Laiskanlinnassa?


Onko laiskuus paha synti? Voiko laiskuudesta aiheutua huonoja seuraamuksia? Päivi Niemi avaa laiskuuden saloja ja kertoo ajatuksia tästä ikävästä ominaisuudesta.
Teksti Vesa Koskinen | Kuva pixabay.com, pexels.com, Päivi Niemen albumi

 

Mitä laiskuus on? Mikäli laiskuuden taustalla ei ole painavia syitä, kuten masennusta, lamaantumista tai kovaa stressiä, on laiskuus Päivin mielestä silkkaa välinpitämättömyyttä ja haluttomuutta. Mikäli näitä mielenterveydellisiä tekijöitä taas on vaikuttamassa siihen, että ihminen ei saa tehtyä, mitä pitäisi, ei kyse ole laiskuudesta lainkaan, Päivi linjaa. Monesti tosin mielialaongelmien ja väsymyksen keskellä ihminen rupeaa syyttelemään itseänsä, että mä oon laiska surkimus, vaikka syy saamattomuuteen on aivan muualla.

Todellinen laiskuus on sitä, että ihmisellä on voimavarat tehdä se, mitä tulee tehdä, mutta halu asian tekemiseen puuttuu. Se on tahdonalainen valinta.

Laiskuus on ominaisuus, johon toiset ovat taipuvaisempia kuin toiset. Toisaalta laiskuuteen saattaa myös oppia. Laiskuuteen vaikuttaa temperamentti ja opitut käyttäytymismallit, eli se, onko omassa kasvuympäristössä opittu tarttumaan toimeen vai jättäytymään välinpitämättömäksi ja laiskaksi. Mikäli havaitset, että olet ajan myötä “oppinut” laiskaksi, voit tarttua kasvuhaasteeseen ja koettaa muuttua paremmaksi. Siihen tarvitaan tahdonvoimaa.

 

”Se on välinpitämättömyyttä ja se on rakkauden vastakohta.”

 

Pystynkö muuttumaan ahkerammaksi?

Päivin mielestä jokaisella on mahdollisuus muutokseen, myös laiskuusasiassa.

Kilvoittelu on annettu meille kaikille. Emme voi vedota siihen, että olen syntynyt laiskana enkä siksi muka jaksa mitään. Laiskuus on tapa, jonka voi kyllä muuttaa.

Jos on ajautunut laiskuuteen ja välinpitämättömyyteen, voi aloittaa uudestaan. Uudesti alkamisen armoon kristityn elämä perustuu laajemmmassakin mittakaavassa.

Voimme myös tsempata itseämme eri tavoin. On hyvä tehdä päätöksiä, pysyä niissä ja aika ajoin tarkistaa omat rajansa, että ovatko minuun kohdistuvat vaatimukset sopivia tähän elämäntilanteeseeni. Tarkistaminen tarkoittaa sitä, että joskus voi todeta, että nyt on hommia liikaa ja niitä pitää vähentää, mutta yhtä lailla se tarkoittaa, että joskus voi kysyä itseltään, että nyt kun on voimavaroja taas enemmän, miten voisin olla ahkerampi?

Laiskuudesta ja saamattomuudesta seuraa se, että omaan elämään tarkoitettu ilo ja positiiviset päämäärät jäävät saavuttamatta. Elämä alkaa maistua harmaalta, kun ei viitsi tehdä mitään. Ihmisen kuitenkin täytyy olla ahkera oman onnellisuutensa eteen. Ei onni tule taivaasta jysähtämällä.

 

Raamatun näkökulmasta laiskuus on…

Päivin mielestä Raamattu kehottaa meitä olemaan ahkeria ja tunnistamaan oma velttoutemme ja pyrkimään siitä eroon, eli Raamattu on toisin sanoen laiskuutta vastaan. Sen sijaan lepoa, rauhaa ja itsestään huolehtimista vastaan se ei ole, eli ne on syytä erottaa laiskuudesta.

Laiskuus on vakava asia, ja sillä on huono vaikutus, koska laiskuus ei vie rakkautta eteenpäin. Laiska makaa suossa ja sanoo, että ei jaksa mennä eteenpäin, vaikka meidän pitäisi päinvastoin nousta ylös ja jakaa sitä, mitä olemme saaneet. Laiskuus on hirvittävä rikos, koska se on itsekkyyttä ja epäjumalanpalvelusta – oman kehon jumaloimista. Se on välinpitämättömyyttä ja se on rakkauden vastakohta. Tällaisena laiskuus on synti.

Ennen kuin rupeaa pohtimaan, kuinka laiskoja kaikki muut ihmiset ovat, on kristittynä hyvä lähtökohta suunnata katse ensin omaan itseensä ja huomata, kuinka laiska ja itsekäs itse on. Samalla on hyvä muistaa, että meille on onneksi annettu parannuksenteko ja katumus. Jeesuksen nimeen ja vereen vedoten saamme tänäänkin pyytää armahdusta laiskuuden ja itsekkyyden synnistä.

 

 

Päivi Niemi on 45-vuotias terapeutti, työnohjaaja, kouluttaja ja opiskelija. Hän on tehnyt 20 vuoden ajan ihmissuhdetyötä hengelliseltä pohjalta. Päivin harrastukset ovat liikunta ja lukeminen.