Immanuelin Roni sai Jumalalta uuden elämän

Immanuelin Roni sai Jumalalta uuden elämän

Roisi eli Roni Lempiäinen on Keravalla vaikuttava räppäri, joka tunnetaan Immanuel-nimisen duon toisena puoliskona. Nykyään hän on hymyilevä ja kiitollinen mies, joka vie eteenpäin ilosanomaa Jeesuksesta Kristuksesta räp-musiikin muodossa.

Vuonna 2009 Keravan katuja asteli aivan eri mies kuin se, jonka nykyään voi nähdä lavalla loistamassa. Ronilla oli leuka rinnassa ja elämä pirstaleina. Velkoja oli yli 10 000 euroa ja useita huumeita oli tullut käytettyä. Ronin työpaikka oli varasto, jota hän inhosi. Viikonloput Roni vietti kavereiden kanssa baareissa ryyppäämässä ja viikot varastolla pilvessä.

Lapsuudessaan Roni koki monia ikäviä asioita. Isän alkoholismi ja vanhempien avioero olivat vaikeita käsitellä. Nuoruudessaan hän kokeili aineita ja ryyppäsi kavereidensa kanssa. Vuoden 2007 aikoihin Roni suoritti asevelvollisuutensa, mutta sen jälkeen asiat alkoivat mennä vielä huonommin.

Roni kokeili monia eri huumeita viikonloppuisin ja poltti pilveä lähes päivittäin. Töistä saatu raha ei enää riittänyt, joten Roni alkoi ottaa pikavippejä, ja velkaantumiskierre lähti liikkeelle. Roni otti muutaman lainan, joilla yritti maksaa velkoja pois, mutta lopulta hän menetti luottotietonsa.

Sillä tavalla huumeet vievät järjen. Vaikka näin, mihin huumeiden käyttö ja pikavippien ottaminen johti, niin silti tuntui, että oli vaan pakko jatkaa.

Roni yritti pitää ajatuksensa poissa velkaantumisesta päihteiden avulla. Huumeet hallitsivat Ronin elämää, ja pian ystävät hänen ympäriltään alkoivat kaikota. Lopulta Roni sairastui masennukseen. Ronia masensi myös pelkkä ajatus siitä, että hänen elämänsä oli vain työskentelyä varastolla ja huumeiden käyttöä, jota hän ei pystynyt lopettamaan.

Huumeiden käyttökään ei enää auttanut oloa, vaan se pikemminkin vain pahensi masennusta, Roni kertoo.

Ronin elämän täyskäännös

Roni oli ollut niin masentunut ja toivoton, että hän rukoili Jumalaa, vaikka ei uskonutkaan sen silloin auttavan.

Jumala, jos olet olemassa, niin nyt tarvitsen sinua, Roni rukoili. Samoihin aikoihin hän löysi lapsuudenystävänsä Mikael Meklinin Facebookista ja alkoi kysellä häneltä uskonasioista.

Ajattelin, etten todellakaan voisi tulla uskoon, mutta tietämättäni olin jo ihan koukussa, Roni muistelee. Mikael vastasi ystävänsä kysymyksiin parhaansa mukaan ja rehellisesti, ja eräänä päivänä he sopivat, että näkevät Helsingissä.

Mikael ja Roni kohtasivat ja puhuivat useita tunteja. Illalla Mikael vei Ronin nuorteniltaan. Seuraavana sunnuntaina Roni osallistui hengelliseen sunnuntaikokoukseen.  Kokouksen aikana puhuja pyysi niitä nostamaan kätensä, jotka haluaisivat antaa elämänsä Jeesukselle. Ronin sisällä käytiin kamppailua, ja hän olisi halunnut nostaa kätensä ylös, mutta ei kyennyt. Kotiin mennessään hän oli täynnä vihaa. Hän kiroili ja kuunteli musiikkia täysillä.

Seuraavana päivänä jatkuivat työt varastolla ja Roni koki Jumalan puhuvan hänelle. Roni koki, että hänen oli tehtävä ratkaisu nyt. Roni tuli siihen tulokseen, että ainoa asia, joka häntä esti tulemasta uskoon, oli mitä hänen kaverinsa sanoisivat siitä. Hän kuitenkin tajusi, etteivät he olleet hänelle oikeita ystäviä, eikä olisi mitään väliä, mitä he ajattelisivat. Niinpä Roni soitti Mikaelille ja kysyi, voisivatko he nähdä. Mikael tuli Keravalle, ja Roni rukoili hänen perässään rukouksen, jossa hän pyysi Jeesusta elämäänsä.

– Se oli se konkreettinen hetki, jolloin tulin uskoon. Sen jälkeen olo oli kuin olisi vetänyt jotain huumeita, olin iloinen ja innokas pitkästä aikaa. Siitä on alkanut kaikki tämä hyvä, mitä elämässä on nyt ollut, Roni kertoo. Myöhemmin Roni ja Mikael perustivat yhdessä Immanuel-kokoonpanon.

Noin viikon kuluttua uskoontulosta oli Keravalla U-Turn tapahtuma, jossa Roni sai kokea Jumalan Pyhän Hengen läsnäoloa. Roni ei aikaisemmin kokenut oloaan mukavaksi ajatellessaan käden nostamista ylös, mutta sinä hetkenä, kun tanskalainen puhuja pyysi ihmisiä nousemaan, Ronille tuli pakottava tarve nostaa käsi ylös. Hän tippui polvilleen ja hänet täytti ihmeellinen olotila.

Roni koki Jumalan suuruuden ja sen, ettei hän itse ollut mitään sen rinnalla. Roni puhui kielillä ja itki ja nauroi ja sitä kesti 20 minuuttia

.– Se ilta tavallaan sinetöi sen päätöksen, jonka olin viikko sitten tehnyt, Roni sanoo. Roni koki, ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä elämässä niitä valintoja, jotka johtavat lähemmäs Jumalaa.

Entinen elämä jäi taakse ja pimeys sekä masennus väistyivät.

Räppiunelma sirpaleiksi

Roni aloitti omien biisien kirjoittelun jo nuorena, mutta vuonna 2008 hän sai ensi sysäyksen räppärin-uralleen.

– Olin tykännyt kuunnella räppiä jo nuorena, mutta en ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi, että voisin itsekin räpätä, Roni muistelee. Ronin silloiseen kaveriporukkaan kuului henkilöitä, jotka räppäsivät ja niinpä Ronikin alkoi pohtia räppäämistä tosissaan.

 Hän ei kehdannut heti aluksi esitellä kirjoittamiaan riimejä kavereilleen, mutta eräänä iltana hän rohkeni tehdä sen. Kaverit innostuivat niistä ja kehuivat Ronia. Roni innostui silloin itsekin räppäämisestä.

Räppi oli siis mukana kuvioissa jo ennen uskoontuloa, mutta motiivit ja aiheet olivat erilaiset. Kun Roni tuli uskoon, hän alkoi Raamattua lukiessaan tutkiskella ja peilata omia motiivejaan. Hän huomasi, että hänen motiivinsa tehdä räppiä olivat ristiriidassa niiden motiivien kanssa, joita hänen tulisi Raamatun mukaan tavoitella. Mies päätti kuopata koko räppiunelmansa, sillä hän pelkäsi, että se johtaisi takaisin vanhaan elämään ja että hänestä tulisi liian ylpeä. Roni halusi antaa koko elämänsä Jumalalle ja koki, että se tarkoittaa sitä, että hänen täytyy luopua räpistä.

– Räppi oli silloin ainut asia, josta olin unelmoinut, mutta olin valmis luopumaan siitä, jos se on Jumalan tahto, Roni sanoo.  

Pohdittuaan asiaa Roni kuitenkin ymmärsi sen, että Jumalan kanssa mikään unelma ei ole mahdoton ja nykyään hän saakin käyttää lahjaansa Jumalan suuruuden ja Jeesuksen ristin työn julistamiseen.

Kiitollinen kaikesta

Roni on elämässään kiitollinen kaikesta. Hän on kiitollinen siitä, että hänet on pelastettu ja hän tietää mihin on menossa. Roni on kiitollinen ihmisistä, joita Jumala on antanut hänen ympärilleen.

Roni muistelee, millainen oli viisi vuotta sitten ja miettii, että hänen elämänsä on kokenut suuren muutoksen. Hän on saanut parantua masennuksesta ja Jumala on avannut lukot hänen elämässään.

Roni on kiitollinen vaimostaan, työpaikastaan Avainmedialla ja musiikista, jota hän on saanut tehdä. Roni kokee, että kaikki, mitä hänellä nykyään on elämässään, on sellaista, josta hän ei ennen uskoontuloaan uskaltanut edes haaveilla.

– Tuntuu että en ole itse ansainnut mitään. Tämä kaikki on annettu minulle puhtaasta armosta. Jumala on antanut minulle uuden elämän, Roni sanoo.

Ronille ei ole ollut aina helppoa olla kiitollinen. Hänestä kiitollisuus on ollut vaikeinta ennen uskoontuloa ja uskoontulon alkuvaiheilla, jolloin hän ei vielä ollut kokenut, kuinka Jumala pystyy oikeasti auttamaan. 

– Masentuneena on ollut vaikea olla kiitollinen, Roni kertoo. Edelleenkin Ronilla on huonoja päiviä ja hetkiä, jolloin tuntuu vaikealta olla kiitollinen, mutta Roni on oppinut, että Jumala auttaa myös niissä tilanteissa.

Ronin elämässä on tapahtunut paljon ikäviä asioita, jotka ovat jättäneet jälkensä. Ronin on ollut vaikea luottaa ihmisiin ja hän on kärsinyt paljon masennuksesta. Hän on kuitenkin saanut käsitellä asioita ja Jumala on parantanut hänet.

Roni on oppinut olemaan kiitollinen myös vaikeina hetkinä ja nykyään kiitollisuus ei enää perustu olosuhteisiin, vaan siihen, että Jumala on aina mukana ja auttaa.

Teksti ja kuvat Joonas Immonen

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se suoraan kotiin. Tilaa Nuotta kätevästi tilauspalvelustamme!