Kuka näkee sut?


Törmäsin kesällä kaveriini Pekkaan kaupungilla. Siinä juteltiin kuulumisia, ja kerroin käyneeni juuri uimassa maauimalassa. Pekka kysyi, että kenen kanssa. Sanoin, että no parin kaverin kanssa. Mutta se oli vale. Oikeasti olin käynyt yksin uimassa. Mutta en kehdannut sanoa sitä, koska tuntui nololta, että olin käynyt yksin.

 

Mikähän siinä on, etten voinut sanoa käyneeni uimassa ihan vaan itsekseni? Minä kyllä usein viihdyn ihan hyvin yksin, mutta tuntuu kuitenkin tosi epäcoolilta sanoa, että vietin perjantai-illan yksin kotona lueskellen ja pakastepizzaa nautiskellen. Aika pitkälle on mennyt sen miettiminen, mitä muut musta ajattelee, jos sekin tuntuu nololta sanoa, että oon käynyt yksin maauimalassa.

 

Yksin olemiseen liittyy aika tavalla vakavamminkin otettavia ongelmia kuin se, että minusta tuntuu nololta. Moni kärsii yksinäisyydestä. Joku on selkeästi nähtävästi yksin. Ei ole kavereita, läheisistä ystävistä puhumattakaan. Joku toinen kokee olevansa yksin, vaikka voi olla paljonkin ihmisiä ympärillä. On ihmisiä, joiden kanssa pelaat jalkapalloa. On ihmisiä, joiden parisuhdehuolia kuuntelet. Mutta ei ole ketään, joka olisi sinua varten. Voi olla 1500 seuraajaa Instagramissa, mutta ei yhtään ystävää. Yksinäiseltä voi tuntua koulussa, harrastuksissa, kotona, seurakunnassa tai kavereiden kanssa kahvilla käydessä. Ja kuitenkin jokaiselle olisi tärkeää saada tuntea olevansa kosketuksissa jonkun toisen kanssa – kokea, että minä kiinnostan jotakuta.

 

Olisi tosi hienoa, jos kenenkään ei tarvitsisi kokea yksinäisyyttä yhtään missään. Mitä sinä voisit tehdä sen eteen, ettei jonkun toisen tarvitsisi tuntea itseään yksinäiseksi? Mitä teet, jos näet jonkun yksin? Monessa tilanteessa yksin olevalla ihmisellä on varmaan ihan hyvä olla. Ja monessa tilanteessa ihminen, jolla on paljon ihmisiä ympärillä, voi tuntea itsensä yksinäiseksi. Ei juuri missään tilanteessa ihmisestä kuitenkaan tunnu pahalta, jos kysyt rauhassa ilman kiireen tuntua, että miten menee. Osoita, että olet kiinnostunut ja välität. Näe sinä toinen ihminen.

  • Antero Toikka, päätoimittaja