Jumalaan luottaen Huippikseen ja eteenpäin


Viime keväänä televisiossa pyöri Huippumalli haussa -ohjelma, jossa menestyi eräs seurakuntanuori. Vilja Tuohisto-Kokko haluaa kulkea Jumalan johdatuksessa.

Teksti Nea Kosonen | Kuva 1. Jonas Lundqvist 2. Juha Mustonen 3. Elina Simonen 4. Marko Rantanen 5. Oliver Moosus

Vilja Tuohisto-Kokko, 19, osallistui viime vuonna Huippumalli haussa -ohjelmaan. Mallin työ kiinnosti Tuohisto-Kokkoa, ja koska kilpailussa ei tarvita aiempaa kokemusta mallina, hän päätti hakea mukaan. – Olen katsonut Huippista aina, joten ajattelin, että olisi hienoa päästä itsekin mukaan, viime vuoden ylioppilas kertoo.

Kisassa kolmanneksi sijoittunut Tuohisto-Kokko kertoo, että tosi-tv-ohjelmassa mukana oleminen oli todella mielenkiintoista. Kiinnostavaa oli nähdä, miten suosittuja kilpailuohjelmia tehdään, ja samalla oppia mallin työstä. Kisa oli kuitenkin myös rankka etenkin päivien pituuden takia. – Kameran edessä oleminenkin jännitti alussa tosi paljon. Sitten siihen tottui, eikä se ohjelman edetessä ollut enää samanlainen ongelma, nuori nainen selittää.

“Kameran edessä oleminenkin jännitti etenkin alussa.”

Mallimaailman pyörteissä

Ohjelmassa oppi paljon niin mallin työstä kuin mallimaailmastakin. Tuohisto-Kokko toteaa, että alalla on todella kova kilpailu. 184-senttinen nainen kertoo lähteneensä Huippumalli haussa -ohjelmaan osittain siksi, että hänellä oli ”mitat kunnossa”. Siitä huolimatta alan ammattilainen on sanonut hänelle, että pitäisi vielä jostain kaventaa. Tuohisto-Kokko ei aio ottaa neuvosta vaaria: – En halua muuttaa itseäni liikaa mallintöiden takia.

Kysyttäessä nuoren mielipidettä kehopositiivisuuden mukaisista malleista hän toteaa, että se on ehdottoman hyvä asia. – Valitettavasti mallialalla ollaan silti aika rajoittuneita – yleisesti ottaen halutaan pitäytyä perinteisen kokoisissa malleissa, pitkissä ja hoikissa.

Siitä huolimatta, että malli esineellistää itseään työssään, Tuohisto-Kokko ei koe alan olevan kristillisiä arvoja vastaan. – En näe ristiriitaa malliuden ja uskon välillä. Mallin työssä on kyse tavallaan näyttelemisestä, eikä näytteleminen ole epäkristillistä.

“En halua muuttaa itseäni liikaa mallintöiden takia.”

 

Itsetunnon kehitys

Mallin työn ja mallimaailman tuntemisen lisäksi Tuohisto-Kokko oppi kisassa lisää itseluottamuksesta. Hän oppi myös arvostamaan itseään enemmän. – Aluksi olin epävarma paitsi kameran edessä olemisesta, myös itsestäni. Kun pärjäsin kisassa, ymmärsin, että minusta todellakin on niinkin isoon juttuun, nuori nainen pohdiskelee.

Tuohisto-Kokko kertoo, että hänellä on aina ollut heikko itsetunto. Se on vahvistunut naisen kasvumatkalla lapsesta aikuiseksi. Nuori toteaa, että kisa vahvisti sitä omalta osaltaan. – Ei Huippis ollut kuitenkaan ratkaiseva käännekohta, vaan enemmänkin hetkellinen itsetuntoboosti. Tärkeämpää on ollut jatkuva kehitys, Tuohisto-Kokko tokaisee.

Nuori nainen kertoo etenkin seurakuntayhteyden ja seurakunnassa saadun hyväksynnän näytelleen tärkeää roolia itsetunnon vahvistumisessa. Tuohisto-Kokko käy aktiivisesti Sleyn Evankelisten opiskelijoiden illoissa kotipaikallaan Tampereella.

Kuuluisuuden paineet

On sanomattakin selvää, että televisio-ohjelmassa oleminen vaikuttaa elämään. – On jännää, kun kadulla tulee ihmisiä kyselemään, että olenko ollut Huippiksessa, Tuohisto-Kokko myöntää. Seurakunnassa nainen on saanut olla koko ajan hyvillä mielin asian kanssa. – Ei tosi-tv-uraan olla mitenkään ihmeellisesti reagoitu. Useimmat ovat olleet vain puolestani iloisia, hän hymyilee.

Tuohisto-Kokon Instagram-seuraajat (noin kaksi ja puoli tuhatta) ovat pääosin seurausta kisasta. – Mukavaahan se on, kun ihmisiä kiinnostaa, mitä postaan ja mitä minulle kuuluu. Toisaalta suurehko seuraajalukema on luonut myös paineita siitä, mitä ja miten usein postaan, hän selittää.

Nuori ei kuitenkaan ole sosiaalisessa mediassa niin aktiivinen kuin mitä seuraajien määrän yllä pitäminen vaatisi. Tämä kielii siitä, että malli pystyy vastustamaan häneen kohdistuvaa painetta. – En jaksa pitää yllä julkisuuden imagoa. Menin Huippikseen mallihommien, en kuuluisuuden takia.

Uskalla luottaa!

Pohdimme lopuksi Tuohisto-Kokon kanssa pääsiäiseen valmistavaa paastonaikaa. Nainen ei ole paastonnut koskaan, mutta pitää sitä mahdollisena tulevaisuudessa. – Esimerkiksi pari kaveriani paastosi joskus Facebookista. Paasto ei saisi olla liian laaja, koska realistisesti ajateltuna en onnistuisi siinä. Mieluummin paastoan pienestä asiasta ja onnistun kuin koitan paastota suuresta asiasta, kuten ruoasta, ja epäonnistun, Tuohisto-Kokko miettii. – Joka tapauksessa paaston ideana on pyhittää aikaa Jumalalle; siinä mielessä esimerkiksi somepaasto on hyvä ajatus.

Tulevaisuuden suhteen Tuohisto-Kokolla ei ole kovinkaan tarkkoja suunnitelmia. Syksyllä alkaneiden arkkitehtuuriopintojen tavoitteena siintää valmistuminen arkkitehdiksi. Mallin töitäkin Tuohisto-Kokko haluaisi tehdä, mutta ne ovat jääneet opintojen takia taka-alalle. Huippumalli haussa -ohjelman jälkeen hän on tehnyt alan töitä vain satunnaisesti.

– En mieti hirveästi tulevaisuutta. Uskon siihen, että Jumala johdattaa. Mitä tulevaisuus tuokaan tullessaan, minä hyväksyn sen. Malli tahtoo kehottaa Nuotan lukijoita samaan. – Uskalla luottaa johdatukseen!

“Uskon siihen, että Jumala johdattaa.”

Nimi: Vilja Tuohisto-Kokko
Ikä: 19
Instagram: @viljaaw
Lempiruoka: kiinalainen paistettu riisi
Kotiseurakunta: Tampereen EO
Kotoisin: Ilmajoelta, mutta asuu nykyään Tampereella ja opiskelee siellä arkkitehtuuria.