Kun syömisestä tulee ongelma

Kun syömisestä tulee ongelma

Anoreksia, bulimia, ortoreksia… Syömishäiriöt nousevat usein pinnalle mediassa. Mutta miten toimia ja kohdata oma läheinen, joka kamppailee sairauden kanssa? Nuotta haastatteli kokemusasiantuntija Pinja Förstiä.

Mistä syömishäiriöt useimmiten johtuvat?

Syömishäiriön taustalla voi eri ihmisillä olla hyvinkin monenlaisia ja vaihtelevia tekijöitä. Useimmiten ei ole vain yksittäistä syytä, vaan monisyinen tilanne, joka on johtanut sairauteen. Yleisiä ja varsin tavallisia syitä ovat muunmuassa ihmisen tarve hallita elämää, suorituspaineet, aiemmat rankat kokemukset, kiusaaminen tai jopa erilaiset mielenterveyden ongelmat. Lisäksi tuleehan nykyajan yhteiskunnaltakin aikamoiset paineet siitä, millainen pitäisi olla ja miltä pitäisi näyttää. 

Millaista on sairastaa syömishäiriötä?

Syömishäiriö aiheuttaa sen, että sairastuneen kaikki energia menee syömisen ja sen vaikutusten pohtimiseen. Sairaus ei ole mielessä vain ruokailutilanteissa vaan jatkuvasti. Tämä johtaa lopulta siihen että omat kiellot ja säännöt uuvuttavat kokonaan. Vähitellen kaikki tämä alkaa vaikuttaa myös fyysiseen jaksamiseen, terveyteen ja mielialaan.

Voiko uskova olla sairastunut syömishäiriöön?

Voi, ja siksi mielestäni onkin tärkeää ettei sairauden hoidossa ihmisen uskoa ja maailmankuvaa ohiteta. Itse olin sairastuttuani kristillisessä Tulevaisuuden Portti -hoitokodissa jossa hoidossa huomioitiin myös ihmisen hengellinen puoli ja ihminen nähtiin kokonaisuutena. Siellä Jumala paransi minut syömishäiriöstä ja vapautti kokovaltaisesti. Mielestäni maallisilla keinoilla hoidettuna sairaus jää helposti vaikuttamaan vaikka oireet häviäisivät. Kristillinen minäkuva ja Raamattuun perustuva ihmiskäsitys ovat todella vahvat vastineet syömishäiriöön altistaville tekijöille. Omassa taistelussani etenkin Psalmi 139 antoi voimia parantumiseen.

Miten auttaa ja tukea syömishäiriöistä?

Ei tarvitse itse alkaa hoitamaan kaveria, eikä ottaa kaverin voinnista väärällä tavalla stressiä ja vastuuta. Tärkeintä on olla tukena ja nimenomaan ystävänä. Parasta ja tärkeää on rukoilla kaverin puolesta. Tietenkin on hyvä ohjeistaa hakemaan apua ja kertoa asiasta jollekkin luotettavalle aikuiselle joka osaa neuvoa asiassa eteenpäin.  

Mitkä ovat yleisimmät virheet ja väärinkäsitykset syömishäiriöisten kanssa toimiessa?

Kannattaa olla tarkkana, ettei ala kyttäämään, vahtimaan ja kommentoimaan kaikkea sairastuneen toimintaa, sillä se vain vaikeuttaa asiaa. Myös painon kommentominen kannattaa jättää kokonaan pois, vaikka kuinka hyvällä sitä tarkoittaisi. Myös yksi pahimmista virheistä on sairauden vähättely.

Usein ihmisillä on väärä mielikuva syömishäiriöisen painosta. Ajatellaan että syömishäiriöön sairastunut on aina automaattisesti laiha ja ylipainoisella ei voi olla syömishäiriötä. Monesti unohdetaan että sairaus on nimenomaan psyykkinen ongelma, eikä ratkea automaattisesti vain mekaanisesti syömisen kautta. 

 

Teksti: Toni Pakarinen

Kuva: Katarzyna Białasiewicz/123rf.com