The Death of Stalin on satiirinen komediaelokuva tapahtumista Stalinin kuoleman jälkeen. Voiko tapahtumia verrata Jeesuksen ristinkuoleman jälkeisiin tapahtumiin?
Teksti Jemina Yli-Lankoski | Kuva The Death of Stalin Promo, Entertainment One
Josif Stalin oli pelätty johtaja, jonka kuoltua moni Neuvostoliiton johtohenkilö tahtoi diktaattorin paikalle. Näin ollen hirmuvaltiaaksikin kutsutun ”isä aurinkoisen” kuolema johti siihen, että elokuvan päähenkilöt eli Neuvostoliiton johtohenkilöt alkoivat häikäilemättömästi taistella siitä, kuka pääsisi Stalinin paikalle.
Päähenkilöihin, Stalinin lähipiiriin, kuuluu monenlaisia ihmisiä. Kun Stalin saa aivoverenvuodon, tämän poliittisella sisäpiirillä mielessä on vain oma etu johtajan kuollessa. Sen vuoksi he surkuttelevat diktaattorin sairasvuoteen ääressä, mutta tämän kuollessa alkaa kiistat siitä, kenestä tulee seuraava johtaja.
”Poliittisella sisäpiirillä on mielessä vain oma etu johtajan kuollessa”
Tästä aiheutui juonimista ja kisaa toisia vastaan, minkä vuoksi päähenkilöt eivät voi luottaa toisiinsa, vaikka heidän tulisi järjestää yhdessä Stalinin hautajaiset. Kuinka paljon Stalinin lähipiiri hänestä siis loppuviimeksi välitti?
Tekopyhyyttä vai kunnioitusta?
Siinä missä Stalin oli kansan silmissä pidetty ja pelätty diktaattori, sai Jeesus kokea kansalta ennen ristiinnaulitsemistaan halveksuntaa. Jeesusta pilkattiin, mitä ei Stalinille olisi uskallettu tehdä. Jeesuksen asemasta juutalaisten kuninkaana ei taisteltu, toisin kuin Stalinin asemasta diktaattorina.
Opetuslapset syyllistyivät jollain tasolla samaan kuin Stalinin lähipiiri
Toisaalta Jeesuksen lähipiiri kunnioitti tätä, sillä hänet haudattiin kunniallisesti. Kuitenkin kolmen naisen mennessä voitelemaan Jeesusta, heitä odotti tyhjä hauta. Se säikäytti naiset, mutta heitä rauhoiteltiin kertomalla, että Jeesus menee opetuslasten edellä Galileaan, hänet nähtäisiin siellä, niin kuin oli luvattu. Jeesus ilmestyi monille, mutta sitä eivät edes opetuslapset uskoneet.
Viimein Jeesus kuitenkin ilmestyi opetuslapsilleen. Jeesus moitti heidän epäuskoaan. Opetuslapset syyllistyivät siis jollain tasolla samaan kuin Stalinin lähipiiri: sydämen kovuuteen. Jeesus kuitenkin kehotti opetuslapsiaan julistamaan evankeliumia koko maailmalle. Sen jälkeen Jeesus otettiin taivaaseen.
Hirmutekoja ja ristinkuolema
Stalinin poliittisten tavoitteiden vuoksi ihmisiä menehtyi muun muassa nälänhätään, teloituksiin ja pakkotyöhön. Uhreja arvioidaan olevan jopa kymmeniä miljoonia. Jeesus on sanonut ”älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta joiden valta ei ylety sen pidemmälle”. Stalin tappoi ihmisiä, mutta hänen valtansa ei ylety pidemmälle.
”Älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin”
Tekopyhästi hänen sisäpiirinsä surkuttelivat tämän sairasvuoteella omaa etuaan ajatellen. Jeesus taas koki ristiinnaulitsemisen, kansan pilkaksi joutumisen ja kavaltaja löytyi hänen sisäpiiristään. Jeesuksen elämä ei kuitenkaan loppunut ristiinnaulitsemiseen. Stalinin elämä päättyi kuolemaan, jonka aivoverenvuoto aiheutti. Hänen hirmutekonsa vaikuttivat pitkälle historiaan.
Sen sijaan Jeesuksen teot olivat osoitus rakkaudesta meitä kohtaan. Yhä tänäkin päivänä Jeesus elää, ja on ristinkuolemallaan lunastanut meidät. Hänen kuolemansa vaikutukset vaikuttavat maailmaan nyt ja aina.
The Death of Stalin
Ohjannut Armando Iannucci. Hän on ohjannut myös elokuvat Tube Tales, In the Loop ja Alan Partridge: Alpha Papa, sekä monia tv-sarjoja
Rooleissa mm. Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Olga Kurylenko ja Michael Palin