Jovi-nuoret tuovat evankeliumin ja seurakuntayhteyden someen


Poikkeusoloissa sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuden jatkaa seurakunnan toimintaa. Lahden Joutjärven seurakunnan nuoret tekevät somea isosti, evankeliumista tinkimättä. 

Teksti Tiina Uimaluoto | Kuva Lasse Simpanen

Kuvassa orjantappurakruunuun puettu kuningas seisoo kirkkaassa valossa. Vieressä tikittää lähtölaskenta Lahden Joutjärven seurakunnan nuortenillan livestriimiin, jonka äärelle kymmenet nuoret kokoontuvat kuulemaan sanaa, ylistämään, rukoilemaan ja viihtymään nuorisotyöntekijän huumorilla höystetyn puheen parissa. Poikkeukselliset olot vaativat poikkeukselliset keinot, eikä Lahden Joutjärven seurakunnan nuorten, eli Jovi-nuorten, panostuksessa ole puutetta.

Jovilla aktiivisesti käyvä Lucas Huikari luonnehtii nuorisotyönohjaaja Lasse Simpasta some-taituriksi. Osaaminen näkyy Youtubeen striimatuilla monipuolisilla videoilla, joihin sisältyy muun muassa vuorovaikutusta katsojien kanssa, nuorten omia videopätkiä sekä ylistystä.

Zoom-seurakunta

Lucaksen lisäksi Saga Friberg ja Monika Lankinen ovat löytäneet tiensä Joville rippikoulun jälkeen, ja kotiutuneet sittemmin niin, että seurakunnasta on tullut tärkeä paikka ystävineen, opetuksineen ja yhteisine kokoontumisineen. He kuuluvat myös seurakunnan nuorten vastuuryhmään. Apuna toiminnan suunnittelussa poikkeusoloissa ovat olleet virtuaaliset alustat, kuten WhatsApp ja Zoom.

Lucasta puhuttelee Jovin toiminnassa erityisesti rehellisesti puhuminen uskosta, sekä panostus ylistykseen ja opetukseen.

– Seurakuntaan saavat kaikki tulla omana itsenään. Siellä on ystävällinen ilmapiiri, Saga lisää.

Monikan mielestä parasta Jovilla ovat ihmiset, jotka tahtovat tuottaa kaikkea uutta seurakunnan toimintaan. Seurakunta on aktiivinen myös siellä, missä nuoretkin ovat, eli somessa.

Evankeliumista ei tingitä

– Harmittaa, että tällä hetkellä seurakunnassa ei voi fyysisesti kokoontua, nuoret kertovat.

Kuitenkin tilanteessa on puolensa.

– Somessa sanoma saa näkyvyyttä. Lisäksi tilanne mahdollistaa tekemään sellaisia juttuja, mitkä muuten eivät olisi mahdollista. Se on ihan hauskaa vaihtelua, Lucas sanoo.

Lasse on samoilla linjoilla Lucaksen kanssa:

– Osallistuminen on lisääntynyt, ja sanoma tavoittaa näin enemmän ihmisiä.

Työntekijöiden panostus iltoja varten herättää kiitosta. Mutta mitkä ovat hyvän nuortenillan järjestämisen kulmakivet poikkeusoloissa?

Lassen mukaan tärkeää on vuorovaikutus katsojien kanssa virtuaalisella alustalla, sekä se, että Raamatun sanomasta ei tingitä poikkeusoloissakaan. Lisäksi Lasse mainitsee rohkeuden tehdä asioita, joita ei ole ennen tehnyt. Tässä piilee onnistuneen nuortenillan työkalupakki.

 

“Seurakunnan toimintaan osallistuminen on lisääntynyt poikkeusoloissa.” – Lasse Simpanen, nuorisotyöntekijä

 

 

Lahden Joutjärven seurakunnan nuorisotyö:

Osallistujat 50-100

Nuortenillat lauantaisin klo 18 Jovi-nuorten Youtube-kanavalle

Raamattupiiri tiistaisin klo 18

Kokoontumisten mahdollistuessa maanantaisin tyttöjen saunaillat, keskiviikkoisin jätkien saunaillat ja perjantaisin Jovi-kafe 

Lue myös: nuotta.com/mnftoimisto