Kaiken maailman jouluruuat!

Kaiken maailman jouluruuat!

Suomessa jouluruoka on hyvin lähellä ihmisten sydämiä; heti mahalaukussa rintakehän alapuolella. Jostakin syystä jouluna me ihmiset syömme aina samankaltaista ruokaa, vuodesta toiseen. Sitä kutsutaan perinteeksi.

Kenia

Kenialainen joulu on perinteistä suomalaista hiljaista perhejuhlaa iloisempi ja meluisampi juhla. Keniassa joulua vietetään perheen ja monien ystävien kanssa. Keniassa syödään jouluna perinteisesti paistettua, grillattua ja keitettyä lihaa sekä riisiä ja ohutta leipää tai myös kanaa. Jouluruoka voi olla myös nyaman chomaa, joka on yleensä paahdettua vuohen lihaa, tai erikoisateria kuten chapatti. Jälkiruuaksi voi olla vanukkaita tai hedelmäkakkuja.

 

Japani

Japanissa joulu ei ole kovin merkittävä juhla; se ei ole kansallinen vapaapäivä vaan juhla on hyvin kaupallinen. Joulu Japanissa muistuttaa enemmänkin ystävänpäivää ja sitä mielellään vietetään oman rakkaan kanssa romanttisissa tunnelmissa. Japanilaisia jouluruokaherkkuja ovat kana ja kermakakku. Japanilaisten lempijouluruokaravintola on amerikkalainen pikaruokajätti Kentucky Fried Chicken.

 

Venäjä

Venäjällä uusivuosi on suositumpi ja tärkeämpi juhla kuin joulu. Maassa joulupukin sijaan kodeissa vierailee Pakkasukko. Venäläistä jouluruokaa ovat muun muassa hernekeitto, verimakkara puolukkahillon kanssa, liha- ja kalahyytelöt sekä sillisalaatti eli savustettu kilohaili öljyssä. Jouluna voidaan syödä myös stroganofia, olivier-salaattia ja blinejä. Venäläisillä ei siis ole samanlaisia jouluruokaperinteitä kuin vaikkapa Suomessa, vaan jouluna voidaan syödä monenlaisia herkkuja.

 

Ranska

Ranskalaisten joulupöydät notkuvat erilaisista herkuista. He syövät jouluaterian vasta myöhään joulumessun jälkeen. Kinkun sijaan Ranskassa syödään kalkkunaa. Muita jouluruokia ovat muun muassa hanhi, hanhenmaksa, kastanjat ja muut pähkinät, sekä osterit ja muut merenelävät. Jälkiruokana on jouluhalko, la buche de Noel. Se oli alun perin hedelmäpuusta hakattu halko, jota poltettiin jouluna takassa. Nykyinen halko on herkullinen jälkiruoka, joka on tehty suklaasta.

 

Englanti

Englantilaiset syövät jouluna paistettua ja täytettyä kalkkunaa. Sen kanssa he syövät karpalokastiketta, punaviinimarjahyytelöä, paistettuja perunoita sekä erilaisia vihanneksia kuten ruusukaalia ja porkkanoita. Christmas pudding on jouluinen jälkiruoka, joka on maustettu kuivakakku. Jälkiruokapöydässä on yleensä myös pieniä brittiläisiä joulutorttuja. Esimerkiksi Mince pie on kuivatuista hedelmistä, sokerista ja brandysta valmistetulla täytteellä koristeltu pieni leivos.

 

Viro

Joulu on Viron yksi tärkeimmistä juhlista. Suomen ja Viron joulunviettoperinteet eroavat eniten juuri jouluruokapöydässä. Jouluna Virossa syödään lämmintä porsaanpaistia, perunoita, hapankaalia sekä verimakkaraa. Hapankaalia haudutetaan sian läskin kanssa. Monesti ruokapöydässä voi olla myös jouluhanhi. Muita ruokia ovat marinoitu kurpitsa ja kurkku, sekä paistettu hapankaali ja syltty. Suomalaisille tutut piparit ja glögi kuitenkin tuoksuvat virolaisissakin olohuoneissa. 

 

Israel

 Israelissa ei juhlita joulua, vaan se on siellä tavallinen arkipäivä, sillä joulu on juutalaisten näkökulmasta pakanajuhla. Sen sijaan Israelissa joulun aikaan juhlitaan Hanukkaa. Hanukkana kaikki ruuat paistetaan öljyssä. Perinteinen ruokalaji on latkes-lettuset. Ne tehdään joko perunoista röstiperunoiden tapaan tai löysästä rusinaisesta pullataikinasta. Joillakin alueilla latkesten tilalla syödään erilaisia munkkeja eli suvganioteja, jotka on täytetty hillolla ja friteerattu öljyssä. 

 

Teksti: Susanna Hulkko

Kuva: Eugene Bochkarev/123rf.com