#kutsumua

#kutsumua

Suomen Lukiolaisten Liitto aloitti keskiviikkona kampanjan nimeltä #kutsumua, joka leviää tällä hetkellä vauhdilla sosiaalisessa mediassa.

Tamperelainen Juho Räty puuttui sunnuntai-iltana bussissa tapahtuneeseen kiusaamistilanteeseen, ja hänen tarinansa alkoi levitä sosiaalisessa mediassa. Tästä syntyi #kutsumua, jonka avulla SLL haluaa rohkaista muitakin suomalaisia toimimaan Rädyn tavoin.

Kampanjan idea on simppeli, mutta tehokas. Nuoret kirjoittavat paperille sanan tai asian, jonka ovat joskus kuulleet kiusaajiensa suusta, vetävät raksit sen päälle ja kirjoittavat alapuolelle jonkin positiivisen piirteensä, jonka haluaisivat muidenkin huomaavan. Kuva jaetaan sosiaalisessa mediassa ja siihen tägätään #kutsumua.

“Huutelua ja nimittelyä kohdataan niin kouluissa kuin työpaikoillakin edelleen aivan liikaa. Rumilla, ilkeillä tai aliarvioivilla sanoilla meistä yritetään tehdä jotain muuta kuin olemme. Jos joka päivä haukutaan tyhmäksi, lihavaksi tai vaikka komentelijaksi, alkaa se pian tuntua totuudelta”, sanoo Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Otto Ahoniemi

“Huonoa käytöstä on vaikea lopettaa käskemällä, mutta ryhtymällä passiivisista aktiivisiksi voimme muuttaa tätä kulttuuria, jossa kiusaaminen on ihan ok.”

(Lainaus: http://www.lukio.fi/liitto/tiedotteet-ja-lausunnot/lukiolaiset-kaynnisti…)

Myös itse tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti kantaa kampanjaan lupautumalla sen suojelijaksi. Aiemmin hän myös kiitteli Juho Rätyä tämän rohkeasta teosta.

Eihän tähän voi enää lisätä mitään, todella hyvä ja positiivinen tempaus. Kiusaaminen alkaa nuorten toimesta, joten ehkä se voisi loppuakin heidän toimestaan. Kampanja myös lisää yhteishenkeä ja muistuttaa kiusattuja siitä, etteivät he ole yksin tilanteessaan. 

Lähde: http://www.lukio.fi/liitto/tiedotteet-ja-lausunnot/lukiolaiset-kaynnistivat-kiusaamisen-vastaisen-kutsumua-kampanjan/

Kuva: Johanna Haapanen