Keniasta lähetystyöhön Suomeen


 

Richard Ondicho Otiso on tehnyt työtä Sleyn maahanmuuttajapastorina vuodesta 2016 alkaen. Jumala johdatti miehen Helsinkiin välittämään evankeliumia.

Teksti Susanna Leppälä | Kuva Richardin albumi

Perinteinen lähetystyö Suomesta etelään, esimerkiksi Afrikan valtioihin, on tuottanut hedelmää, ja nykyään afrikkalaisia kristittyjä työskentelee myös Suomen kirkoissa. Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen englanninkielisenä maahanmuuttajapastorina toimiva Richard Ondicho kertoo, miten itse päätyi Suomeen:
– Työskentelin ensin Sleyn toimistolla Keniassa noin viisi vuotta. Päädyin Suomeen vuosia myöhemmin opiskellessani Tansanian teologisessa seminaarissa.

Richard tutustui seminaarissa erääseen suomalaiseen opiskelijaan, ja myöhemmin avautui mahdollisuus saada työharjoittelupaikka Suomesta.
– Saavuin ensimmäistä kertaa Suomeen vuonna 1999. Minun piti ensin tulla Suomeen vuoden mittaiseen harjoitteluun, mutta Keniassa ei pidetty ajatuksesta. Niinpä olin vain neljä kuukautta. Richard muistelee tapahtumia huvittuneena.

Maahanmuuttajatyötä maahanmuuttajana

– Suomessa ollessani tapasin Kirsin, ja me tutustuimme ja rakastuimme. Minun piti kuitenkin palata takaisin Keniaan ja Kirsille viisumin saamisessa oli ongelmia. Onneksi hän pääsi lopulta tulemaan ja juhlimme häitä Keniassa.

Nykyään pari asuu Helsingissä ja heillä on kolme lasta. Richard työskentelee Sleyn maahanmuuttajapastorina. Richard haluaa tehdä selväksi, että maahanmuuttajat eivät ole vain pakolaisia, vaan heitä ovat myös kaikki he, jotka asuvat toisessa maassa esimerkiksi työn, opiskeluiden tai parisuhteen takia.
– Työhöni kuuluu maahan muuttaneiden kristittyjen tavoittaminen ja löytää heille hengellinen koti.

Työskentely kristityiksi kääntyneiden muslimien parissa on myös osa Richardin työnkuvaa. Esimerkiksi islamilaisesta kulttuurista tulevien riippuvuus uskonnollisesta johtajasta, imaamista, on hyvin erilaista kuin mihin Suomessa on totuttu. Muslimitaustaiset kristityt kohtaavat paljon kysymyksiä arjessa, joihin kaipaavat vastausta juuri pastorilta.

Lähetyskenttä alkaa kotiovelta

Richard haluaa korostaa, että lähetystyötä ei voi tehdä yksin, eikä lähetystyö aina ole helppoa. Lähetysrenkaalla, läheisillä ihmisillä ja rukouksella on valtava merkitys työssä. Richardin mielestä Suomi on kuitenkin hyvä ja turvallinen lähetyskenttä. Täällä kaikki saavat käydä rauhassa kirkossa ja tutustua kristinuskoon turvallisesti.

– Täällä on paljon muslimeja juuri nyt ja se on hyvä asia. On hienoa saada kertoa Kristuksen rakkaudesta muille ja saattaa heitä Jumalan valtakuntaan, Richard kommentoi tämän hetken lähetystilannetta.

Mies näkee Suomessa tehtävän lähetystyön valoisat puolet. Lähetystyöstä kiinnostuneen ei tarvitse haaveilla kaukomaista, sillä lähetyskenttämme alkaa jo omalta kotioveltamme.
– Tämä on aivan historiallinen tilanne! Aina ei tarvitse ostaa kalliita lentolippuja Japaniin tai Keniaan. Esimerkiksi Nuotan tekemä työ on aivan ainutlaatuista ja se on hyvä tapa välittää evankeliumia muille, Richard iloitsee. Hän näkee nuorissa paljon potentiaalia ja haluaa rohkaista jokaista nuorta lähetystyöhön.

Pyhä Jumala,
Kiitos siitä, että voimme julistaa evankeliumia turvallisesti omassa kotimaassamme ja käydä vapaasti kirkossa ilman pelkoa vainoista.
Kiitämme mahdollisuudesta tehdä lähetystyötä, esimerkiksi median avulla, lähtemättä ulkomaille.
Haluamme pyytää siunausta kaikille maassamme maahanmuuttajatyötä tekeville työntekijöille sekä maahanmuuttajille ja pakolaisille, samoin kuin nuorille seurakuntamme jäsenille.
Aamen.

Faktat:
Suomen väkiluku vuoden 2017 lopussa: 5 516 224
– n. 71% kansasta kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon
– islaminuskoisia väestöstä on n. 0,7 prosenttia.
– uskontokuntiin kuulumattomia on n. 19 prosenttia väestöstä
On ennustettu, että islaminuskoisia olisi Suomessa vuonna 2050 jo 3,4 prosenttia.

Lähteet: Wikipedia, tilastokeskus, Pew: Religious Composition by Country, 2010-2050