Kolmisäikeinen lanka ei helposti katkea – Nuotta, Pluss ja Vybor luovat yhdessä mediaa


Pietarissa, suurkaupungin sykkeessä joukko suomalaisia Nuotan toimittajia opettelee mediataitoja yhdessä virolaisten ja venäläisten kollegojensa kanssa. Mistä oikein onkaan kyse?

Nuotta-median historia ulottuu aina viidentoista vuoden taakse. Nykyinen toimituspäällikkö Tommi Hakkari on idean takana ja vuosien saatossa lehti on laajentunut myös Viroon ja Venäjälle.

– Se oli todellinen Jumalan kutsu, Hakkari kuvailee hetkeä rukoustapahtumassa kymmenisen vuotta sitten.

– Sain sydämelleni Viron kansan ja samaan aikaan virolainen nuorisotyöntekijä otti minuun yhteyttä.
Virolainen Pluss-lehti aloitti toimintansa vuonna 2008 ja vuotta myöhemmin syntyi venäläinen Vybor. Yhteisiä medialeirejä on järjestetty koko tuon kymmenen vuoden ajan ja jälleen on käynnissä yksi.

– Itse olen ollut lukuisia kertoja vetämässä leirejä ja opettamassa mediataitoja, Hakkari kertoo.

– Tällä kertaa olen kuitenkin lähinnä neuvomassa muita, jotka tulevat jatkamaan tätä työtä.

Kansainvälisyys kunniaan!

Tämänkertaista leiripaikkaa Pietarissa Hakkari luonnehtii loistavaksi. Toimittajien tukikohtana toimii Pyhän Marian kirkko, joka sijaitsee aivan ydinkeskustassa.

– Historiallisia ja kiinnostavia kohteita on aivan kävelymatkan päässä!
Leireillä on toimittajia kaikista kolmesta maasta ja Hakkari pitääkin kansainvälisyyttä ja verkostoitumista tärkeänä. Parasta hänen mielestään leireillä onkin nähdä, kuinka usko yhdistää nuoria eri niin Suomesta, Venäjältä kuin Virostakin.

– Unelmani on, että nuoret löytävät ja oppivat käyttämään taitojaan Jumalan valtakunnan hyväksi, Hakkari painottaa. – Uuden oppimisen lisäksi tänne tullaan luomaan ystävyyssuhteita yli kulttuurirajojen.
Kulttuurierot aiheuttavat ajoittain toki haasteitakin, eikä kommelluksiltakaan ole täysin vältytty.

Lahjat Jumalan käyttöön

Hakkari pitää leirejä tärkeänä osana mediatyötä, kuten evankeliumin levittämistä ylipäätään. Leireillä harjoitellaankin juuri sitä.
– On tärkeää mennä sinne, missä nuoret ovat ja tässä media on se väylä, Hakkari painottaa. – Täällä opetellaan tuottamaan hyvää mediaa käytännönläheisesti, ei niinkään pitkästyttävän teoreettisesti.

Tänä vuonna leirillä onki harjoiteltu niin artikkelin rakennetta, valokuvaamista sekä videohaastattelun tekemistä. Toimittajat ovat myös pohtineet millaisia ovat hyvät haastattelukysymykset. Oppiminen tapahtuu kuin huomaamatta hyvässä seurassa ja mielenkiintoisessa ympäristössä.
Medialeiri on suunnattu aivan kaikille Nuotan toimittajille kokemuksesta, iästä tai taidoista riippumatta. Kaikki ovat tervetulleita.

Hakkari kannustaa jokaista nuorta viemään evankeliumia omalle sukupolvelleen. Meillä jokaisella on lahjoja, joita voimme siihen tarkoitukseen käyttää ja median tuottaminen on vain yksi monista!

Aino Kemlin