Jeesuksen lähettämänä


Helmikuun alkajaisiksi ensimmäisen singlensä julkaissut NNS on suomalaisen gospelkentän uusimpia tulokkaita. Yhtyeen tausta ulottuu kuitenkin jo pitkälle viime vuoden puolelle.

Teksti Daniel Ebeling | Kuvat NNS promo

Elävällä musiikilla höystettyä räppiä esittävä kvartetti – näin NNS itsensä kiteyttää. Bändin jäsenet Jesse, Pekka, Onni ja Tuomas viettivät kukin viime lukuvuoden Suomen Raamattuopistolla.

”Siinä on kolme hienoa kirjainta.”

– Lukuvuoden lopussa päädyttiin myöhään yhtenä iltana jamittelemaan yhdessä tällä porukalla. Siinä mietittiin ekaa kertaa, että pitäisköhän pistää bändi pystyyn, kun tässä ois hyvä porukkakin, Tuomas muistelee.

Sen he myös päättivät tehdä. Tuomas ja Onni olivat jo aikaisemmin miettineet, että voisi perustaa bändin, jonka nimi on NNS ja logossa on ananas. Miksi he haluavat assosioitua ananakseen, sitä ei tarina kerro.

– Nimi saa olla mysteeri. Siinä on kolme hienoa kirjainta. Mutta ääntäminen on änänäs ja taivutus änänässän, pojat selittävät.

Musiikillisia esikuvia ovat Petteri Sariola vahvalla kitarabiitillään ja Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana suomenkielisen räpin visionääreinä.

– Siinä on kiehtonut se, miten taitavasti suomen kieltä osataan käyttää ja riimitellä. Sillä me halutaan itsekin päästä leikkimään, he nauravat.

 

Kristus, maksa mun velkani

Paljon somenäkyvyyttä saanut ja muutamalla keikallakin ollut NNS sai helmikuun 1. päivänä ensimmäisen singlensä ulos. Kappaleen nimi on Mul ei oo varaa – viittaus siihen, miten vain Jeesus voi maksaa ihmisen syntivelan. Kappaletta on heidän mielestään matala kynnys kuunnella, ja sen lopussa tulee vähän yllätyksenä, että siinä lauletaankin Jumalasta.

– Useammat ei-kristityt kaverimmekin ovat tykänneet biisistä, ja on hienoa, jos pystymme antamaan heillekin ajateltavaa. Me ei silti anneta periksi sanomasta, koska ei elämässä millään muulla oikeastaan ole väliä kuin Jeesuksella, pojat tähdentävät.

Kappaleen riffi ja kertosäe syntyivät jo viime kevään lopussa.

– Onni alko kaupata Jesselle jotain rytmilautaa, ja Jesse rupesi laulamaan, että “mul ei oo varaa ostaa sellaista”, Pekka muistaa.

Bändillä on muitakin kappaleita jo valmiina, ja uusien singlejen puskeminen ulos on lähinnä aikataulukysymys. Ensimmäisen singlen tuottaminen oli työläs ja vaikea oppimisprosessi, mutta sen ja keikkojen saama positiivinen vastaanotto on ollut nelikolle innostava viesti, että kumpaakin kannattaa tehdä lisää.

 

Jumalan kunniaksi ja ihmisten iloksi

NNS:n visio on yksinkertaisesti viedä evankeliumia ja kristillisiä arvoja eteenpäin. Tähän tehtävään he pitävät musiikkia todella hyvänä välineenä ja haluavat kulkea kappaleissaan sanoma edellä. Merkittävä näkökulma on myös kirkastaa Jumalaa niillä taidoilla, joita hän on bändin jäsenille antanut.

– Voidaan antaa omat lahjat käyttöön, näyttää mitä me pystytään niillä tekemään ja antaa siitä kunnia Jumalalle, Pekka selostaa.

– Me ollaan saatu lahjoja, muttei valmiita lahjoja, määrittelee Jesse. Sen takia on tärkeetä muistaa treenatakin, jotta keikoilla pystyy täysillä keskittymään sanomaan.

Kutsumustaan NNS haluaa toteuttaa niin isosti kuin mahdollista. Tärkeää on kuitenkin aina keskittyä seuraavaan välietappiin ja pitää jalat maassa, onhan bändi matkansa alkuvaiheessa.

– Meillä ei ole mikään kiire mihinkään. Herra tietää mihin suuntaan mennään ja mitä on seuraavaksi edessä, he kertovat.

Bändi onkin vahvasti kokenut Jumalan johdatuksen toiminnassaan. Heitä on muun muassa kysytty keikoille ilman juuri minkäänlaista näyttöä, ja vaikkapa treeni- ja äänitystilojen saaminen Raamattuopistolta on valtava kiitosaihe. He tunnustavatkin, että toimivat Jumalaan luottamisesta käsin.

”Meillä ei oo mikään kiire mihinkään. Herra tietää mihin suuntaan mennään ja mitä on seuraavaksi edessä.”

 

Yhdessä opetuslapsina

Jokainen NNS:n neljästä jäsenestä turvaa elämässään Jeesukseen. Se on heidän lähtökohtansa sille, että he voivat bändinäkin olla Jeesuksen opetuslapsia ja tehdä Jumalan työtä. Jeesus on antanut opetuslapsilleen myös lähetyskäskyn.

– Lähetyskäskyssä sanotaan, että menkää ja tehkää. Se tarkottaa, että meidän ei pidä jäädä kotiin lojumaan ja odottelemaan ihmeitä, kun meille on annettu omat kädet ja jalat, Jesse avaa.
Opetuslapseudessa tärkeää on myös esimerkin saaminen ja antaminen.

– Opetuslapsina me pyritään seuraamaan Jeesuksen esimerkkiä ja olemaan esimerkkinä muille. Se on jatkuvaa kasvua ja opettelua, eikä tässä koskaan tulla valmiiksi, he selostavat.

Esimerkin antaminen taas ei ole vain sanoja ja puheita vaan myös tekemistä ja olemista. NNS onkin mielellään jäänyt keikkojensa jälkeen kohtaamaan kuulijoitaan myös lavan ulkopuolella.

Nelikko myöntää, että opetuslapsena eläminen on myös vaikeaa. Kun vaikeudet kohtaavat, Jumalan rakkaus auttaa niistä yli.

– Onhan se vaikeaa, että me ei itsessämme riitetä. Mutta vaikka me itse kääntäisimme selän, Jumala on avosylin ottamassa meitä vastaan. Kunhan me tajuamme, että me ei pärjätäkkään yksin. On ihmeellistä, millaista armo on.

 

NNS

JESSE DE JONG akustinen kitara, laulu

PEKKA SORMUNEN kosketinsoittimet, taustalaulu

ONNI TULLA räppi

TUOMAS UUSITALO räppi

Single: Mul ei oo varaa (2017)

FB: NNSyhtye

IG: nnsyhtye