtä Venäjän evankelis-luterilaisessa Inkerin kirkossa. Markus toimii diakonina ja Mari hoitaa seurakunnan pyhäkoulu-, lapsi- ja perhetyötä. He asuvat Novosibirskissa ja ovat olleet Siperiassa lähetystyössä nyt noin neljä vuotta.

Marilla ja Markuksella oli kutsumus lähteä lähetystyöhön jo ennen kuin he tapasivat toisensa. Markukselle Venäjä tuntui kiinnostavalta kohteelta, mutta Marille kohdemaa oli avoin. Naimisiinmenon jälkeen pariskunta lähti Ryttylään lähetyskurssille. Tuolloin kohdemaa oli vielä avoin, mutta lopulta Venäjä ja Siperia oli selkeä valinta.

— Lähtemiseen liittyy paljon tunteita. Se on jännää ja samalla haikeaa. Kun pitää jättää kotimaa taakseen, läheiset ihmiset, vanhemmat, sisarukset, ystävät ja tutut kuviot, se ei ole ihan helppoa, Markus kertoo.

—Siperia myös kuulosti tietysti aluksi hieman hurjalta, mutta myös kiehtovalta, Mari sanoo.

Lähetystyötä tarvitaan

—Siperiassa oli ja on suuri pula työntekijöistä, joilla on vahva hengellinen näky siitä, mitä hengellisen työn tulisi olla. Seurakunnat ovat nuoria ja pieniä. Ne tarvitsevat lähetystyön tukea nähdäkseni vielä pitkään, Markus kertoo.

—Ihmiset ovat ystävällisiä ja monet uskovat Jumalan olemassaoloon. On luonnollista todeta ”Slava Bogy” eli kiitos Jumalalle. Silti ihmiset ovat aika ennakkoluuloisia tulemaan seurakuntaan. Täällä pelätään ”lahkoja”. Siksi uusien ihmisten tavoittaminen on haastavaa, Mari kertoo.

He haluavat rohkaista seurakuntalaisia toimimaan omalla paikallaan evankeliumin hyväksi.

Aitamäet kokevat, että heidän päätyönsä on tukea paikallisia seurakuntia. He haluavat rohkaista seurakuntalaisia toimimaan omalla paikallaan evankeliumin hyväksi. He ovat esimerkiksi aloittaneet seurakunnan perheklubin, jota he tekevät yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

Haasteita

Kesällä Venäjällä asetettiin terrorisminvastainen laki, joka on vaikuttanut myös kristillisten seurakuntien toimintaan. Markus kertoo, että tietynlainen varovaisuus on lisääntynyt. Esimerkiksi katuevankeliointia ei enää uskalla kukaan tehdä eikä kutsuja seurakuntaan voi avoimesti jakaa ihmisille.

—Itse koen tilanteen kyllä haastavana, ja rukoillen yritämme löytää ihmisten tavoittamiseen sellaisia tapoja, jotka eivät ole ristiriidassa uuden lain kanssa.

Ihmisten arki on myös kiireistä ja siksi ihmisten sitoutuminen seurakuntaan on haastavaa. Toisaalta ihmisillä on hyvä valmius puhua Jumalasta ja uskonasioista. Aiheista ei vaivauduta.

Ihmeellisesti Jumala toimii niukkuudessakin.

—Haluaisimme panostaa erityisesti tiettyjen työmuotojen vakiintumiseen, esimerkiksi nuortentoimintaa haluamme elvyttää. Joskus tuntuu, että pulaa on kaikesta ja rahaa ei ole mihinkään, mutta ihmeellisesti kuitenkin Jumala toimii niukkuudessakin, Markus kertoo.

Rukous

Siunaa Venäjän Inkerin kirkkoa ja kaikkia sen toimintamuotoja. Anna lähetystyöntekijöiden löytää Venäjällä hyviä ja toimivia tapoja tavoittaa ihmisiä ja anna evankeliumin levitä Siperiassa.

Keitä? Kansanlähetyksen lähetit Markus ja Mari Aitamäki. Lapset: Anni (8 v.), Elias (6 v.) ja Luukas (4 v.)
Missä? Siperiassa Novosibiriskissa.
Siperian sää: Talvi on pitkä, mutta valoisa ja aurinkoinen. Ensilumi sataa jo lokakuun lopulla ja lunta riittää aina huhtikuulle asti. Kylmintä on tammi-helmikuussa, jolloin pakkasta on jopa -40 astetta. Lumien sulettua lämpötila nousee nopeasti yli 20 asteen ja kesä on lämmin aina syyskuulle asti.

Venäjän joulu: Uusi vuosi on Venäjällä suurempi juhla kuin joulu. 25.12. on Venäjällä tavallinen arkipäivä, mutta Aitamäet ovat pitäneet kiinni omista jouluperinteistä myös lähetyskentällä.

Aitamäkien terveiset: Jos edes hiukan koet kiinnostusta lähetystyöhön Venäjällä, voit ottaa meihin rohkeasti yhteyttä. Jumala usein johdattaa pienten askelten kautta kohti jotain suurempaa. Meitä voi seurata myös Facebookissa, Aitamäet Siperiassa sivustolla ja lukemalla blogiamme: aitamaet.blogspot.fi