Kaiken teoria – The Theory of Everything

Kaiken teoria - The Theory of Everything

 

Elämänkerrallinen elokuva Kaiken teoria – The Theory of Everything kertoo Stephen Hawkingin elämästä. Elokuvassa keskitytään kuuluisan fyysikon parisuhteeseen, sairauteen ja menestykseen fysiikan saralla. Leffa perustuu Stephenin entisen vaimon Mary Hawkingin kirjoittamiin muistelmiin “Travellig to Infinity: My Life with Stephen”.

Elokuva kelaa nopeasti läpi Stephenin ja Maryn tapaamisen, ASL-sairauden toteamisen ja naimisiinmenon. Yksittäiset hetket lipuvat ruudulle, sulautuen toisiinsa ja muodostaen maailmankuulun fyysikon elämän parin tunnin tarinaksi. Osa elokuvan kohtauksista jää hämäräksi, mikäli ei ole aiemmin perehtynyt Hawkingin elämään. Stephenin ja Maryn avioero yllättää tietämättömän katsojan eikä se ei tunnu sopivan lajityypiltään melko romanttiseen elokuvaan. Mary päätyy uusiin naimisiin kirkkokuoron komean johtajan kanssa ja Stephen puolestaan henkilökohtaisen avustajansa kanssa.

Elossa – ihme

Stephen Hawking on yksi tunnetuimmista elossa olevista fyysikoista. Hänen teoriansa esimerkiksi mustista aukoista ja ajan singulariteeteistä ovat ravistelleet tieteen kenttää. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, joista tunnetuin, Ajan lyhyt historia toi tieteen ymmärrettäväksi laajemmalle yleisölle.

Jo nuorena Stephen sairastui ALS-tautiin. Aivan, siihen tautiin, jolle viime vuonna miljoonat ihmiset keräsivät rahaa kaatamalla jäävettä päälleen (ALS icebucket challenge). Hawking on harvinainen ALS:n sairastaja: yleensä siihen sairastutaan keski-ikäisenä ja kuollaan 3-5 vuotta diagnoosin jälkeen, mutta Stephen oli sairastuessaan 21-vuotias ja on nyt elänyt ALS:n kanssa jo yli viisikymmentä vuotta. Tämä harvinainen sairaus on yksi syistä, miksi Hawking on niin tunnettu tavallisten tallaajien parissa. Hänen elossa olonsa on suoranainen ihme.

Maailma, johon Jumalaa ei mahdu?

Stephenin vaimo Mary on vakaa kristitty, kun taas Stephen itse kieltää Jumalan. Tämän kerrotaan olleen yksi suurimmista riidanaiheista heidän parisuhteessaan. Stephen ei ole ateisti, vaan sanotaan ettei hän pysty sovittamaan Jumalan olemassaoloa maailmankuvaansa. Hän on todennut, että alkuräjähdys on seurausta fysiikan laeista ja siihen ei ole vaadittu Jumalaa. Kirjassaan Ajan lyhyt historia, Hawking kuitenkin piti Jumalan olemassaoloa mahdollisena. Hän on myös todennut että “maailmankaikkeuden alkua tutkiessani liikun uskonnon ja luonnontieteen rajamailla, mutta yritän pysytellä luonnontieteiden puolella rajaa. Mahdollisesti Jumala toimii tavalla, jota ei voi kuvata luonnonlakien avulla. Siinä tapauksessa kyse on vain itse kunkin henkilökohtaisesta uskosta.”

Hawking pyrkii tieteen avulla määrittämään koko maailmankaikkeuden yhteen matemaattiseen lauseeseen. Siitä tulee elokuvan nimikin – The Theory of Everything. Tehtävä kuulostaa mahdottomalta ja eikä Hawking, muista fyysikoista puhumattakaan ole siihen vielä pystynyt. Aika näyttää, saavatko tiedemiehet puristettua koko Jumalan luomistyön yhteen yhtälöön. Maallikolle se kuulostaa mahdottomalta ja kristityllä herää kysymys; Onko se Jumalan tarkoituskaan, että ihmiset saavat käsiinsä reseptin maailmankaikkeuteen?

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking ja elokuva Kaiken teoria