Ison Kirjan ylioppineet


 

Raamatun lehdillä tapaa aina silloin tällöin hyvinkin koulutettua väkeä. Jumala käytti seuraavia Raamatun oppineita herroja omassa työssään.

Teksti ja kuva Lassi Peltomaa

Aadam

Aadam ei saanut muodollista koulutusta häntä itseään vanhemmilta ja oppineemmilta ihmisopettajilta. Se olisi ollut mahdotonta. Kuitenkin Adam käveli ja jutteli Paratiisissa itsensä Kaikkivaltiaan Jumalan kanssa. On aika ihmeellistä ajatella, että se oli mahdollista. Jumalan silmissä ihminen ei ole mitättömyys vaan kiinnostava keskustelukumppani!

Mooses

Mooses sai Egyptin hovissa aikansa parhaan koulutuksen. Luultavasti Mooses osasi lukea kaikkia Egyptin politiikan kannalta tärkeitä kieliä. Mooseksen koulutus olisi ollut isommassa mittakaavassa täysin turha, ellei Jumala olisi päättänyt käyttää juuri häntä tekojensa ja sanansa välikappaleena.

Daniel

Daniel vietiin nuorena kavereineen Babyloniaan. Hänelle opetettiin Babylonialaista tiedettä ja oppia, johon kuului paljon hyvää, mutta paljon huonoakin. Daniel kuitenkin pitäytyi oikealla tiellä ja oikeassa uskossa, eikä vaihtanut tosijumalaa tähdistä ennustamiseen. Kuten Daniel, sinäkin saat kuulla oppilaitoksessa sekä oikeaa tietoa, että juuri oman aikasi oppia. Pidä kiinni siitä, mikä on totta ja anna Jumalan pitää huoli leijonien kidoista (Daniel 6).

Luukas

Lääkäriksi opiskellut Luukas sai ensimmäisellä vuosisadalla kuulla siitä suuresta lääkäristä, joka pelastaa kuolemastakin. Hän hyppäsi lopulta apostoli Paavalin remmiin evankelioimaan kansoja. Tänä päivänä Luukkaan ansiot historioitsijana lyövät laudalta hänen lääkärinopintonsa, sillä hän sai kirjoittaa kaksi teosta historian merkittävimmistä tapahtumista: Luukkaan evankeliumin ja Apostolien teot.

Nikodeemus

Nikodeemus oli fariseus, mutta älä silti tuomitse häntä. Ei hänkään tuominnut Jeesusta, vaan auttoi jopa Jeesuksen hautaamisessa. Nikodeemuksella oli syvä ymmärrys Vanhasta testamentista, jota hän oli valmis laajentamaan. Juuri Nikodeemukselle Jeesus sanoo sanat, jotka tunnetaan pienoisevankeliumina: Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainoan poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. (Joh. 3:16).

Paavali (Saul)

Jos Nikodeemus oli fariseus, niin Saul se vasta fariseus olikin, ja nyt saa vähän tuomitakin. Tai ehkä ei, mutta Saul kyllä piti huolen kristittyjen tuomitsemisesta. Matkalla Damaskoon Saulille tapahtui sitten jotakin, joka sai hänet tajuamaan, että pyhät kirjoitukset (Vanha Testamentti), jotka hän osasi etu- ja takaperin ulkoa ja joita oli kerskunut palvelevansa, todistivatkin Jeesuksen puolesta. Hänen kurssinsa kääntyi 180 astetta. (Lue: Apt. 9)

Jeesus

Vaikka Jeesus onkin Jumala, hän on yhtä lailla ihminen. Siksi hänenkin täytyi “ihmisyytensä puolesta” kasvaa ja oppia asioita. Se ei tarkoita, että hän olisi voinut koulutustasonsa vuoksi erehtyä siinä, mitä hän sanoi, mutta hän on tehnyt sen saman kasvamisen ja oppimisen työn, jonka mekin kaikki joudumme tekemään. Hän vain teki sen täydellisesti.