Raamatun oppilaana: Oikeassa ja väärässä seurassa

Raamatun oppilaana: Oikeassa ja väärässä seurassa

”Seura tekee kaltaisekseen”, kuuluu tuttu sanonta. Mitä Raamattu opettaakaan seurasta? Vastaamassa tähän on Sleyn nuorisotyönjohtaja Juha Heinonen.

Onko Raamatussa suora vastaus siihen, millaisessa seurassa kristityn tulisi viettää aikaa?

Kyllä, kohtuullisen suora on. Kaikkein tärkein tehtävä meillä kristityillä on levittää evankeliumia, jolloin meidän on rakkauden nimissä mentävä joka paikkaan ja joka seuraan. Kuitenkin psalmin kohta: ”Älä istu siellä, missä pilkkaajat istuvat”, on myös selkeä kehotus välttää tietynlaista seuraa. Varsin suoraan annetaan myös ymmärtää, että olisi hyvä liikkua seurassa, josta ei koidu kiusausta itselle tai kenellekään muulle. Raamatussa tulee hyvin selkeästi esille se, ettei ole samantekevää, missä seurassa liikkuu.

Vaikuttaako seura meihin?

Vaikuttaa. Ihminen on luotu sosiaaliseksi olennoksi. Ihmisen on tärkeää olla toisen ihmisen kanssa. Niin jokaisen ihmisen kuin kristitynkin identiteetti rakentuu sen pohjalta, missä liikutaan ja mitä tehdään. Uskonelämälle on tärkeää, että meillä on kristityn identiteetti. Se tulee seurakunnasta, ei maailmasta. Meidän tulee liikkua paikoissa, jotka tekevät hyvää itselle ja ennen kaikkea jumalasuhteelle.

Mikä on sitten hyvää seuraa?

Ideaali paikka on seurakunta. Säännöllinen seurakuntayhteys on ihmissuhteille arvokas kasvualusta ja ennen kaikkea seurakunnassa voi ammentaa sitä, mitä Jumala meille haluaa lahjoittaa. Meidän ei kuitenkaan pidä eristäytyä muusta maailmasta, mikä on asian toinen puoli.

Onko jotain, mistä kannattaisi ”eristäytyä”?

Sellaisesta seurasta, josta jo etukäteen tietää, että sen kanssa tulee langettua kiusauksiin. Esimerkiksi, jos tietää, että jossain kaveriporukassa tulee helposti kännättyä, niin sellaisiin tilanteisiin ei tulisi mennä. Jeesuskin oli sellaisten ihmisten kanssa, jotka tekivät Jumalan mielen vastaisia asioita, mutta hänellä oli selkeä oma linja. Maailman imu on varsin kova, joten meidän uskomme täytyy olla vakaalla pohjalla, jotta emme lankea kiusauksiin.

Miten epärakentavista tilanteista voi kieltäytyä?

Ensisijainen valtti on rukous. Rukouksessa voimme pyytää Jumalalta voimaa. Onneksi meidän ei yksin tarvitse uida vastavirtaan. Rukouksen lisäksi me voimme olla itse luovia ja etsiä elämäämme uusia väyliä, jotka ovat meille mukavia ja mielekkäitä sekä samaan aikaan Jumalan mielen mukaisia. Ei kannata jäädä yksikseen kotiin, vaan keksiä tilalle jotakin muuta. Kaiken ei tarvitse olla hengellistä. On olemassa hyviä harrastuksia ja tekemisiä, joista saamme nauttia. Meillä saa olla ei-kristittyjä kavereita ja se on jopa hyväksi meille, mutta olennaista on se, mitä heidän kanssaan teemme.

Kumpi on parempi: monia tuttuja vai pari hyvää ystävää?

Tämä on luonnekysymys, mutta kyllä jokainen tarvitsisi yhden tai useamman ihmisen, jonka kanssa voi jakaa hyvinkin syviä asioita. Kun omistamme turvallisia ja luotettavia ystäviä, saamme jakaa kokemuksiamme ja heijastaa niitä myös toisten elämään. Syvään ystävyyteen kannattaa panostaa, sillä se on varmasti meille hyväksi.

Minkälaisessa seurassa minun tulisi olla, jotta Jumalakin viihtyisi siinä?

Jumala kyllä viihtyy kanssamme vaikka missä. Hänelle on tärkeää, että olemme häneen yhteydessä. Jumalalle tuottaa kuitenkin suuresti murhetta, kun olemme kiusauksissa ja lankeamme. Hän ei halua, että hajotamme turhaan itseämme. Hän toivoo, ettemme tieten tahtoen hakeutuisi seuraan, joka ei tee meille hyvää.

Mitä tehdä, jos tiedän, että seurapiirini kaipaa muutosta?

Ensimmäinen askel on kyseenalaistaa ja miettiä, onko kyseinen seura meille hyväksi. Rukouksen ja Sanan avulla voimme nähdä, jos joku asia on meidän ja Jumalan välissä. Jos näin on, niin voimme rohkeasti jättäytyä pois tällaisesta seurasta.

Teksti Laura Erkkilä
Kuva IStockphoto

Tämä opetus on Nuotta 1/2011-lehdestä. Tilaa Nuotta tilauspalvelusta.

Raamatun oppilaana: Kuinka kuulen Jumalan puhetta?