Paastonajan pohdintaa: Sijaiskärsijä

Paastonajan pohdintaa: Sijaiskärsijä

”Jeesuksen Kristuksen ruumis — sinun edestäsi annettu. Jeesuksen Kristuksen veri — sinun edestäsi vuodatettu.” Ehtoollisen tutut, suloiset sanat. Mutta mitä nuo lauseet oikein tarkoittavat?

Tutuin merkitys on se, että sinun tähtesi, sinua varten on Jeesuksen veri vuodatettu. Se on vuodatettu, että sinulle aukeaisi tie uuteen liittoon Jumalan kanssa, tie Jumalan yhteyteen.

Mutta sanat kätkevät sisäänsä muutakin. Edestäsi, tai niin kuin uudessa raamatunkäännöksessä sanotaan, puolestasi, on monitulkintainen sana. Se tarkoittaa myös sijastasi. Myös alkukielen ilmaisulla hyper hymon (teidän puolestanne)  on molemmat merkitykset. 

Jeesuksen ruumis on siis annettu sinun ruumiisi sijasta. Hänen verensä on vuotanut, ettei sinun veresi tarvitsisi.

Jeesus on kärsinyt sen rangaistuksen, joka sinulle on sinun synneistäsi Jumalan laissa määrätty. Sinun ei siksi tarvitse sitä enää kärsiä.

Vanhoissa käsikirjoituksissa esiintyy sanalle annettu vaihtoehtona murrettu ja rikottu. Jeesuksen ruumis murrettiin, jotta hiuskaan ei putoaisi sinun päästäsi.

Seuraavan kerran kun kuulet ehtoollisella tutut sanat, ajattele vaikka sitä. Jeesus kärsi, jotte sinun tarvitsisi. Se on hyvä pitää mielessä, kun paastonaika syvenee kohti kärsimysviikkoa.