Joonas Holmen on 28-vuotias muusikko, joka valmistui vuonna 2017 musiikin maisteriksi. Holmen on julkaissut aikaisemmin yhden sooloalbumin, jonka hän sävelsi, äänitti, sanoitti, soitti ja miksasi lähes kokonaan itse.
Teksti Henrik Mäki | Kuva Joonas Holmén promo
Mikä sai sinut tekemään kokonaisen levyn yksin?
-On vaikeaa löytää muita ihmisiä, jotka olisivat yhtä innoissaan samoista musiikillisista jutuista. Tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta tehdä koko levy itse.
-Pidän lauluntekemisestä taiteenmuotona. Minua kiinnostaa erilaiset kappalerakenteet, harmoniat, rytmit, melodiat ja äänenvärit, sekä se miten niillä voi luoda erilaisia tehoja ja vaikutelmia, erityisesti sanoituksiin yhdisteltynä.
Elektronisesta musiikista nuorena kiinnostunut Holmen muistaa hyvin, milloin musiikin harrastaminen alkoi.
-Musiikkileikkikoulun vetäjä onnistui lopettamaan itkuni näyttämällä miten haitari soi. Olisin halunnut itkeä, mutta en vain voinut. Klassisen pianon aloitin viisivuotiaana ja kitaran soitto tuli mukaan varhaisteini-iässä.
Holmenin mielestä inspiraatiota voi löytää tarpeeksi omasta sisäisestä maailmasta:
-Ihmisen mieli on täynnä tavaraa. Ei tarvitse lähteä mihinkään hakeakseen inspiraatiota. Kaiken voi löytää sisältään, tunteista ja ajatuksista. Toki elämänkokemukset, se mitä näkee ja kokee vaikuttaa kappaleisiin.
”Pidän surullisena, jos joku estää itseään tekemästä kappaletta hengellisestä teemasta, jotta se voisi soida kaupallisessa radiossa.”
Suuria unelmia, pitkiä prosesseja ja julkaisujuhlia
-Haluan vähintäänkin pystyä keskittymään täysipainoisesti omaan musiikkiini. Se on toki suuri tavoite, mutta tällä hetkellä ihan toteutettavissa, kun menot eivät ole kovin suuret. Enää ei tunnu riittävän, että teen musiikkia sisällä. Haluan kuulla biiseistäni kommentteja ja nähdä ihmisten reaktioita.
Holmenin toinen soololevy ”Sterner Stuff” ilmestyy pian, mutta sen tuottaminen on aloitettu 2016 keväällä.
-Levy tuli valmiiksi jo vuosi sitten, mutta olen suunnitellut julkaisua, perustanut levy-yhtion ja etsinyt levylleni jakelijan. Prosessi on siis ollut melko pitkä, kun on tehnyt niin paljon itse. Mukana on vanhoja kappaleita kuten ”Acid”, jonka sävelsin jo teini-iässä mutta suurin osa on kuitenkin uusia kappaleita.
-Äänitykset olivat repaleiset – osan biiseistä äänitin kotonani Turussa, osan Turun Lutherin kirkon bunkkerissa. Rummut äänitettiin taas Helsingissä. Bunkkerissa oli mahtavaa työstää levyä, kun sai hioa kitaroita rauhassa koko kesän. Minulla oli hyvä visio siitä miten levyn mixaan, mutta sen toteuttaminen vaati myös paljon työtä, jonka vuoksi aikaa kului miksauksien parissa aika paljon. Nyt aion keikkailla niin paljon kuin mahdollista, sekä yksin että bändin kanssa.
Evankeliumi leviää ilman gospeliakin
Gospel-musiikkia Holmen ei tuomitse, mutta katsoo hieman kriittisesti tapaa, jolla sitä tehdään.
-Eräs tämän hetken gospelskenen suurimmista ongelmista on se, että musiikkia tehdessä usein kytketään ylistysmoodi päälle. Siinä huolet unohdetaan ja nautitaan vain hyvästä fiiliksestä. Tällainen musiikki ei kuitenkaan kerro mitään todellisesta kristityn arjesta, jossa on myös vastoinkäymisiä. Siinä ei myöskään ole tarttumapintaa ja sellaiseen voi olla vaikea samaistua. Olisi kiva jos Gospelissa olisi enemmän kristityn elämän tunteiden kirjoa. Musiikki saa ahdistaa, itkettää ja suututtaa, sitä kautta se voi myös auttaa elämässä eteenpäin ja koskettaa. Pidän turhana jakaa musiikkia kristilliseen ja ei-kristilliseen musiikkiin. Voimme toimia kaikki samassa maailmassa, ei evankeliumi mene eteenpäin niin, että laitetaan gospelmoodi päälle, jotta biisit sopisivat tämän hetken hengelliseen skeneen. Samoin pidän surullisena, jos joku estää itseään tekemästä kappaletta hengellisestä teemasta, jotta se voisi soida kaupallisessa radiossa.
”Haluan kuulla biiseistäni kommentteja ja nähdä ihmisten reaktioita. ”
Lyriikoita ja johdatuksen ongelmia
Holmenin musiikissa syvyyttä löytyy myös sanoituksista. Esimerkiksi kappale ”A righteous Man” kertoo artistin turhautuneisuudesta siihen, kuinka ihmiset ovat impulssien vietävänä.
-Mediassa tunnetilat esitetään sellaisena että ne pitäisi vain ottaa vastaan ja toimia niiden mukaan. Ajattelen että, negatiivisia impulsseja kuten aggressiota pitäisi pystyä hallitsemaan. Minua vaivaa se, että omat lankeamiset ymmärretään ja nähdään mahdottomina välttää, kun taas muita syntisiä ihmisiä kauhistellaan. Biisi yrittää kertoa siitä, että meillä kaikilla on vaikeaa maailmassa, mutta voimme ottaa vastuuta, myös silloin kun itse lankeamme.
Johdatuksesta Holmen puhuu kypsästi, tunnustaen siihen liittyvät ongelmat.
– Johdatus on jäänyt itselleni hieman araksi paikaksi, koska tuntuu että johdatusta nähdään silloin kun menee hyvin, mutta ei slloin kun menee huonosti. Uskon että tosielämässä tarina voi päättyä surullisesti ja olla yhtälailla Jumalan johdatusta. Olen vajavainen, enkä ymmärrä Jumalan kaikkia ajatuksia, jonka vuoksi en halua yhdistellä omia näkemyksiäni ja esittää niiden pohjalta mikä on johdatusta ja mikä ei. Voin vain ihmetellä Jumalan suuruutta ja yrittää luottaa häneen.
Levyjen kokoonpano:
Joonas Holmén – Laulu, kitara, basso, syntetisaattorit, rummut
Matti Muhos – Rummut
Keikkojen kokoonpano:
Joonas Holmén – Laulu, kitara
Walter Metsärinne – Kitara, koskettimet, taustalaulu
Taneli Korpinen – Rummut
Antti Samuelsson/Jussi Karhujoki – Basso
Levyt
Bound to Disappear / Speeding is Just for Show (2010)
Sunshine and Someone to Hold (2014)
A Righteous Man / Energy Vampires, yhdessä Alec Dangerin kanssa (2018)
Sterner Stuff (2018)
(Levyillä on mukana monia tekijöitä ja livekokoonpano vaihtuu)
Nettilinkit & sometilit
www.joonasholmen.com
joonasholmen.bandcamp.com
Spotify – Joonas Holmen
www.facebook.com/joonasholmenmusic
www.youtube.com/joonasholmenofficial
www.instagram.com/holmenpluscodex
Sterner Stuff-levyn voi ostaa täältä.