Rukoushaaste: Kaakkois-Aasia, Bhutan ja Egypti – Katso myös video


Nuotta julkaisee Marttyyrikirkon ystävät RY:n tuottaman rukouskirjeen. Rukoilemme tällä viikolla lähetystyöntekijän puolesta, jonka kimppuun hyökättiin hänen ollessaan matkalla kirkosta kotiin, Bhutanin demokratisaation puolesta sekä Lähi-idän ja erityisesti Egyptin kristittyjen puolesta.
 
 
KAAKKOIS-AASIA
 
Gospel for Asia -järjestön lähetystyöntekijä Jethu Moninin kimppuun hyökättiin hänen kävellessään kotiin kirkosta marraskuisena sunnuntaina. Hyökkääjät jättivät Jethun pahoin vahingoittuneena ja heillä oli hänelle viesti: ”Ei kristittyjen rukouskokouksia tällä alueella!” He vaativat myös että Jethu lähtee alueelta tai häntä odottavat pahemmat vaikeudet. Jethu on nyt toipumassa. Hän palvelee alueella jonka ihmiset palvovat perinteisiä jumalia ja jumalattaria. Monet näiden perinteisten uskontojen kannattajat ovat peloissaan nähdessään entisten epäjumalanpalvojien antavan sydämensä Kristukselle.
 
Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun 25-vuotias lähetystyöntekijä on kohdannut vainoa. Jethu perheineen karkotettiin kotikylästään kun he päättivät seurata Jeesusta. Mutta häneltä riittää myötätuntoa miehille jotka pahoinpitelivät hänet – hän ymmärtää heidän näkökantansa, koska oli itse aiemmin yksi heistä. Jethu ja hänen perheensä olivat perinteisen uskonnon uskollisia kannattajia kun Jethu kuuli Jeesuksen rakkaudesta eräältä raamattukoulun opiskelijalta. Siinä vaiheessa Jethu oli epätoivoinen ongelmiensa vuoksi, joista jumalat ja jumalattaret eivät näyttäneet välittävän.
 
Jethun vanhemmat olivat ihmeissään nähdessään poikansa muutoksen iloiseksi ihmiseksi. Pian he seurasivat poikansa jalanjälkiä Kristuksen luo. Tämä aiheutti aikamoisen melskeen kylässä. ”He yrittivät käännyttää meidät takaisin aiempaan uskontoomme. Kun he eivät saaneet päätöstämme seurata Jeesusta horjumaan, he uhkailivat meitä ja ajoivat meidät pois kylästä,” Jethu kertoo. ”Näiden levottomuuksien keskellä Kristus oli voimamme ja rohkeutemme lähde ja olimme turvassa Hänen käsissään.” Perhe on seurannut Kristusta kokosydämisesti alusta saakka. He rukoilevat nyt että Jethun kimppuun hyökänneet miehet tulisivat uskoon.

  • Jethun seurakunta pyytää meitä rukoilemaan Jethun täydellisen paranemisen puolesta, ja sen puolesta ettei tapahtunut veisi miehen rohkeutta. (Lähde: www.gfa.org)

 
BHUTAN
 
Ensimmäistä kertaa maan historiassa Bhutanin buddhalainen hallitus näyttäisi nyt olevan valmis antamaan paljon odotetun tunnustuksen ja siihen liittyvät oikeudet maan pienelle kristittyjen vähemmistölle, joka on pääosin elänyt maan alla. Uskonnollisista asioista päättävä toimielin keskustelee seuraavassa kokouksessaan joulukuun lopulla siitä kuinka kristillinen organisaatio voitaisiin rekisteröidä, kertoo toimiston sihteeri Dorji Tshering. Tähän saakka vain buddhalaiset ja hindulaiset järjestöt ovat voineet saada virallisen rekisteröinnin. Tämän seurauksena ainoastaan niiden jäsenillä on ollut oikeus julkisesti harjoittaa uskontoaan ja niiden yhteisöillä oikeus rakentaa tarvitsemiaan rakennuksia.
 
Bhutanin perustuslain mukaan buddhalaisuus on kansakunnan hengellinen perintö, mutta sen mukaan hänen korkeutensa [kuningas] on myös kaikkien uskontojen suojelija. Aiempi kuningas Jigme Singye Wangchuck teki suuria poliittisia uudistuksia lähes vuosisadan täydellisen monarkian jälkeen. Maassa pidettiin ensimmäiset vaalit 2008 ja siitä lähtien hallitus on asteittain jakanut demokraattisia oikeuksia kansalaisilleen. Nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan hallitus tulee todennäköisesti rekisteröimään yhden ainoan kristillisen organisaation, jonka odotetaan edustavan kaikkia maan kristittyjä – mikä tietenkin vaatisi kristittyjen yhteyttä. Myös maan hinduja (22 % bhutanilaisista) edustaa yksi virallinen taho.
 
Kun Tsheringiltä kysyttiin mitkä ovat kristinuskon sallimisen seuraukset maassa, hän sanoi että ”kääntymisten tulee olla vapaaehtoisia, sillä Bhutanilla ei ole varaa sosiaalisiin ristiriitoihin joita [pakotettu käännyttäminen] aiheuttaisi. Perustuslaki kuitenkin toteaa, ettei ketään saisi pakottaa uskomaan mihinkään uskontoon, joten tulemme pitämään huolen siitä, ettei ketään pakoteta kääntymään.” Hallituksen myönteisyyden takana lienee ainakin osittain heidän uskontolakien mukaiset mahdollisuutensa valvoa rekisteröityä yhteisöä, nimetön lähde kertoo. Tästä syystä uusi lakiehdotus herättää ristiriitaisia tunteita kristittyjen parissa, joita arvioiden mukaan on noin 6 000. Kun kristillinen järjestö saadaan rekisteröidyksi saattaa kristillisillä instituutioilla jälleen olla mahdollisuus toimia maassa, sillä hallituksella on kova tahto saada nuoria bhutanilaisia koulutettua.

  • Kiitämme Jumalaa positiivisesta kehityksestä Bhutanissa. Rukoilemme että päätöksestä tulee oikeudenmukainen ja että Jumalan tahto tapahtuu Bhutanin kristittyjen oikeuksien osalta.

(Lähde: www.compassdirect.org)
 
 
EGYPTI
 
Heinäkuussa 2010 Camilia Zakher katosi riideltyään miehensä kanssa, joka on koptipappi al-Minyan hallintoalueella. Tietämättä että Camilia oli sukulaisten luona Kairossa, aviomies ilmoitti tämän kadonneeksi ja syytti muslimeita hänen nappaamisestaan, aikeena pakkokäännyttää hänet islamiin. Tällainen pakkokäännyttäminen ei ole mitenkään ennenkuulumatonta koptitytöille. Kun Egyptin turvallisuusviranomaiset löysivät Camilian Kairosta ja palauttivat hänet kotiin, muslimit protestoivat ja väittivät että Camilia oli nyt muslimi ja että häntä pidettiin kirkossa vastoin tahtoaan. Yksi fundamentalistisheikki väitti kuulleensa Camilian lausuvan shahadan, islamin uskontunnustuksen. Netissä alkoi ilmestyä digitaalisesti käsiteltyjä kuvia joissa Camilia esiintyi täydessä islamilaisessa puvussa. Äärimuslimit vakuuttivat että kristittyjä turisteja tullaan kidnappaamaan ja tappamaan kostoksi. Syyskuun 1. päivänä mauritanialainen uskonnollinen johtaja julkaisi fatwan, jonka mukaan Egyptin koptien tappaminen on sallittua. Camiliasta tuli muslimien mielikuvituksellinen esikuva siitä kuinka koptitytöt kääntyvät islamiin ja kuinka kirkko itse aiheuttaa vainoa.
 
Syyskuun 8. päivänä Camilia esiintyi kansallisessa televisioissa kieltäen kaikki huhut kidutuksesta, huumauksesta ja kidnappauksesta. ”Olen täällä puolustamassa miestäni, lastani, seurakuntaani ja uskontoani, joka on kristinusko”, Camilia sanoi. Fundamentalistisheikit väittivät, ettei televisioissa esiintynyt nainen ollut Camilia vaan hänen ’kaksoisolentonsa’. Egyptin turvallisuusjoukot kiistivät tämän välittömästi. Lisäksi al-Azharin yliopiston islamiin kääntyvien henkilöiden tapauksia käsittelevän komitean johtaja, sheikki Saeed Amer, astui esiin ja sanoi, ettei Camilia ole koskaan ollut al-Azharissa eikä hänen tapauksensa ole ollut siellä käsiteltävänä. Islamistit väittivät vastaiskuna että Camilia kidnapattiin hänen ollessaan matkalla al-Azhariin muuttaakseen uskontonsa virallisesti islamiksi. Näin sanoessaan he väittävät että valtio esti Camilian kääntymisen islamiin. Totuus kuitenkin on että Camilia on kristitty eikä hän missään vaiheessa ole kääntynyt islamiin. Muslimien luoma mielikuvitus-Camilia, joka kääntyi islamiin ja nyt kokee vainoa kristittyjen taholta, on myytti. Tätä myyttiä kuitenkin käytetään kristittyjen surmaamisen tekosyynä ja innoittajana.

  • Rukoile Egyptin kristittyjen, ja erityisesti koptien puolesta, että Jumala varjelisi heitä ja katkaisisi siivet Camilia-myytiltä. Rukoile että Camilian todistus televisiossa aikaansaisi sen että muslimit alkavat kysellä sydämessään kuka puhuu totta ja kuka ei, ja että Jumala sitä kautta saisi aukaista heidän sydämensä näkemään totuuden.

 (Lähde: http://www.ea.org.au/)