Kato mua!


Esilläolo tulee harvoilta luonnostaan ja ilman harjoitusta. Olen itsekin saanut kehittyä siinä, vaikkei se aina ole ollut helppoa.

Teksti Joonas Immonen | Kuva Etienne Boulanger / unsplash.com

 

Esilläolo on itsensä altistamista muiden katseille ja kritiikille. On monenlaisia tapoja olla esillä, ja jokainen on vähintään koulussa ja työpaikalla ihmisten katseiden kohteena. Lähes kaikkia esiintyminen ja esilläolo jännittää, mutta siinä voi kehittyä. Kukaan ei ole seppä syntyessään.

Minulla on ollut mahdollisuus kehittyä esiintyjänä musiikkini kautta. Olen räpännyt monissa seurakuntien tilaisuuksissa. Nuotan kautta olen päässyt esille myös radioäänenä Nuotta-taajuudella.

Suhteeni esiintymiseen on ollut ristiriitainen. Toisaalta en halua tehdä itsestäni numeroa, vaan monesti annan muille tilaa. Esilläolo on kuitenkin mielenkiintoista, ja monet ovat sanoneet, että esilläoloni näyttää luonnolliselta.

“Liian itsekriittinen ei kannata olla.”

Avainsana esiintymistaitojen kehittämisessä on esiintyminen. Kun tottuu jännittäviin tilanteisiin, joissa saa huomiota osakseen, on niissä helpompi olla. Liian itsekriittinen ei kannata olla, sillä katsojat tai kuuntelijat eivät tarkkaile eivätkä arvioi esiintymistäsi läheskään niin tarkoin kuin sinä itse.

Esilläoloa on hyvä harjoitella esimerkiksi tutussa ympäristössä ja kotiyleisön edessä. Tämä yleisö on turvallisin, vaikka moni kauan esiintynyt henkilö pitääkin sitä juuri jännittävimpänä.

Esillä olemisen taitoa tarvitaan lähes kaikissa ammateissa, joten sitä on hyödyllistä kehittää. Vaikka se tuntuisi hankalalta, sitä on hyvä harjoitella. Sitä kautta saattaa jopa löytää uusia puolia itsestään.

 

Kirjoittaja on Nuotan toimittaja, joka on mukana tuottamassa Nuotta-taajuutta.