IRR-TV: Miliisin tukema nuorisojoukko tuhosi kirkon Moskovassa

IRR-TV: Miliisin tukema nuorisojoukko tuhosi kirkon Moskovassa

Tuntemattomat miehet hajottivat Moskovassa sijaitsevan Pyhän Kolminaisuuden kirkon viime viikolla. Kolmikerroksinen kirkkorakennus tuhottiin kauhakuormaajien avulla lähes täysin.

Parin päivän päästä, yön koittaessa, paikalle yritti tulla vielä kaivinkone viimeistelemään hävityksen. Seurakunta oli kuitenkin saanut tiedon tästä, ja kirkon luokse kokoontui satoja ihmisiä suojelemaan jäännöksiä.

Paikalla oli myös TV-kanava Moskva 24:n kuvausryhmä. Kun kaivinkone saapui, sen kuljettaja hämmentyi vastaanotosta ja kertoi erehtyneensä osoitteesta. Pian tontille ilmestyi korkea-arvoisia paikallispoliisin edustajia, jotka sanoivat Pyhän Kolminaisuuden kirkon johtajalle, pastori Vasili Romanjukille tulleensa suojelemaan seurakuntaa. Pari yötä aiemmin poliisi oli päinvastoin suojellut hyökkääjiä.

Miliisi ei reagoinut

Hävityksen ollessa käynnissä Romanjuk oli nimittäin kutsunut paikalle miliisin, joka saapui muttei ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin. Virkavallan edustajat sanoivat, ettei asia kuulu heidän toimenkuvaansa.

Tuhotyöntekijät murtautuivat kirkkoon keskiyön jälkeen, katkoivat puhelinlinjat ja sieppasivat talonmiehenä toimineen naisen matkapuhelimen. Hänet vietiin poliisiasemalle, jossa häntä pidettiin kolme tuntia, kun tuhotyö oli käynnissä. Naisen ei sallittu pitää yhteyttä kehenkään pidätyksen aikana.

”Kaikki tämä tehtiin poliisin suojeluksessa, joten jonkun valtionelimen on täytynyt tehdä tämä”, Romanjuk päätteli.

Seurakuntalaisia kivitettiin

Useita tunteja kestäneeseen yölliseen tuhotyöhön osallistui silminnäkijöiden mukaan noin 50 nuorta miestä, jotka riehuivat ja ainakin osa oli juovuksissa. Nuoret huutelivat hävyttömyyksiä ja pahoinpitelivät joitakin paikalle tulleista seurakuntalaisista.

”Seurakunnan jäsenet, jotka yrittivät ottaa valokuvia, saivat niskaansa kivisateen”, silminnäkijät kirjoittivat myös internetissä.

Laajat vahingot

Helluntaiseurakunnalle aiheutuneet vahingot ovat vähintään 350 000 euroa. Kirkosta ryöstettyjen arvoesineiden osuus siitä on noin 50 000 euroa.

”Eräs auto rikottiin, ja generaattori, miksauspöytä, mikrofonit, soittimia ja muita arvokkaita esineitä vietiin pois”, kirkon jäsenet kirjoittivat internetissä. Murtautujat varastivat myös jumalanpalveluskirjoja ja ehtoollisastioita. Kassakaappi rikottiin auki. Kaksi traktoria aloitti sitten hajottamisen.

”Tunkeutujat söivät jopa jääkaapin tyhjäksi ja karamellit pöydiltä”, Romanjuk ihmetteli.

Tuhotyöntekijöiden poistuttua seurakuntalaiset kaivoivat useita tunteja rauniota ja pelastivat, mitä pystyivät, kuten kirjoja ja huonekaluja, jotka olivat vielä käyttökelpoisia.

Tulevaisuus epävarma

Seuraavana sunnuntaiaamuna seurakunta piti jumalanpalveluksen kirkon raunioilla. Parisataa seurakuntalaista seisoi kaksi ja puoli tuntia vesisateessa laulaen, rukoillen ja kuunnellen puheita. Tilaisuuden päätyttyä pastori Romanjuk vietiin poliisilaitokselle, missä häntä nuhdeltiin laittomasta kokoontumisesta.

IRR-TV:n saamien tietojen mukaan kirkon häätöä koskevat oikeudenkäynnit on laittanut vireille liittovaltion turvallisuuspalvelu FSB, jolla ei pitäisi olla mitään tekemistä Pyhän Kolminaisuuden kirkon ja Moskovan kaupungin välisen asian kanssa.

Venäläislehti Izvestijan haastattelussa 6.9. Venäjän Evankelisen Uskon Kristittyjen Liiton piispa Eduard Grabovenko sanoi, että lähes kaikki Moskovan alueen 54 helluntaiseurakuntaa on pakotettu vuokraamaan tilansa. Omia tontteja ja rakennuksia ei sallita.

Useita muita protestanttisia seurakuntia sekä Moskovassa että muualla Venäjällä uhkaa sama kohtalo.

Artikkelin voit lukea myös IRR-TV:n sivuilta!

Teksti: Jari Sippola/ IRR-TV
Kuva: Seurakuntalaiset kokoontuvat tuhotun kirkon raunioille. Hannu Haukka/ IRR-TV