Juhani, Jumalan antamien laulujen kirjoittaja


Teksti Venla Karvinen

 

Lauantai-iltana Maata näkyvissä -festareilla esiintyi Juhani, jonka esikoisalbumi julkaistiin samana viikonloppuna. Mutta kuka onkaan tämä uudehko laulajalupaus?

Musiikki on kulkenut Juhanin mukana koko elämän ajan. Lapsena kuvioissa olivat muskari, musiikkiluokat ja kuoro. Omien laulujen tekeminen ja esiintyminen on vain muutaman vuoden vanha juttu.
– Kaikki lähti siitä, kun omia biisejä alkoi vaan tulla, ja samalla alkoi ymmärtämään, että tätä varten mä olen olemassa. Tuli sellainen olo, että tämä on mun kutsumus, hän kertoo.

Sen jälkeen Juhani on kokenut musiikinteon omana juttunaan. Välillä on ollu jopa pakottava tarve tehdä uusia biisejä ja jatkaa eteenpäin. Siitä on tullut elämäntapa ja se on taito, jonka Jumala on Juhanille suonut.

Musiikkiuran aikana Juhani on kokenut myös kasvaneensa ihmisenä. Hänen mielestään jokaisella ihmisellä on hyvä olla kasvun tukena jokin itseilmaisun tapa. Hänelle se on musiikinteko.

– Jollakin se on urheilu, jollakin piirtäminen tai leffojen katselu. Mulla se on musiikki, ja mielestäni jokaisella olisi hyvä olla jokin väylä itseilmaisuun, Juhani kertoo.

Juhanilla kokee ettei olisi mitään vaihtoehtoista asiaa laulujen kirjoittamiselle. Ne vain tulevat kuin näin olisi aina tarkoitettu olevan.

”Jumala vie eteenpäin ja se on paras tapa kulkea.”

Musiikki ja usko kulkevat rinnakkain

Usko on kulkenut Juhanin matkassa koko elämän, pienestä pitäen. Vanhemmat ovat aina vieneet häntä kirkkoon. Ystävien kanssa on mietitty ja juteltu paljo uskonasioista, mutta riparin aikana uskonelämä alkoi kiinnostamaan ihan uudella, erilaisella tavalla.

– Riparilla aloin lukea Raamattua aktiivisesti. Ja sinä kesänä sitä tulikin luettua paljon, hän kertoo.

Kovan sysäyksen musiikintekoon Juhani koki seurakunnan ripari-illassa, kun häntä pyydettiin vetämään muutama biisi. Juhanin mielestä musiikki on ylipäänsä ollut kasvun väline elämässään. Uskossa eläminen ja musiikin tekeminen hänen kohdaltaan ovat kulkeneet rinnakkain. Usko antaa inspiraatiota musiikkiin ja musiikki on tapa ilmaista uskoa. Hänen laulunsa aiheet pohjautuvatkin uskoon, elämään ja Raamattuun. Jumala on kantanut pitkän tien tähän asti, ja kuljettaa tästäkin eteenpäin.

– On jotenkin tosi lohduttavaa, ettei tarvitse itse tietää mitä tekee, vaan kaikessa on Jumalan johdatus mukana. Jumala vie eteenpäin ja se on paras tapa kulkea, Juhani kertoo.

 paagospel_juhani_2

Maata on näkyvissä

Juhani on esiintynyt aiemminkin Maata näkyvissä -festareilla. Mutta tämä vuosi oli ensimmäinen päälavalla. Se oli hänelle suuri kunnia ja hieno mahdollisuus.

– Kyllä se oli sellainen vastuu, että piti treenata ja olla valmis siihen, hän kertoo.

Vähitellen ihmisille tutummaksi ja tutummaksi tullut Juhani näkee tulevaisuutensa artistina valoisana. Kehittämisvaraa ja -tilaa on vielä paljon, ja hänen musiikkiaan tullaan kuulemaan vielä pitkään.

– Niin kauan kun yksikin ihminen haluaa kuunnella musiikkiani, niin kauan mä sitä teen, Juhani kertoo.

Inspiraatiota hän kokee saavansa aina siitä, kun joku tulee esimerkiksi keikan jälkeen juttelemaan ja kertomaan tuntemuksiaan. Se antaa paljon intoa tehdä lisää musiikkia. Isona tukena on ollut myös vaimo, joka jaksaa kannustaa.

– Ihmisiltä jotka tulee juttelee saa paljon voimaa, mutta on tärkeää, että lähipiirissäni on joku, joka jaksaa kannustaa ja olla tukena, hän selittää.

”Niin kauan kun yksikin ihminen haluu kuunnella mun musiikkia, niin kauan mä sitä teen.”

Mä lähtisin

– Tämä musiikin teko ja koko homma on kuin tunnistamaton ja määrittelemätön palanen mun sisällä. Siellä se on ja pysyy, hän kertoo.

Juhanilla julkaistiin Maata näkyvissä -festareiden aikana uusi albumi ”Mä lähtisin”. Omien sanojensa mukaan albumi on kovan työn tulos, jonka takia ollaan itketty ja naurettu. Mutta onhan se mahtavaa, kun saa konkreettisesti silmiensä eteen omien käsiensä työn tuotoksen.

– On aivan huippua, kun se levy on vihdoin pitkän työn jälkeen omissa käsissä. On siistiä ajatella, että se voi soida ihmisten kotona ja olla autoissa matkatoverina, Juhani kertoo.

Koko levyn rakentaminen lähti jo alkuvuodesta. Melkein vuoden ajan biisejä äänitettiin ja hiottiin. Biisejäkin on tehty jo useampi vuosi, mutta lopussa kiitos seisoo. Nyt levy on valmis ja omissa käsissä.

– Kun kokee musiikinteon omaksi jutukseen, niin on todella palkitsevaa päästä eteenpäin ja jakaa sitä omaa juttuaan myös kuulijoille. En mä näe esimerkiksi laulujen kirjoittamiselle mitään vaihtoehtoista asiaa. Niitä vain tulee, niin kuin ois ollu aina tarkoituskin että niitä vain tulee, hän kertoo.

Boksi:
Bändin jäsenet
Bändin Keikoille mukana:
Joona Vallenius – Basso/viulu/taustalaulu
Jere Valkonen – sähkökitara/taustalaulu
Johannes Erkkilä – Rummut

Julkaisut
Albumi: Mä lähtisin -2016
Single: Helmiä – 2014
Näin me kaipaamme
Kunniallinen elämä 2015
Ota mut kii
Miika & Minna 2016

Nettilinkit
Insta: juhanimusik
Youtube: Juhanimusic