Kumbe – Mitä kummaa?

Kumbe - Mitä kummaa?

Tänä vuonna aikuisiän saavuttanut Teatteri Kumbe tutkiskelee maailmaa edelleen innokkaasti kristinuskon näkökulmasta.

– Kaikki lähti liikkeelle vuonna 1994, kun pastori Janne Hassinen järjesti Suomen Lähetysseuralla pantomiimikursseja. Teatterin tekemisestä innostuneet ihmiset löysivät toisensa, ja syntyi SLS:n kanssa tiiviissä yhteistyössä toimiva puoliammattimainen Teatteri Kumbe, kertoo Antti Sevanto.

Sana Kumbe tulee suahilin kielestä ja on suomennettuna ”mitä kummaa” tai ”mitä ihmettä”. Tässä tiivistyykin Kumben perusajatus: ihmetellä elämää kristinuskon vinkkelistä.

Maan ja taivaan väliltä

Helsingissä harjoitteleva ja ympäri Suomea esiintyvä Kumbe vierailee pääasiassa seurakunnissa, kristillisissä järjestöissä, kouluissa ja leireillä. Se tarjoaa esityksiä melkein mistä tahansa aiheista maan ja taivaan väliltä ikäryhmille vauvasta vaariin.

– Meillä on Kumbessa hyvin monipuolisia ammattilaisia. Muusikot, teatterintekijät, ohjaajat ja teatterin eri osa-alueisiin erikoistuneet taiteilijat tarjoavat mahdollisuuksia tuoda esiin monenlaista osaamista. Nykyään Kumbe jakautuu ammattilais- ja harrastajaryhmään. Ammattilais- ryhmään kuuluu 8 ja harrastajaryhmään 17 teatterintekijää. Harrastajaryhmä on toiminut vuodesta 2009, ja se on tällä hetkellä suurin koskaan.

Tosi hyvä

Tämän hetken suosituimpia tilauksia on improvisaatioteatteri, joka synnyttää tilanteista riippuen mitä yllättävimpiä esityksiä. Esitysten yhteyteen voi liittyä pyydettäessä myös koulutusta, ja workshopit voivat liittyä esimerkiksi ilmaisuun, musiikkiin, tanssiin ja perkussioihin.

– Oudoimpia esiintymispaikkojamme ovat olleet Sokoksen lastenosasto ja esitys Venäjällä ulkoilmassa, jossa sähköt vedettiin läheisen sairaalan röntgenhuoneesta. Olemme myös menossa ammattilaisryhmän kanssa ensi kesänä kristilliselle taideleirille Kosovoon, jossa meitä pyydettiin esiintymisten lisäksi myös kouluttamaan muita.

– Yksi minuun kolahtaneista parhaista palautteista tuli Ähtärin kouluvierailulta, jossa esityksen jälkeen 4-luokkalainen tyttö totesi kaverilleen: ”Tosi hyvä!” Se oli spontaani ja aito tunnustus.

Kipinästä roihuksi

Teatteri Kumbe on kristillinen myös kulissien takana. Jokaisten treenien alussa rukoillaan, ja monet näyttelijät pyörivät samoissa kristillisissä piireissä harjoitusten ulkopuolellakin.

– Jumalan sytyttämä uskon kipinä on vienyt meitä eteenpäin. Hän on antanut meille uskon lahjan lisäksi myös innostuksen tehdä teatteria.

Kiinnostaako Kumbe? Lisätietoja Teatteri Kumbesta: www.teatterikumbe.fi tai www.facebook.com/TeatteriKumbe

Tule mukaan tekemään teatteria tai tilaa Kumbe esiintymään ja kouluttamaan!

Teksti: Hilla Ryösö
Kuvat:  harrastajaryhmän treeneistä by Saija Tiilikainen