Isänrakkautta ja urheilua elämän täydeltä


Sakari Mäkäläinen on liikunnan ja käsityön opettajaksi opiskeleva perheenisä. Hän päätyi alalle lukion jälkeen ihmeteltyään, mitä osaa, ja ennen kaikkea – minkä tekemisestä nauttii.

Teksti Jemina Yli-Lankoski | Kuva Mauno Kivinen

Sakari opiskelee liikunnan ja käsityön opettajaksi. Hänen on tarkoitus valmistua vuoden sisällä.

– Ratkaisevinta omassa prosessissa tälle paikalle päätymiseen on ollut ymmärtää, kuinka syvästi nautin sekä liikkumisesta monessa muodossaan, että käsilläni kauniin luomisesta eri materiaaleista. Opettajuus tarjoaa oivan väylän päästä edes yrittämään jakamaan sitä hyvää oloa, joita näistä asioista saan, Sakari kertoo.

Aina tämä ei ole ollut miehen unelma, vaan hän päätyi alalle ensin ihmeteltyään omia taitojaan lukion jälkeen. Hän kokee olevansa kutsuttu omilla lahjoillaan rikastamaan yhdessä elämäämme elämää muiden ihmisten keskellä. Liikunta sosiaalisena tapahtumana, kuten myös opettajuuden ihmiskontaktit tai jokin kaunis omatekemä tuote, palvelevat Sakarin mielestä erinomaisesti tässä tarkoituksessa.

Nautintoa ilosanoman kokonaisuudesta

Sakari on uskovaisesta perheestä, ja nykyisin usko näkyy nuoren miehen arjessa lähinnä arvostuksena ja panostuksena rooliin kahden tyttären isänä.

– Haluan olla heille edes ripauksen esimerkkinä siitä Isästä, joka ehdoitta rakastaa minua kaikkine heikkouksineni, hän kertoo. Koko nuoruus on ollut jatkumoa nykyiselle paikalle pääsyyn, ja tuo kehitys jatkuu yhä.

”Sitä kasvaa ajatustensa ja itsetietämyksensä kanssa jatkuvasti.”

– Sitä kasvaa ajatustensa ja itsetietämyksensä kanssa jatkuvasti, Sakari pohtii.

Yhtä tiettyä kohtaa Raamatusta Sakari ei osaa nimetä suosikikseen. Sen sijaan hän kertoo nauttivansa siitä ilosanoman kokonaisuudesta, joka kulkee Raamatun alusta loppuun kaikkine henkilöhahmoineen, lupauksineen ja lohdutuksineen, jotka puhuttelevat monin eri tavoin elämän eri vaiheissa.

Jääkiekosta leijalautailuun

Monista urheilulajeista, mutta etenkin pallopeleistä ja extremehenkisistä lajeista nauttiva Sakari käytti nuoruutensa jääkiekon pelaamiseen. Hän kertoo pitävänsä nykyään lähes jokaisesta urheilumuodosta. Nyt ongelmaksi muodostuu lähinnä sopivan urheiluajan löytäminen. Urheilu on Sakarille kuitenkin lähes poikkeuksetta todella antoistaa.

– Nautin siitä niin monella tasolla, että väkisinkin jään plussalle, hän sanoo.

”Nautin siitä niin monella tasolla, että väkisinkin jään plussalle.”

Tuleviin vuosiin Sakari unelmoi kesäisin beach volleyn pelaamisesta totisemmin, leijalautailusta sekä oman takapihan minirampin rakentamisesta ja haltuunotosta. Talvilta hän taasen odottaa adrenaliinia nostattavia volttiharjoitteluja lumilautarinteissä sekä höyryävää hengitystä ulkojääkentillä hyvien pelien jälkeen.

Sakari Mäkäläinen, 27 vuotta
Rauman seurakunta