Muuttaako korona seurakunnassa kaiken?

Muuttaako korona seurakunnassa kaiken?

Miten korona on vaikuttanut seurakuntiin ja nuoriin? 

Matti Hernesaho on 29-vuotias Turussa Mikaelin seurakunnassa vaikuttava pappi. Vain reilu vuosi sitten Hernesahonkin normaali työpäivä pappina muuttui radikaalisti. Kaikki läsnä olevat tapahtumat ja hetket jouduttiin joko perumaan tai siirtämään nettiin. Kevät oli uuden opettelua kaikille. Nyt seurakunta on pyörinyt jo pitkään verkossa, mikä on varmasti opettanut ja avannut uusiakin mahdollisuuksia.

– Jumalanpalvelukset ja erilaiset ryhmät seurakunnissa ovat nyt verkossa, ja tämä saavuttaa aivan uudella tavalla ihmisiä. Kotisohvalta on myös ainakin osalle helpompi osallistua jumalanpalvelukseen, Hernesaho pohtii.

-Pappina olen saanut miettiä aivan uusia toimintatapoja toteutukseen, ja osa niistä jää varmasti vielä koronan jälkeiseen elämäänkin. Muun muassa seurakunnan somekanavat on todettu hyödyllisiksi, ja niitä halutaan myös jatkossa hyödyntää.

Riparit etänä, uhka vai mahdollisuus?

Viime kesänä koronatilanteen ollessa helpompi pystyttiin järjestämään normaaleja rippikouluja, niin kuin Mikaelin seurakunnassakin.

– Viime kesän rippikoulut onnistuivat hyvin, samaa toivon myös tulevalle kesälle, Hernesaho toteaa. Rippikouluista on kuitenkin ollut myös etäversioita sekä päivärippikouluja. Etäversiot tuovat omat haasteensa riparin toteuttamiseen ja sen mielekkyyteen, vaikka aiheet pysyvätkin samoina.

– Rippikoulukokemus on tärkeä osa nuoren seurakuntaelämää ja sitä, jääkö riparin jälkeen seurakuntaan. Monelle voi olla pettymys, jos leiriä on odottanut monta vuotta ja sitten sitä ei olekaan, Hernesaho kuvailee.

– Jos leirikokemusta ei ole saanut ja sitä kautta tutustunut muihin ikäisiinsä voi olla isompi kynnys lähteä isostoimintaan. Olen hieman huolissani, laskeeko riparien suosio koronan ja etäaikakauden myötä.

 

”Olen hieman huolissani, laskeeko riparien suosio koronan ja etäaikakauden myötä.” – pastori Matti Hernesaho

Korona ja yhteys nuoriin

Kun koulu ja harrastukset ovat etänä, on monelle raskasta osallistua vielä illalla seurakunnan etätapahtumiin, vaikka haluaisikin. Mikaelin seurakunnassa Turussa on pyritty pitämään paljon yhteyttä nuoriin, koska he ovat seurakunnan tuleva sukupolvi.

– Vielä viime keväänä nuoret olivat innoissaan kaikenlaisista verkkotapahtumista, mutta nyt innostus on selkeästi jo vähän lopahtanut, mikä on tietysti ymmärrettävää. Me olemme pyrkineet kokoontumaan kuitenkin nuorten kanssa kokoontumisrajoituksien mukaan, koska yhteys muiden uskovien nuorten välillä on todella tärkeää seurakunnassa pysymisen kannalta.

Hernesaho kannustaa:

-Jos on vaikea lähteä mukaan seurakunnan toimintaan esimerkiksi pitkän tauon jälkeen, kannattaa siinä tilanteessa kysyä kaveria mukaan, jolloin kynnys on paljon pienempi. Herra myös johdattaa ja kulkee sun kanssa koko ajan mukana, sitä ei kannata unohtaa.
 

Koronan plussat ja miinukset seurakunnassa
-Voi olla raskasta osallistua pitkän etäpäivän jälkeen.
-Uskovien välinen yhteys hiipuu tai puuttuu kokonaan.
+Seurakunnat ovat enemmän esillä netissä ja näin saavuttavat enemmän ihmisiä.
+Helppo osallistua, kun ei tarvitse mennä minnekään.

 

 

 

Lue myös: »nuotta.com/talkootyo

Tutustu Mattiin: »https://www.instagram.com/hernesaho/?hl=fi

 

 

Teksti Marikki Virtanen | Kuva Unsplash / Michael Amadeus