Johnny English: Lähimmäisenrakkautta ja vaikeuksien ylittämistä


Maailmankuulu komedianäyttelijä Rowan Atkinson uusii roolinsa MI7-agenttina kolmannen kerran. Vuoden hauskimmasta toimintaleffasta löytyy myös syvällistä sanomaa.

Teksti Ida Välimäki | Kuva    

 

Legendaarinen MI7 agentti Johnny English palaa eläkkeeltä tositoimiin. Rowan Atkinsonin esittämä, maantiedon opettajaksi vetäytynyt English lähtee jahtaamaan vaarallista hakkeria, joka sekä paljastaa muiden salaisen palvelun agenttien henkilöllisyyden että terrorisoi esimerkiksi Britannian liikennevaloja.

Englishin aisaparina nähdään jälleen ensimmäisestä elokuvasta tuttu Bough (Ben Miller), jonka korvaamattomalla avustuksella ja maalaisjärjellä English selviää tehtävästään kunnialla. Yhdessä he lähtevät ensin kohti Ranskan maaseutua, josta he jatkavat luksusristeilijä Dot Calmille ja sitten vanhaan Skotlannin linnaan.

Englishille tuttuun tapaan tehtävän suorittamiseen kuuluu myös monenlaisia kommelluksia, joihin tällä kertaa kuuluu esimerkiksi ravintolan polttaminen, viehättävä venäläisagentti (Olga Kurylenko) sekä bussin katolta putoava turistiopas.

“Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.”

 

Lähimmäisenrakkautta tuntemattomillekin

Johnny English on jo aikaisemminkin osoittanut näkevänsä jokaisesta ensimmäisenä heidän hyvät puolensa. Jopa lapsellisuuteen asti menevä luotto ihmisten hyvyyteen tekee Englishistä sekä loistavan komediahahmon että eräänlaisen esimerkin kristityille.

English kohtaa Dot Calmilla peitetehtävässä olevan venäläisagentin, Ophelian, eikä suostu uskomaan tämän olevan salainen agentti. Huolimatta Boughin keräämistä todisteista, English päättää viimeiseen asti uskoa naisen hyvyyteen. Eikä se viime kädessä osoittaudu aiheettomaksi.

“Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi, ja rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”

Jeesus opettaa Uudessa Testamentissa lähimmäisenrakkauden ulottuvan ystäviä ja perhettä laajemmalle. Englishin tavoin meidän tulee yrittää nähdä ihmisten hyvät puolet. Meidän tulee auttaa apua tarvitsevia, ja osoittaa laupeutta ja anteeksiantoa muita ihmisiä kohtaan.

Matteuksen evankeliumista löytyykin rakkauden kaksoiskäsky: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. — Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” (Matt 22:37, 39)

“Kristitty saa kuitenkin luottaa siihen, että Jumala pitää meistä huolta, tilanteesta toiseen ja virheistä huolimatta.”

Vaikeuksien kautta voittoon

Lukuisista virheistä, ongelmista ja vastoinkäymisistä huolimatta English ei luovuta. Hän jatkaa yrittämistä, kunnes lopulta hakkeri jää kiinni. English uskoo alusta alkaen itseensä ja omiin keinoihinsa, eikä välitä salaisen palvelun uusista puhelimista ja autoista. Lopulta sinnikkyys palkitaan, ja agentin kova uurastus saa arvoisensa lopetuksen.

Kristitty kohtaa omassa elämässään usein monia erilaisia haasteita. Ne voivat liittyä jonkin tehtävän suorittamiseen tai yleisesti kristittynä elämiseen, eikä niiltä voi aina välttyä. Kristitty saa kuitenkin luottaa siihen, että Jumala pitää meistä huolta, tilanteesta toiseen ja virheistä huolimatta.

Kristitty saa luottaa siihen, ettei Jumala jätä meitä yksin, ja että häneen luottamalla pääsemme vaikeuksien yli ja kerran kotiin taivaaseen. Joosuan kirjan sanoin: ”Muista, että olen sanonut sinulle: ’Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.” (Joos. 1:9)

Ohjaaja: David Kerr (Kesäyön uni, Backstabber)

Käsikirjoitus: William Davies (Johnny English, Johnny English – Uudestisyntynyt, Näin koulutat lohikäärmeesi, Saapasjalkakissa)

Rooleissa:
– Rowan Atkinson (Johnny English, Johnny English – Uudestisyntynyt, Mr. Bean)
– Olga Kurylenko (The Death of Stalin, The Man Who Killed Don Quixote)
– Ben Miller (Ballot Monkeys, Paddington)
– Jake Lacy (Rampage, I’m Dying Up Here)
– Emma Thompson (Bridget Jones’s Baby, Beauty and the Beast, Sea Sorrow)

Sarjassa aikaisemmin: Johnny English (2003), Johnny English – Uudestisyntynyt (2011)