Kuka voitti Grammyn?

Kuka voitti Grammyn?

Lecrae on toukokuussa Suomeen Vappugospeliin saapuva amerikkalainen rap-artisti, mutta kuinka moni suomalainen tietää, kuka hän on?

Muutama päivä sitten Lecrae voitti toisen Grammynsa. Grammyt ovat ehkä yksi maailman arvostetuimmista musiikkipalkinnoista, ja niitä usein kutsutaankin ”musiikkimaailman Oscareiksi”. Lecraen ensimmäinen Grammy oli hänen albumistaan ”Gravity” eli painovoima, ja tuorein taas uusimman levyn kappaleesta ”Messengers”. Hänestä tuli myös ensimmäinen artisti ikinä, joka on nimitetty kategorioihin räpissä, nykyajan kristillisessä musiikissa sekä gospelissa. Monelle meistä Lecrae saattaa ulkonäkönsä puolesta esiintyä kovana räppärinä, joka räppää naisista ja rahasta, mutta todellisuus on toista; vastaanottaessaan palkintoaan hän antoi kaiken kiitoksen Jeesukselle, ja kappaleiden sanat ovat usein hyvinkin evankelioivia.


Viimeinen Vappugospel

Tänä vuonna ei juhlisteta ainoastaan Grammyja, vaan myös Vappugospelin pitkän uran päätöstä toukokuun 28. päivä. Tätä meidän kanssamme juhlii Lecrae, joka on tulossa ensimmäistä kertaansa Suomeen juuri tuolloin. Maanantaina Vappugospelin projektipäällikko ja tiedottaja antoivat lehdistötiedoitteen, jossa kerrottiin pääesiintyjän Grammy-palkinnosta. Tiedottaja Deniz Kayan mukaan vapaaehtoiset, jotka ovat mukana tapahtuman järjestämisessä, ovat saaneet uutta puhtia tästä positiivisesta yllätyksestä.

Tiedotteesta käy myös ilmi, että Lecraen tuloa Suomeen on suunniteltu, ja sen eteen on työskennelty, jo muutaman vuoden aja, eiväthän amerikkalaiset tänne pohjolan perukoille noin vain ilmesty. Esiintyjän palkitsemisen mukana tullut maine ja ihmisten huomio kääntyy myös Vappugospelin eduksi. ”Meillehän on vain parempi, että mainetta tulee lisää,” projektipäällikkö Joonas Nieminen toteaa. Sopimukset ovat onneksi kuitenkin säilyneet samoina, eikä uunituore julkisuus vaikuta millään lailla Vappugospelin kuluihin, eikä aiheuta lisäkuluja tapahtuman järjestäjille. Moni meistä voikin yhtyä toteamukseen, että Vappugospel tulee saamaan arvoisensa lopun.

 

Kuka on Lecrae?

Kun puhutaan artistista, on tärkeää tietää, mistä hän on lähtöisin. Lecrae on lähtöisin Texasista, ja koki lapsuudessaan monia asioita, jotka myöhemmin johtivat hänet kauas isoäidin uskosta.

16-vuotiaana huumeet veivät mukanaan, samoin jengielämän tuottama jännitys. Vaikka Lecrae kantoikin mukanaan aina isoäidin Raamattua, hän ei lukenut sitä eikä ottanut sitä tosissaan. Muutamaa vuotta myöhemmin hän onneksi päätyi Raamattupiiriin, jossa tuli myöhemmin myös uskoon. Uskoontulo ei kuitenkaan tapahtunut hetkessä, ja artisti kertookin, että päätöksentekoon kului pidempäänkin, ja vielä senkin jälkeen hän kokee tehneensä monia asioita, jotka nyt tekisi toisin.

Viisi vuotta uskoontulonsa jälkeen Lecrae perusti yhdessä Ben Washerin kanssa levy-yhtiön Reach Records, joka on myös Lecraen musiikin takana vielä tänäkin päivänä. Ensimmäinen albumi julkaistiin melko pian, ja se sai jo osakseen jonkin verran huomiota. Vuodesta 2008 lähtien levyjä on tullut noin joka toinen vuosi aina ”Anomaly”:n asti, joka julkaistiin viime syyskuussa. Lecrae on ajan saatossa saanutkin koko ajan enemmän yleisöä, ja tullut tunnetuksi myös Suomessa. Hänestä ollaan kovaa vauhtia leipomassa yhtä suurimmista tämänhetkisistä tähdistä. ”Anomaly” saavutti paikan Billboardin 200:n kappaleen kärjessä, sekä myös muilla Billboardin listoilla kuten Hip-hop, gospel ja kristillinen musiikki.

Nykyisin musiikin vastapainona tämä, myös tuottajana toimiva, artistimme harrastaa urheilua, vähän tavallisesta poikkeavalla tavalla. Hän mentoroi urheilijoita jopa ammattilaistasolla rukoilemalla joukkueen kanssa noin kaksi tuntia ennen peliä. Monesti pelit on aikataulutettu niin, että sellaiset joukkueet, joihin hänellä on hyvä suhde, pelaavat samaan aikaan Lecraen ollessa kaupungissa kiertueensa puolesta. Juuri tällä hetkellä Lecrae on uusimman albuminsa mukaan nimetyllä kiertueellaan, ja saapuu Suomeen Vappugospelin pääesiintyjäksi 28. toukokuuta.

Teksti: N-tiimi: Heidi Poikonen

Kuva: Lecrae Facebook

Lähteet:

Lehdistötiedote

wikipedia.org

hiphopdx.com

lecrae.com