Kuka voittaa kilpailun sinusta?


Minulla on aika paljon loppuiäksi mieleen jääviä muistoja talviolympialaisista. Voimakas muisto on esimerkiksi vuoden 2006 Torinon olympialaisten miesten jääkiekkoturnaus, jossa Suomella oli monen mielestä turnauksen paras joukkue. Toinen vastaava muisto on vuoden 2010 kisoista Vancouverissa, missä Mika Poutala oli nopein luistelija miesten 500 metrin pikaluistelussa. Näitä kahta muistoa yhdistää se, että lopulta ei juhlittukaan Suomen voittoa. Voit YouTubesta katsoa, miten näissä kisoissa kävi. Mika Poutala ei kuitenkaan lannistunut tappiosta. Hän taistelee mitaleista taas tämän vuoden olympialaisissa. Siinä on esimerkillistä sinnikkyyttä urheilijalta.

Kristityn elämä on kilpailua. Se ei saa olla kilpailua toisia ihmisiä vastaan. Ainoastaan toisen ihmisen kunnioittamisessa on hyvä kilpailla, kuten sanovat 46 vuotta naimisissa olleet Marja ja Anssi tässä lehdessä – ja itse asiassa Raamattu sanoo niin myös. Kilpailu ja vertailu ihmisten kesken johtaa helposti kateuteen tai ajatukseen siitä, että minä olen huono. Tai että joku toinen ihminen on vielä huonompi. Tällaisia asioita Jumala ei meiltä toivo. Sen sijaan voimme ottaa mallia
huippu-urheilijoiden kilpailusta toisiaan vastaan siinä, miten taistelemme syntiä vastaan – ei toisia ihmisiä.

Karu totuus nimittäin on, että minusta ja sinusta kilpaillaan. Jumala haluaa olla sinun elämäsi ykkösasia, mutta sille paikalle voivat tunkea myös muut asiat kuten raha, seksi tai ihmisten suosio. Ethän halua, että mikään tulee elämässäsi Jumalaa tärkeämmäksi? Yksittäisiä matseja syntiä vastaan häviän varmasti loppuelämäni ajan, mutta kunpa lopulta mikään ei tulisi elämässäni Jeesusta tärkeämmäksi.

Tämän vuoden ensimmäisessä Nuotassa puhuttiin paljon Jumalan armosta. Jumalan armoon saa turvata aina uudestaan, vaikka lankeaisin syntiin kuinka monta kertaa. Tässä lehdessä käsitellään olympialaisten hengessä mm. kilpailemista. Jumalan armo ja rakkaus minua ja sinua kohtaan on niin valtavaa, että toivottavasti se meissä vaikuttaa halua taistella syntiä vastaan – ettei armo jäisi turhaksi. Kamppailussa syntiä vastaan voimme ottaa esikuviksemme olympialaisissa kilpailevia urheilijoita, jotka epäonnistumisista huolimatta yrittävät uudestaan ja uudestaan. Tässä kilpailussa palkintona on ikuinen elämä. Ja sen voiton on Jeesus jo sinullekin ansainnut.

Antero Toikka, Nuotan päätoimittaja