Pirates of the Caribbean -sarjan viides elokuva vie meidät merirosvojen, myyttien ja kirousten maailmaan.
Teksti Lassi Peltomaa | Kuvat Disney Enterprises, Inc.
Vuosia sitten Will Turner päätyi puoliksi tahtomattaan Lentävänä Hollantilaisena tunnetun laivan kapteeniksi. Hollantilaisen edellinen kapteeni – Davy Jones – oli kirottu, ja sama kirous lepää uuden kapteenin ja hänen miehistönsä harteilla. Willin poika Henry Turner on päättänyt murtaa kirouksen hinnalla millä hyvänsä. Pitkät vuodet kuluvat, kun Henry etsii sitä yhtä ihmistä, jonka apuun luottaa: Jack Sparrow’ta.
”Yllättääkö, jos sanon, että meidät on kirottu?”
Eräs toinenkin – merirosvojen kauhu nimeltänsä Salazar – etsii apua kiroukseen. Hänkin etsii Sparrow’ta, mutta ei suinkaan yhteistyön vaan koston toivossa.
Kirottu. Yllättääkö, jos sanon, että meidät on kirottu? Jumala kirosi meidät, koska esi-isämme Aadam oli uhmannut Hänen tahtoaan ja tuonut synnin maailmaan. Kirouksen takia me kuolemme, ja kirouksen takia taivas on meiltä suljettu ja helvetti on meille avoin. Paitsi tietenkin, jos on olemassa jokin keino murtaa kirous.
Tähdet, nainen ja kolmikärki
Henryllä on tuuria. Kirousten murtaminen on mahdollista, mutta tehtävä ei ole helppo: on luettava tähtiin kätkettyä karttaa, jota yksikään mies ei voi lukea, löydettävä sen avulla Poseidonin kolmikärki ja tietysti tehtävä jotakin, josta on olemassa vain Galileo Galilein jälkeensä jättämä vihje “kaiken on jakaannuttava”.
”Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaanvahvuus ilmoittaa Hänen kättensä tekoja.”
Henry löytää Jack Sparrow’n tuttuun tapaan keskeltä ongelmia. Samalla he lyöttäytyvät yhteen Carina Smythin kanssa. Carina on naisastronomi ja -horologi, eli juuri tarvittava henkilö lukemaan tähtikarttaa, jota miehet eivät voi lukea.
Naisen osuudella on meillekin suuri merkitys. Kirouksen oli murtava “vaimon siemen”, eli eräs, jolla ei ollut inhimillistä isää. Ja tähtitaivaalta löysivät itämaan viisaatkin tiedon Jeesuksen syntymästä. Tähdet johtavat toisellakin tavalla kirouksen murtajan luo: “Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaanvahvuus ilmoittaa Hänen kättensä tekoja” (Ps. 19:2). Galilei, joka oli kristitty, tunsi tämän kartan melko hyvin.
Meren halki vapauteen
Kostonhimoinen Salazar perässään sankarit saapuvat Poseidonin haudalle. Kahtia jaetun meren keskeltä he löytävät ja tuhoavat kolmikärjen. Silloin kiroukset menettävät voimansa. Tässä voidaan toden totta kysyä: “Missä on voittosi, kuolema? Missä on pistimesi, kuolema?” (1. Kor. 15:55) Jeesus murskasi kuoleman pistimen ristillä ja tuhosi kirouksen. Kuten Israelin kansa (ja nyt ilmeisesti Jack, Henry, Carina ja jopa Salazar) kulkivat meren keskitse, mekin olemme päässeet kasteessa armon valtakuntaan.
Vaikka Salazarinkin ulkokuori näyttää nyt päässeen kirouksesta, on hänen sydämensä edelleen murhanhimoinen ja katkera. Sellaisia sydämiä on myös seurakunnassa. Kun Salazar kokee äkisti loppunsa, saamme muistutuksen siitä, että Jumala tutkii sydämet.
”Kun Salazar kokee äkisti loppunsa, saamme muistutuksen siitä, että Jumala tutkii sydämet.”
Läpi elokuvan meitä kuljettaa kirousten lisäksi myös eräs toinen teema. Enkä tässä tarkoita rakkautta, vaikka sekin olisi aitoa Pirates of the Caribbeania. Teema, josta puhun, on isä: Isän tunteminen ja pelastaminen. Rakkaus isään ajaa Henryä ja Carinaa eteenpäin, ja totta puhuen Jack Sparrow’kin tarvitsisi vähän isällistä huolenpitoa.
Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (Dead Men Tell No Tales)
OHJAUS: Joachim Rønning & Espen Sandberg – Kon-Tiki (2012), Max Manus (2008)
PÄÄOSISSA: Johnny Depp (Jack Sparrow) – Saksikäsi Edward (1990), Sweeney Todd (2007), Pirates of the Caribbean -elokuvat
Javier Bardem (Salazar) – Menetetty maa (2007), 007 Skyfall (2012)
Geoffrey Rush (Hector Barbossa) – Pirates of the Caribbean -elokuvat, Genius (tv-sarja)
Brenton Thwaites (Henry Turner) – Maleficent — Pahatar (2014), Gods of Egypt (2016)
Kaya Scodelario (Carina Smyth) – Labyrintti (2014), Labyrintti — Aavikkokokeet (2015)
Lähde: IMDB