Kaikkivoipa Sherlock


Laajalti mainetta, kunniaa ja kehuja kerännyt Uusi Sherlock -sarja leikittelee yliluonnollisella älyllä ja käy hyvän ja pahan taistelua ohuella veitsenterälla. Kumpi voittaa?

Teksti Jenni Rantanen | Kuvat BBC One

Kuten alkuperäinen Sherlock, myös Uusi Sherlock keskittyy rikosten ratkaisuun. Sherlock Holmes on superälyllä ja -päättelykyvyllä varustettu nuori mies, joka ratkoo mahdottomalta tuntuvia mysteerejä yhdessä ystävänsä ja kämppäkaverinsa John Watsonin kanssa. Suositun sarjan uusinta kautta saatiin odottaa kolme vuotta, mutta nyt neljännen kauden kolme 90-minuuttista jaksoa ovat ilmestyneet Netflixiin.

Suositun sarjan uusinta kautta saatiin odottaa kolme vuotta

Sarja perustuu Arthur Conan Doylen luomaan samannimiseen fiktiiviseen salapoliisihahmoon. Uusi Sherlock ei ole ensimmäinen versiointi kyseisestä salapoliisihahmosta, vaan alunperin 1800-luvun lopulla syntyneestä kirjallisuuden neropatista on tehty lukuisia näytelmiä, tv-sarjoja ja muita versiointeja.

Voittamaton

Sarjassa Sherlock Holmesin hahmoa rakennetaan Messiaan kaltaiseksi hahmoksi sarjan todellisuudessa. Sarjan kirjoittajat jäljittelevät Sherlockissa Jeesuksen elämää: Jeesusta halveksivat oppineet fariseukset, sillä Jeesus puhui ihmisille eri tavoin kuin entiset opettajat, ja hän teki asioita uusin tavoin. Yksityisetsivä Sherlockia halveksuu virallinen poliisi. Ei ihmekään, sillä Sherlockin toimintatapa on tavalliselle tallaajalle käsittämätöntä. Kuinka hän voi muka vain päätellä erilaisista pienistä yksityiskohdista kokonaisen rikosvyyhdin?

Sherlockin ällistyttävä looginen päättelykyky loksauttaa katsojan suun auki.

Sherlockin ällistyttävä looginen päättelykyky loksauttaa katsojan suun auki. Jeesuksen elämä, kuolema ja ylösnousemus ovat aikanaan olleet varmasti samankaltaista katsottavaa. Silti tuo käsittämätön kuoleman voittava ihme tapahtui, ja voimme uskoa siihen vielä tänäkin päivänä. Samoin Sherlockissa voi aina lopulta luottaa pahan tappioon ja hyvän voittoon.

Aktivismia

Sherlock haastaa katsojan oikeuskäsityksen. Millä hinnalla arvoitukset on ratkaistava? Pyhittääkö tarkoitus keinot? Sherlock joutuu mysteerien ratkomiseksi rikkomaan sekä poliisin ohjeita että yleisiä moraalikäsityksiä, esimerkiksi murtautumalla rakennuksiin.

Millä hinnalla arvoitukset on ratkaistava?

Jeesuskin haastoi aikansa uskonmerkityksiä ja -käsityksiä esimerkisi parantamalla sairaita sapattina. Oli käsittämätöntä, että Jumalan pojaksi itseään kutsuva henkilö rikkoi lepopäivän rauhan ja Jumalan antaman määräyksen levätä, tekemällä silloin “töitä”. Tähän Jeesus vastaa “Miten te itse teette? Jos jonkun poika tai härkä putoaa kaivoon, niin kai hän heti nostaa sen sieltä, vaikka olisikin sapatti?” (Luuk.14:5). Siihen fariseukset eivät osaa vastata.

Myös Sherlock kysyy vastaavankaltaisia kysymyksiä poliiseilta. Hyvin säädettyä lakia ei saa rikkoa, sillä Raamattu kehottaa meitä kuitenkin kunnioittamaan esivaltaa, mutta kristityn tulee arvioida kriittisesti mikä palvelee lähimmäisiä kussakin tilanteessa paremmin.

Uusi Sherlock (Sherlock)
Näyttelijät: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Mark Gatiss, Rupert Graves
Ohjaajat: Paul McGuigan, Euros Lyn
Käsikirjoittajat: Steven Moffat,Mark Gatiss, Stephen Thompson
(lähde: Wikipedia)