Joulu turvakodissa

Joulu turvakodissa

Jouluna perheet kokoontuvat yhteen viettämään juhlaa läheisten kesken. Jouluaaton lämpimässä ilmapiirissä ei tule ehkä ajatelleeksi, että kaikille rauhallinen yhdessäolo ei ole itsestäänselvyys. 

Tampereen turvakoti on yksi Suomen yhdeksästätoista turvakodista. Se tarjoaa palvelujaan kaikille ihmisryhmille iästä tai sukupuolesta riippumatta. Turvakoti tarjoaa ympärivuorokautista turvaa ja ammatillista apua lähisuhdeväkivaltaa kohdanneille ja sen uhan alla eläville naisille, miehille ja lapsille. Sinne on tervetullut yksin tai yhdessä perheen kanssa akuutin kriisivaiheen ajaksi. Turvakotiin voi tulla kaikista kunnista ja kellonajasta riippumatta joko suoraan tai ottamalla yhteyttä puhelimitse. Turvakoti arvioi jakson tarpeen ja pituuden, eivätkä sen palvelut maksa asukkaille mitään.

Millaista on turvakodissa?

Toiminta turvakodilla pyritään järjestämään mahdollisimman kodinomaisesti. Jokainen turvakodin asukas osallistuu yhteisiin tehtäviin ja noudattaa yhteisiä sääntöjä, kuten normaaliin arkeen ajatellaan kuuluvan. Turvakodissa ja sieltä lähtiessä kenenkään ei tarvitse pelätä oman turvallisuutensa puolesta. Ennen turvakotijakson loppumista asiakasta autetaan löytämään väkivaltatyön avopalveluita sekä tukea käytännön asioiden järjestämiseen. Traumasta toipumisen aloittamiselle ja arkeen palaamiselle annetaan siis hyvät edellytykset.

Millainen on turvakodin joulu?

Tampereen turvakodin johtaja Tessa Tuukkanen-Salovesi kertoo, että turvakodit ovat poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia, eikä joulunvietossa tällöin näy hengellisyys. 

– Olivat ihmisten uskonnolliset näkökannat mitkä tahansa, vietämme silti juhlaa yhdessä. Haluamme tarjota jokaiselle lämmintä yhteisöllisyyttä sekä mahdollisimman turvallisen ja kodinomaisen joulun, Tessa toteaa.

Jouluun kuuluu suomalaisia perinteitä. Syödään joulupuuroa, tavataan joulupukki ia jaetaan lahjoja. Jotkut saattavat käydä haudoilla tai joulukirkossa. Sukulaisten näkeminenkin onnistuu, ehdottomasti turvallisuuden puitteissa.

– Mikäli kaikki sujuu turvallisuuden rajoissa, voivat asiakkaiden sukulaiset käydä vierailemassa jouluna. Heidät toivotetaan meillä lämpimästi tervetulleiksi, kertoo Tessa. 

Turvakodin joulu halutaan järjestää mahdollisimman hyvin ja niin, että se muistuttaisi kotona vietettyä joulua. Koska joulu on niin tunteiden täyttämä juhla, ja yksin jääminen tuntuu erityisesti silloin todella pahalta, haluaa turvakoti välittää asiakkailleen sitä rauhaa, yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta, mitä he eivät ehkä sillä hetkellä muuten pääse kokemaan.