Kitaran kaverit Viitasen Piia ja Petri Vähäsarja


Viitasen Piian ja Petri Vähäsarjan musiikkia yhdistää rakkaus kitaraan ja ympäröivään maailmaan. 

Teksti Venla Honkala | Kuva

Petri Vähäsarja kuunteli paljon musiikkia jo lapsena.

– Huomasin, että musiikki on väylä tunteisiini, sisimpääni. Kaksikymppisenä halusin jostain syystä alkaa tehdä omia lauluja. Ymmärsin, että voin tehdä jotain aivan uutta. Jotain, mitä kukaan muu ei ole tehnyt. Myös vanhemmillani oli aikanaan bändi. Ehkä sekin on vaikuttanut asiaan, Vähäsarja kertoo.

Vähäsarjan lapsuudenkodissa ei ollut oikein muita soittimia kuin kitara.

468x60v4

– Kitara jotenkin sopi minulle, koska harrastin muun muassa jääkiekkoa. Kitaraa oli luontevaa pidellä. Toisaalta myös musiikki, jota nuorena kuuntelin, perustui kitaraan ja sen luomaan soundimaailmaan, Vähäsarja avaa.

Lupa olla sellainen kuin on

Vähäsarjan inspiraatio musiikin tekemiseen syntyy luonnosta, peiliin katsomisesta, ristiriidoista ja Jumalasta.

– Laulut syntyvät usein sattumalta. Niitä syntyy kausittain. Saattaa kulua puoli vuotta, jolloin en tee yhtään. Mutta sitten kuukaudessa saatan tehdä kymmenen uutta, Vähäsarja sanoo.

Lauluntekijänä Vähäsarja ei ole mikään havaintojen tekijä, vaan hän kirjoittaa aika psykologisesta näkökulmasta.

– Teen lauluja itselleni merkityksellisistä asioista. En voisi soittaa keikasta toiseen laulua, jolla ei olisi minulle väliä. Musiikki merkitsee lupaa olla sellainen kuin olen, Vähäsarja kertoo.

Laulun pitää puhutella

Jos Vähäsarja saisi esiintyä missä, milloin ja kenelle tahansa, hän esiintyisi keskellä metsää tai järven rannassa satunnaisesti valikoituneelle yleisölle.

– Minusta on kiehtovaa esittää laulujani ihmisille, joita en tunne. Hyvän laulun pitää puhutella ketä tahansa, ja on hienoa, jos joku tuntematon voi samaistua siihen, Vähäsarja paljastaa.

Etsikää hyvä seurakuntayhteys ja käykää kirkossa. Se on auttanut ainakin minua. Muistakaa ennen kaikkea anteeksiantamus Jeesuksessa.

Vähäsarja haluaa sanoa nuorille:

– On hienoa, että olette nuoria. Kaikki menee lopulta omalla painollaan. Etsikää hyvä seurakuntayhteys ja käykää kirkossa. Se on auttanut ainakin minua. Muistakaa ennen kaikkea anteeksiantamus Jeesuksessa.

Boksi:
Vähäsarja
Petri Vähäsarja
Kesä vai talvi? – Kesä
Kahvi vai talvi? – Kahvi
Kaupunki vai metsä? – Metsä
Martin vai Gibson? – Liian vaikea

Viitasen Piia aloitti musiikin tekemisen puolivahingossa ollessaan suorittamassa sosionomi(AMK) ja kirkon nuorisotyönohjaaja opintoihin liittyvää työharjoittelua Katmandussa, Nepalissa vuonna 2008.

– Iltaisin kaupungissa ei ollut sähköjä, joten piti kehitellä tekemistä, joten ostin aikani kuluksi halvan reissukitaran, Viitanen kertoo.

Viitanen soittti lapsena muutaman vuoden pianoa ja kävi laulutunneilla, mutta ei osannut arvata, että musiikista tulisi lopulta toinen työ. Hän on fiilistellyt aina kitaravetoista musiikkia.

– Kuuntelin varsinkin noihin opiskeluaikoihin folk-musaa ja laulaja-/lauluntekijöitä, joiden koko homma perustui kitaran ja hyvien tekstien varaan.

Askarruttavat aiheet ja olemassaolon kysymykset

Inspiraatio musiikin tekemiseen syntyy elämästä, elossa olemisesta ja siitä, että on aikaa katsella ja kuunnella.

– Laulujen tekeminen vaatii aikaa ja tilaa, ja ajatusten äärelle pysähtymistä, Viitanen sanoo.

– Musiikki on yksi elämäni suurimmista lahjoista. Sen avulla on selvitty monista myrskyistä, ja sen kautta koen olevani enemmän elossa, Viitanen paljastaa.

– Laulut elää sitä mukaa kuin itsekin, ja eri aikoina eri aiheet askarruttaa. Viitasen Piian musiikki ei ole gospelia, mutta yhtä lailla voin tarttua laulujen kautta olemassaolon kysymyksiin, kuin mihin tahansa muuhunkin aiheeseen elämässä, Viitanen kertoo.

Etsikää rauhassa

Viitasen Piia rakastaa pieniä olohuonekeikkoja, joissa ihmiset ovat lähellä, mutta myös isoja konserttisaleja ja tiloja, joihin ihmiset tulevat varta vasten kuuntelemaan musiikkia.

– Vois olla aika päräyttävä kokemus saada vetää joskus jollain isolla lavalla kunnon sinfoniaorkesterin kanssa. Tai jossain luonnon keskellä, vaikka keskellä erämaata jossakin Lapissa!, Viitanen haaveilee.

Ajatelkaa ja pureskelkaa asioita, ja tehkää hyvää! Elämä kantaa kyllä!

Viitanen haluaa rohkaista nuoria seuraavasti:

– Haluaisin sanoa, että olkaa rohkeasti omia itsejänne! Etsikää rauhassa omaa polkuanne, ja sitä mitä elämällä on teille varattuna. Ajatelkaa ja pureskelkaa asioita ja tehkää hyvää! Elämä kantaa kyllä!

Boksi:
Viitasen Piia:
Piia Viitanen (laulu & kitara)
Mikko Malmivaara (kitara)
Matias Tyni (koskettimet)
Juho Niemelä (basso)
Oskari Lehtonen (rummut)
Kesä vai talvi? – Talvi.
Kahvi vai tee? – Kahvi.
Kaupunki vai metsä? – Metsä.
Martin vai Gibson? – Martin.

468x60v4