Jeesus rippikoulussa


Monille tämän lehden lukijoille kesä tarkoittaa jäätelöä, järveä ja riparia. Kaikki kolme ovat elämän parhaita asioita.

Teksti Toni Kokkonen

Suomalainen rippikoulu on suuri ihme. Ei ole itsestäänselvyys, että noin 80% kaikista 15-vuotiaista osallistuu riparille. Toki monelle meistä rippikoulun motivaattorina on toiminut lupaus rippilahjoista, mutta se ei estä Jumalaa toimimasta.

Luterilaiseen uskoon kuuluu ajatus, että Sana vaikuttaa (latinaksi verbum efficax), mikä tarkoittaa, että kun ihmiset lukevat Raamattua, he ovat aina “vaarassa” joutua Pyhän Hengen koskettamiksi ja uskoa voi syntyä. Ajatus siitä, että Jumala toimii Sanansa kautta, on erityisen lohdullinen rippikoulun opettajalle: ei ole papin, nuorisotyönohjaajan tai isosen tehtävä synnyttää uskoa riparilaisissa, vaan sen saa aikaan Jumalan Sana. Isosryhmän raamis laiturilla auringon paistaessa voi olla parasta Jumalan valtakunnan työtä, jossa Jumala saa kutsua, puhua ja toimia jokaisen elämässä.

Riparin valmistelussa olennaisinta ei kuitenkaan ole, mitä muistamme ottaa leirille vaan kenet muistamme ottaa leirille.

Riparille valmistautuminen voi olla raskasta. Onneksi riparilaisella on äiti tai isä muistuttamassa varavaatteiden, sukkien, Raamatun ja muiden leiritarvikkeiden pakkaamisesta. Riparin työntekijöillä ei ole välttämättä sitä luksusta: pitää muistaa omat tavarat, mutta sitten myös tusseja, paperia, saksia, kyniä, turvallisuusasiakirja, leiripäiväkirja, bussikuljetukset ja silti jotain unohtuu. Riparin valmistelussa olennaisinta ei kuitenkaan ole, mitä muistamme ottaa leirille vaan kenet muistamme ottaa leirille. Parhainkin ripari on vain “kumiseva vaski tai helisevä symbaali” (1. Kor. 13:1), jos sinne ei oteta Jeesusta mukaan.

Jeesusta ei tosin tarvitse – tai edes voi – pakata rippikouluopettajan laukkuun. Mutta me voimme pyytää Hänen läsnäoloaan ja Hän itse on luvannut, että missä kaksi tai kolme on koolla Hänen nimessään, siellä Hän itse on (Matt.18:20). Olen 100%:n varma, että tänäkin vuonna Jeesus on mukana kaikissa rippikouluissa, joihin Hänet on pyydetty.