Kls. ja musiikin tekemisen taito alfasta omegaan

Kls. ja musiikin tekemisen taito alfasta omegaan

Kls.:n uuden singlen Alpha Omegan ilmestyttyä 9.9.2015 Nuotta haastatteli bändiä musiikin tekemisestä. Bändin kappaleissa kuuluu kunkin soittajan kädenjälki ja yhteen hiileen puhaltaminen.
Yhdentoista vuoden aikana kls.:n musiikkityyli on ehtinyt muuttua monta kertaa. Suomenkielisen rockin lisäksi bändi on levyttänyt kappaleistaan myös akustisia ja englanninkielisiä versioita ja uunituoreella singlellä räppää mukana gospelräppäri Mikaveli. Yhdessä tehtävään musiikkiin vaikuttaa viimeisimpänä myös bändikokoonpanon muuttuminen kitaristin ja rumpalin vaihduttua keväällä 2015.

Tällä hetkellä kitaraa bändissä soittaa Taneli Törölä ja rumpuja Jaakko Järvensivu. Bändin jäsenten musiikkitausta on kirjava ja kukin muusikoista löysi tiensä bändiin eri tavalla. Yhteistä bändin jäsenille on kuitenkin se, että kaikki tekevät musiikkia mieluiten yhdessä eivätkä soolovirtuooseina. Bändissä kappaleet hiotaan valmiiksi yhdessä eikä erikseen harjoitellen, mikä on osa soittamisen iloa. Samoin kappaleiden sanoitukset ja sovitukset mietitään yhdessä, niin että kukin voi seistä laulujen sanoman takana. Erilaisten muusikoiden osallistuminen kuuluu myös sovituksissa, jotka tehdään yhteistuumin.

Yhdestä lainista liikkeelle

Kls:n kappaleiden vetävistä sanoituksista vastaa pääosin Perttu. Tekstin sisältöön vaikuttavat kuitenkin myös muiden bändin jäsenten mielipiteet, sillä lopullisen muotonsa sanat saavat vasta kaikkien bändin jäsenten kommentoitua tekstiä. 

– Sanoituksen tekeminen lähtee monesti liikkeelle yhdestä lainista, joka herättää ajatuksen biisistä. Tekstin valmiiksi saatuani tuon sen bändiharjoituksiin, jossa kukin saa sanoa mielipiteensä ensimmäisestä versiosta. Sen jälkeen kirjoitan tekstin uudelleen, niin että tekstistä tulee koko bändin näköinen, kertoo Perttu.

Myös Alpha Omega lähti liikkeelle yhdestä sanaparista, josta lopulta syntyi kokonainen laulu. Melodioita ovat tehneet ennen kaikkea Kimmo ja Perttu, mutta sovitukset tehdään koko kokoonpanon voimin. Koska bändin musiikissa tärkeintä on sanoma, sanat vaikuttavat paljon niiden pohjalta kirjoitettavaan melodiaan. Välillä tosin käy niinkin, että Kimmolla on mielessä valmiina melodiateema samaan aikaan, kun Perttu saa idean sanoituksesta, jolloin sanat ja melodia valmistuvat yhtä aikaa. Sovitusten teon jälkeen kappaleessa kuuluu silti lopulta kaikkien osallistuminen jokaisen tuotua oman panoksensa siihen. 

Uusia soittajia – uusia säveliä

Koska bändin uudet jäsenet Jaakko ja Taneli säveltävät myös, odotettavissa on uudenlaisia biisejä heidän osallistuessaan musiikin tekemiseen. Pertun mielestä on hyvä, että musiikintekijät välillä hieman vaihtuvat bändissä, jotta musiikissa saadaan aikaiseksi jotain uutta. Ja tähän asti nähdyn perusteella jatko vaikuttaa lupaavalta Alpha Omegan todistaessa, että tällä porukalla syntyy menevää musiikkia.Aiemmin muissa bändeissä soittaneet Jaakko ja Taneli ovat viihtyneet hyvin kls.:ssä. Heidän mukaansa bändissä on hyvä meininki ja yhdessä on pidetty hauskaa. Haastava puoli keikkailussa on lähinnä ajankäyttö.

– Tässä joutuu tasapainoilemaan mission ja perheen välillä, kertoo muusta bändistä kauempana asuva Taneli. Jaakko taas ei koe bändin keikkamatkoja samanlaisena haasteena, koska hän tekee muutenkin musiikkia työkseen.

– Itselläni on nyt menossa hippiaika, jossa ehdin heittäytyä ja kokeilla uutta, kertoo Jaakko.  

Tulevaisuudesta kysyttäessä bändi ei vielä osaa sanoa, jatkuuko yhteistyö muiden gospelartistien kanssa. Toki kls.:llä on oma tyylinsä, mutta mitään ei ole suljettu pois. Esimerkiksi yhteiskiertueita voisi hyvinkin tehdä, toteaa bändi.  

Levitä kätesi tuuleen

Musiikin tekemiseen kls.:ää innostaa toivon ja rakkauden viesti, jota bändi haluaa biisien kautta välittää. 

– Näemme paljon nuoria, jotka kokevat etteivät he riitä, ja haluamme musiikkimme kertovan heille, että he ovat yhtä arvokkaita kuin muutkin, kertoo Perttu. Ja totta kai yhdessä keikkaileminen on myös hauskaa. 

– Yksi kls.:n upeita puolia on se, kun saa tehdä musiikkia hienojen ihmisten kanssa.Bändin jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, ettei menestys ole vain heistä itsestään kiinni. Kaikki kokevat Jumalan johdattaneen bändin tähän pisteeseen ja tuntevat olevansa etuoikeutetussa asemassa saadessaan keikkailla suomalaisena gospelrockbändinä. Omasta tekemisestä huolimatta lopulta Jumala on se, joka laulun sanojen kautta puhuu muille. 

– Vaikka laulua tehdessä tuntuisi, että sitä kirjoittaa omasta näkökulmastaan käsin, toisille saman kappaleen tekstit avautuvat aivan toisella tavoin, kuvailee Perttu. Mikä sitten tekee gospelbiisistä hyvän?

– Ettei biisi jätä ketään kylmäksi, vastaa Taneli. Kimmon mukaan gospelmusiikin tarkoitus on kertoa kuulijalle viesti, mikä nykymusiikista puuttuu. Kunhan viesti pohjautuu evankeliumiin, sanoma voi tulla esille monella tavalla, summaa koko bändi.

Kls. esiintyy Maata Näkyvissä -festareiden pääkonsertissa lauantaina 14.11. klo 19.30 alkaen.